لیست اختراعات با مالکیت
سیدمهدی جعفری
14 عدد
خلاصه توصيف اختراع : كباب پز گرماي چرخشي مورد استفاده كليه كساني است كه نميتوانستند به آساني به طبخ كباب بپردازند. در كباب پز گرماي چرخشي تقريباًهمه مشكلات قبلي روشهاي طبخ كباب مرتفع گرديده است؛ رفع مشكلاتي از قبيل احياي آتش و يا نياز به داشتن شعله هاي فراوان مانند اجاقها و گريلها و حذف كامل ذغال بعنوان يك سوخت نامناسب جهت پختن كباب (توليد گازهاي مضرو زيان آور) وهمچنين حذف بادهاي مصنوعي جهت انتشار گرما وهمچنين صرفه جوئي در مصرف انرژي كه حتي ميتوان بايك كپسول گازپيك نيك بخوبي و سريع درهر كجا كه نياز باشد به تهيه كباب پرداخت. مهمتراينكه هرشخص غيرمتخصص بدون نياز به پشت و روكردن سيخها ويا مراقبتِ مكرّرازآنها، ميتواند به طبخ كباب بپردازد. دانش فني طراحي اين سيستم كاملاً بومي بوده وازهيچ منبع و مأخذ خارجي برداشت نشده است. دراين طراحي تقريباً همه موضوعات توليد اين اختراع، يعني پختن كباب در محفظه اي بسته با حرارت طبخ يكسان وهمزمان در كليه سطوح گوشت وهمچنين ديگرموارد ذكرشدۀ قبل، بدقت محاسبه و طراحي گرديده است. دراين سيستم با توليد شعله غيرمستقيم و با ايجاد گرماي دوراني وچرخشي كليه سطوح گوشت به يك اندازه پخته و روغن حاصل از كباب برروي ديس درون محفظه جمع آوري شده وهمچنين در قسمت فوقاني تحت فشار متراكم گرما، ذرات سبكتر مثل دود از دريچه تهويه خارج ميشوند.
ريزپوشاني يكي از معمول ترين روش ها براي بسته بندي تركيبات حساس در اندازه ميكرو و نانو مي باشد كه در صنايع غذايي، داروسازي و شيميايي كاربرد گسترده دارد. امروزه يكي از حوزه هاي مورد توجه در تحقيقات داروسازي و صنايع غذايي طراحي نانوسيستم هايي است كه قادر هستند ماده موثره را در زمان مناسب و غلظت و دوز مورد نظر به محل مقصد منتقل كنند. سيستم انتقال نانويي پتانسيل بالايي در بهبود پايداري مواد موثره، افزايش سرعت انتقال به مقصد و جلوگيري يا به حداقل رساندن تغيير ماهيت ماده موثره از خود نشان داده است. سيستم هاي مختلفي كه در اين مسير مورد استفاده قرار مي¬گيرند از قبيل هموژنايزر، فراصوت، خشك كن پاششي، حذف حلال، ترسيب با ولتاژ بالا و... در روش پيشنهادي اين اظهارنامه، نانوكپسول هاي آلژيناتي حاوي ماده موثره با انرژي پايين توسط يك سيستم ساده شامل يك همزن با تيغه ايمپلر و يك اسپري پاششي دستي توليد مي¬شوند، به اين ترتيب كه ابتدا مخلوط آلژينات سديم و ماده موثره در روغن كلزا حاوي امولسي فاير در حالت غلياني شديد كه توسط تيغه ايمپلر همزن ايجاد مي شود تا اندازه نانو شكسته و پراكنده مي شوند و پس از آن با اسپري كردن محلول كلسيم كلريد روي محلول، ذرات در همان اندازه نانو جامد شده سپس به روش سانتريفيوژ جداسازي مي شوند. اين روش نسبت به ساير روش ها مقرون به صرفه تر و با توليد نانوكپسول هايي با اندازه حدود 100 نانومتر كارآمد تر است.
كپسوليشن فناوري بسته¬بندي مواد جامد، مايع و گاز در ذرات بسيار ريز است، كه مي¬توانند محتويات خود را تحت شرايط خاص و با سرعت¬هاي كنترل شده آزاد كنند. كپسوليشن در صنايع مختلف غذايي، دارويي، آرايشي و بهداشتي استفاده مي-شود. طيف وسيعي از مواد به عنوان ديواره كپسوليشن به¬كار مي¬روند، كه از آن جمله مي¬توان به پلي¬ساكاريدهاي طبيعي و سنتزي، صمغ¬ها، پروتئين¬ها، ليپيدها و پليمرهاي سنتزي اشاره كرد. اخيرا ديواره مخمر به عنوان يك كپسول جديد در صنعت بزرگ كپسولاسيون مطرح شده است و كارآمدي آن به عنوان يك ميكروكپسول زيستي با قابليت كنترل ورود و خروج مواد به صورت طبيعي در كپسولاسيون بسياري از تركيبات شيميايي نظير ماده موثره زردچوبه، انواع اسيدهاي چرب، آنزيم ها و عصاره هاي گياهي ثابت شده است. به علت اندازه كوچك مخمرها (40-20 ميكرومتر) تا كنون امكان استفاده از مزاياي كم نظير آن در كپسولاسيون تركيبات درشت غذايي، دارويي و ميكروبي وجود نداشته است. طبق روشي كه در اين اظهارنامه بيان مي شود با تخريب فيزيكي سلول مخمر و سپس شست و شو و جداسازي اجزاي سلولي غير ديواره اي مي توان از تكه هاي ديواره سلولي به دست آمده در كپسولاسيون تركيبات درشت يا پوشش دهي كپسول حاوي آنها استفاده كرد و از مزاياي ديواره مخمر به عنوان يك ماده ديواره طبيعي براي اين دسته از مواد موثره نيز بهره مند شد.
در واحد¬هاي توليد پودر ماهي، پساب خروجي پخت حاوي روغن ماهي بوده و اين روغن به علت بوي نامطلوب ماهي در حجم زياد به عنوان يك فرآورده جانبي با مصارف غير انساني عرضه مي¬گردد. بنابراين مراحل خالص¬سازي، تغليظ اسيد¬هاي چرب ضروري و پوشش¬دهي براي تبديل آن به يك محصول خوراكي با مصرف انساني توصيه مي¬گردد. خالص سازي روغن ماهي شامل حذف فلزات و كاهش نسبي بوي ماهي با 5 درصد وزني كربن فعال و 3 درصد وزني سيليكاژل انجام شده و از صافي¬ جهت جداسازي ناخالصي¬ها از روغن ماهي استفاده مي¬گردد. عمل تغليظ اسيد¬هاي چرب ضروري با 2 درصد آنزيم ليپاز كانديدا روگوزا به مدت يك ساعت تحت اتمسفر ازت انجام مي¬شود. پوشش دهي روغن نهايي توسط كازئينات سديم و پودر آب پنير (نسبت يك به چهار) انجام مي¬گردد. ماده خروجي هر يك از مراحل فوق مطابق نياز صنايع مختلف غذايي قابل استفاده هستند. روغن خالص شده را مي توان به صورت روغن مايع بسته بندي شده در بطري به شكل تغليظ شده يا غير تغليظ شده توليد و به مصرف مستقيم رساند. پودر حاصل در صنايع مختلف شامل شير خشك، شكلات، بيسكوئيت و كيك و كلوچه مي¬تواند به عنوان بخشي از فرمولاسيون جهت افزايش ارزش غذايي آن¬ها مصرف گردد.
امروزه غني سازي مواد غذايي با استفاده از فرآيند ميكروريزپوشاني بسيار مورد توجه مي باشد. همچنين، استفاده از ضايعات محصولات كشاورزي كه منبع خوبي از انواع آنتي اكسيدان ها و رنگدانه هاي طبيعي مي باشند بسيار مورد توجه مي باشد. فرمولاسيون حاضر شامل استفاده از عصاره پوست بادمجان و بكارگيري آن در توليد پاستيل فراسودمند با استفاده از اين عصاره طبيعي (حاوي رنگدانه طبيعي و آنتي اكسيدان ها) مي باشد. نتايج نشان دادند كه، بيشترين بازده توليد پودر (47/66%) با استفاده از مالتودكسترين و در دماي С˚ 170 بدست آمد. بطوركلي، ويژگي هاي فيزيكي و شاخصهاي رنگي پودرها تحت تاثير نوع و تركيب حامل و دماي هواي ورودي قرار گرفتند. در بين نمونه هاي مختلف، بالاترين مقدار فنل كل (mgGAE/g 22/5)، مهار راديكال آزاد DPPH (38/73%)،ABTS (54/90، TEAC (mM 45/2)، مهار راديكال هيدروكسيل (05/79%) و قدرت احياءكنندگي (24/1) مربوط به پودرهاي توليد شده با مالتودكسترين در دماي170С˚ بود.
نظر به ويژگي هاي منحصر به فرد تركيبات كربني، توسعه نانوساختارهاي كربني به طور گسترده اي در مركز توجه محققان در رشته هاي علمي مختلف قرار گرفته است. در اين تحقيق، طراحي و توليد نانوساختار 3بعدي اكسيدگرافن/كيتوزان/صمغ عربي كه در سطح صفحات آن نانوذرات كيتوزان و صمغ عربي حاصل از فرآيند ژلاتيناسيون يوني قرار داشت، بررسي شد. نانوساختار توليدي با استفاده از طيف سنج مادون قرمز تبديل فوريه (FTIR)، انكسار اشعه ايكس (XRD) و ميكروسكپ الكتروني روبشي گسيل ميداني (FESEM) مورد ارزيابي قرار گرفت. بهترين pH و نسبت از دوبيوپليمر براي توليد نانوذرات باكمترين اندازه و شاخص پراكندگي و بالاترين پتانسيل زتا بصورت 4=pH و نسبت وزني كيتوازن/صمغ عربي برابر 2 بود. نتايج FTIR نشاندهنده ايجاد پيوند بين گروه هاي عاملي بيوپليمرها (هيدروكسيل و آمين) و گروه هاي اكسيژن دار اكسيد گرافن (اپوكسي، هيدروكسيل و كربوكسيل) بود. آناليزهاي ميكروسكپي نشان داد نانوذرات و همچنين كمپلكس هاي محلول در سطح صفحات اكسيد گرافن قرار گرفته و در نتيجه ي آن، فاصله بين لايه ها در نانوكامپوزيت توليد شده 16% افزايش پيدا كرده است. نتايج اين تحقيق نشان داد نانوساختار طراحي شده داراي پتانسيل كاربرد در بسياري از زمينه ها از جمله فرآيند هاي جداسازي و جذب مي باشد.
تولید و ریزپوشانی پپتیدهای زیست فعال حاصل از پروتئین بزرك و كاربرد آن در فرمولاسیون پاستیل فراسودمند
يكي از اين منابع غني از پروتئين و مناسب براي توليد تركيبات زيست فعال، كنجاله حاصل از روغن¬كشي دانه بزرك مي-باشد كه دور ريخته يا به مصرف دام مي¬رسد. عليرغم مزاياي سلامتي¬بخش پپتيدهاي زيست فعال، استفاده از اين تركيبات بدليل جاذب¬الرطوبگي، ناپايداري فيزيكي و تلخي بسيار زياد در فرمولاسيون¬هاي غذايي و توليد محصولات فراسودمند بسيار دشوار است. بنابراين در اين مطالعه، توليد پپتيدهاي زيست فعال از پروتئين بزرك با استفاده از آلكالاز، پانكراتين، تريپسين و پپسين انجام شد. تركيب آمينواسيدي و ويژگي¬هاي آنتي¬اكسيداني هيدروليزشده¬ها بررسي شدند. سپس، اثر فرآيند ميكروانكپسولاسيون به روش پاششي با استفاده از نسبت¬هاي مختلف مالتودكسترين به هيدروليزشده (1:1, 2:1 and 3:1 w/w) بر راندمان توليد، ويژگي¬هاي فيزيكوشيميايي، عملكردي، جاذب¬الرطوبگي، حفظ فعاليت آنتي¬اكسيداني، ساختار شيميايي (FTIR) و مورفولوژي ذرات خشك شده به روش پاششي ارزيابي شد. در بين هيدروليزشده¬ها، پپتيدهاي توليد شده با آلكالاز از بالاترين درجه هيدروليز (38.2%)، و تركيب آمينواسيدهاي هيدروفوب (mg/g 255) و آنتي-اكسيدان (mg/g 126) برخوردار بودند. همچنين، شاخص¬هاي آنتي¬اكسيداني تحت تاثير نوع و غلظت هيدروليزشده¬ها قرار گرفتند. ريزپوشاني پپتيدها منجر به كاهش جاذب¬الرطوبگي و افزايش پايداري فيزيكي در طول نگهداري گرديد. در بين نمونه¬هاي خشك شده به روش پاششي، پودرهاي حاصل از نسبت w/w 3:1 (MD:Peptide) بالاترين درصد حفظ فعاليت مهار راديكال¬هاي DPPH (68.93%)، ABTS (85.62%)، هيدروكسيل (94.97%)، نيتريك اكسيد (64.03%)، قدرت احياءكنندگي (95.49%)، فعاليت آنتي¬اكسيداني كل (96.68%)، و شلاته¬كنندگي يون¬هاي آهن (95.31%) و مس (95.42%) را نشان دادند. ارزيابي ساختار شيميايي (FTIR) حاكي از پوشيده شدن هيدروليزشده¬ها درون ماتريكس مالتودكسترين بود. تصاوير ميكروسكوپ الكتروني (SEM) نشان¬دهنده اثر نسبت¬هاي مختلف حامل بر توليد ذراتي نامنظم، چروكيده، در اندازه¬هاي مختلف و با ساختار ماتريكسي بودند. ريزپوشاني پپتيدها منجر به كاهش قابل توجه تلخي و پوشاندن طعم نامطلوب اين تركيبات در فرمولاسيون پاستيل فراسودمند شد. همچنين، فعاليت آنتي¬اكسيداني پاستيل-هاي غني¬شده با پپتيدها بررسي و نتايج حاكي از حفظ فعاليت آنتي¬اكسيداني در طول 28 روز نگهداري بودند.
نانوكپسول روغن ماهي كيلكا به روش كواسرواسيون مركب جهت غني سازي شير و ساير نوشيدني ها
دانه هاي روغني از جمله سويا و كلزا پس از برداشت خصوصا در مناطقي با رطوبت نسبي بالاي هوا جهت نگهداري و فرايند جهت جلوگيري از ايجاد واكنش هاي نامطلوب بايد بلافاصله خشك شوند در پاسخ به نياز مبرم كارخانجات روغنكشي و صنايع وابسته به دانه هاي روغني در استان هايي با درصد بالاي رطوبت نسبي هوا به خشك كن هايي كه قابليت كنترل و كاهش رطوبت هواي ورودي را داشته باشند يك خشك كن بستر سيال براي دانه هاي روغني همراه با سيستم رطوبت گير هوا ساخته شده است كه علاوه بر برگشت هواي خروجي آن رطوبت هوا نيز كنترل شده و صرفه جويي قابل توجهي در مصرف انرژي به همراه خواهد داشت
موارد یافت شده: 14