لیست اختراعات با مالکیت
سيدپژمان شيرمردي
4 عدد
اندازه گير لحظه اي انرژي باريكه الكتروني با استفاده ليزر CO2 و ليزر He-Ne از وسايل كاربردي در فيزيك است كه انرژي باريكه الكتروني را در بازه 2-12 MeV نشان مي دهد. براي اندازه گيري انرژي باريكه هاي الكتروني روش هاي گوناگوني وجود دارد. معروفترين اين روش ها بهره گيري از قرائت دز-عمق مواد معين با استفاده از فيلم هاي دزيمتري است. اين نمودارها با استانداردهاي پيشنهادي مقدار انرژي باريكه به صورت غيرآني فراهم مي نمايد. اما در اندازه گير لحظه اي انرژي باريكه الكتروني با استفاده ليزر CO2 و ليزر He-Ne روش استانداردي مبتني بر بررسي منحني توزيع دز-عمق به كار برده مي شود با اين تفاوت كه در اين روش اندازه گيري انرژي باريكه الكتروني به صورت لحظه اي است و ديگر نيازي به استفاده از فيلم هاي دزيمتري گران قيمت نيست. در اين عنصر اختراعي لايه هاي نازك سيليكاتي به عنوان مواد شاهد قرائت شونده، ليزر He-Ne به عنوان قرائتگر و ليزر CO2 به عنوان احياكننده ماده شاهد به كار برده مي شوند. تعيين ابعاد جعبه يا محصولي كه بايد در بازه دز جذبي معين پرتودهي شوند، بررسي پارامترهاي كليدي در مطالعات هسته اي همچون عمق نفوذ، دز جذبي و همچنين انرژي آستانه فرايندها از كاربردهاي مهم اين وسيله است.
دستگاه استخراج اسانس ميكروويو مجهز به سلول گمانه و ليزرHe-Ne از وسايل كاربردي در فيزيك است كه علاوه بر توليد اسانس، پايش كيفيت ذرات خروجي از دستگاه را براي افزايش خلوص انجام مي دهد. براي استخراج اسانس گياهان روشهاي گوناگوني وجود دارد. امروزه معروفترين اين روشها بهره گيري از تقطير ميكروويو است كه با استفاده از امواج ميكروويو و چگالنده هاي مناسب اسانس گياهان تهيه مي شود. اين سامانه ها معمولا بدون پايش ذرات خروجي و گاهي با استفاده دستگاه هاي گران قيمت اسپكتروسكوپي داراي كنترل كننده هستند. اما دستگاه استخراج اسانس ميكروويو با استفاده از سلول گمانه و ليزر He-Ne روش استانداردي مبتني بر اندازه گيري و پايش گري اسانس خروجي براي افزايش بهره وري به دست مي¬دهد با اين تفاوت كه بدون نمونه برداري، ذرات خروجي به صورت لحظه اي آشكارسازي و براي خالص سازي جدا مي گردند. در اين عنصر اختراعي، سلول گمانه Uشكل به عنوان ظرف نمونه و ليزر He-Ne به عنوان قرائتگر غلظت ذرات و هشداردهنده جداسازي ذرات جديد با استفاده از بررسي تغييرات طيف عبوري ليزر در فصل مشترك محيط دوفازي به كار برده مي شوند. كاهش مصرف آب و تغليظ آني در توليد اسانس هاي گياهان معطر و دارويي بدون دخالت انسان از مزاياي اين دستگاه است.
قرائتگر اپتيكي دز-عمق براي اندازه گيري انرژي باريكه الكتروني از وسايل كاربردي در فيزيك است كه انرژي باريكه الكتروني شتابدهنده ها را در بازه 2- 12 MeV نشان مي¬دهد. براي براي اندازه گيري انرژي باريكه الكتروني روش¬هاي گوناگوني وجود دارد. معروفترين اين روش¬ها قرائت دز-عمق در گوه آلومينيومي با استفاده از فيلم دزيمتري CTA و دستگاه اسپكتوفوتومتر است كه با آن پارامترهاي عمق نفوذ و انرژي فضايي باريكه الكتروني خروجي از شتابدهنده هاي صنعتي و پزشكي را اندازه گيري مي¬كنند. در اين روش¬ها هميشه اين عيب وجود دارد كه براي دزهاي كمتر از 5 kGy و جريان كم شتابدهنده قابل استفاده نيست و براي قرائت دز-عمق نيز بايد از دستگاه گران قيمت اسپكتوفوتومتر كاليبره شده فرابنفش-مرئي استفاده كرد. اما در اين اختراع بجاي بكارگيري فيلم دزيمتري CTA در گوه¬استاندارد آلومينيومي از لام اپتيكي با SiO2: 72.2% استفاده شد و بجاي اسپكتوفتومتر از يك قرائتگر جديد براي اندزه گيري توزيع-دز عمق در لام بكار گرفته شد. پرتودهي الكترون باعث تشكيل مراكز رنگ و تغيير ضريب جذب اپتيكي در لام پرتودهي شده الكتروني ميگردد كه با دز فرودي متناسب است. عامل محو شدگي مراكز رنگ لام پرتودهي شده تغييري در نمودار دز-عمق نخواهد داشت و لام استفاده شده تا 157 روز قابل بايگاني و بهره برداي خواهد بود. اندازه¬گيري دز الكتروني تا بيشينه 20 kGy، مشخصه يابي عمق نفوذ، رسم نمودار دز-عمق و محاسبه انرژي باريكه الكتروني شتابدهنده بدون استفاده از دستگاه اسپكتوفوتومتر كاليبره شده از كاربردهاي مهم اين وسيله است.
شيشه و شيشه-سراميك بهينه شده آلاييده به Eu3+ بااستفاده ازپرتودهي الكتروني از وسايل كاربردي در فيزيك است كه براي توليد گسيل هاي لومينسانسي و فسفرسانسي در ناحيه مرئي مورد استفاده قرار ميگيرد. با توجه به كاربرد روزافزون مواد فعال نوري در صنايع گوناگون، ارتقاء خواص طيفي آنها بسيار ضروري است. براي اين ارتقاء اين خواص روش هاي گوناگوني وجود دارد كه معروفترين آنها اصلاح حرارتي با كوره هاي الكتريكي، پردازش ليزري يا اصلاح تركيب مي باشد. در هركدام از اين روشها همواره معايبي وجود دارد از جمله: عدم همگني در همه جاي ماده، عدم كنترل دقيق، اثرات مخرب مكانيكي و صرف وقت و هزينه. امادر اين اختراع از باريكه هاي الكتروني پرانرژي براي تغيير ساختار و ارتقاء خواص طيفي نمونه شيشه و شيشه-سراميك آلاييده به يون فعال استفاده شده است. همچنين ساختاري بكار گرفته شده است كه پرتوهاي الكتروني بر روي آن اثر مثبت دارند و اين اثر در شيشه و شيشه¬سراميك پايدار و ماندگار مي ماند. دز جذبي يا همان پرتودهي به گونه اي صورت مي گيرد كه موجب تخريب ماده ليزري نگردد و خواص اپتيكي آن را از بين نبرد. اين پرتودهي موجب كاهش جذب در ناحيه فرابنفش نزديك، افزايش شدت گذارهاي گسيلي بيناب در ناحيه مرئي و مادون قرمز يونهاي فعال خواهد شد.
موارد یافت شده: 4