لیست اختراعات با مالکیت
محمد حلالی
10 عدد
در اين طرح براي اولين بار در كشور نانو پودر بسيار خالص تيتانيوم به كمك روش ذوب و تعليق الكترومغناطيسي توليد شده است. ماده اوليه اين فرايند فلز تيتانيوم خالص است كه با قرار گرفتن در داخل يك ميدان مغناطيسي ايجاد شده به كمك يك كوپل الكترومغناطيس معلق و ذوب مي شود. با عبور يك جريان گاز خنثي از روي قطره مذاب تيتانيوم بخارات متصاعد شده از آن چگالش يافته و در نهايت در داخل يك ديسپرسانت جمع آوري مي شوند. در اين فرايند به دليل عدم نياز به بوته و استفاده از اتمسفر گاز خنثي خلوص نانو پودر تيتانيوم توليدي بسيار بالاست و علاوه بر اين به همين دلايل مشكل فعاليت بالاي تيتانيوم در ابعاد نانو كه منجر به توليد تركيبات مختلف مي شود برطرف شده است. همچنين در اين نوآوري ضمن موفقيت در توليد اين ماده براي اولين بار در كشور و به نوعي در جهان توزيع اندازه ذرات و مورفولوژي نانو پودرهاي توليدي نيز باريك و همگن است. اين نوآوري با توجه به آنكه ايران را در زمره به كشور برتر جهان كه توانايي توليد اين ماده را دارند قرار مي دهد اهميت شايان توجهي مي تواند داشته باشد.
اين اختراع با عنوان سيستم و روش تبديل مواد جامد كربن دار به گاز احيايي است. كه براي توليد گاز احيايي در صنايع استخراج فلزات و توليد انرژي در سيستم هايي نظير توربين هاي بخار استفاده نمود. نظر به نياز به گازهاي احيايي CO و H2 در راستاي توليد و استخراج فلزات از تركيبات موجود در طبيعت نياز به ساخت سيتم و طراحي روشي براي توليد اين گازها ضروري است. با توجه اهميت اين موضوع و از طرفي هزينه توليد بالاي اين گازها در روش ها متداول، روشي جديد مطرح گرديد. سيستم ساخته شده قابليت توليد گازهاي احيايي را از مواد جامد كربن دار كم ارزش نظير زغال سنگ، زغال چوب، بيومس، تراشه چوب و ... امكان پذير مي نمايد. طرز كار سيستم به اين شكل است كه سوخت (مواد جامد كربن دار) به همراه عامل اكسيد كننده كه مي تواند هوا، اكسيژن و يا تركيبي از اين دو به همراه بخار آب، وارد محفظه تبديل شده و با انجام واكنش در دماي بالا(غالبا بالاتر از 600 درجه سانتي گراد)، گاز احيايي توليد مي شود. واكنش هاي غالب كه در دستگاه اتفاق مي افتند عبارتند از: C+CO2-->2CO C+H2O-->CO+H2
تشويه كنسانتره سولفيد روي در رآكتور بستر سيال به كمك گازهاي حاصل از احتراق به گونهاي است كه ميتوان با اين روش نرخ واكنش تشويه را كنترل نمود. زمينه فني اين روش را ميتوان مرتبط با متالورژي دانست. مقصود از اين اختراع، بهبود هرچه بهتر فرآيند تشويه ميباشد. فرآيند تشويه به علت واكنش سوختن گوگرد يك فرآيند گرمازا ميباشد و به همين علت اگر نتوان نرخ واكنش تشويه را كنترل نمود باعث آسيبديدگي سيستم ميگردد. در اين روش، تشويه به صورت يك مرحلهاي رخ ميدهد، بدين معني كه در مرحله پيشگرم سازي اوليه با استفاده از سوخت، نيازي به قطع سوخت نميباشد و هواي اضافي كه همراه گازهاي حاصل از احتراق به درون محفظه دميده ميشود، موجب شروع فرآيند تشويه و انجام آن ميگردد. گازهاي حاصل از احتراق، دماي بالايي داشته كه گرماي لازم براي شروع واكنش را تأمين ميكند و همچنين با انجام واكنش سوختن، مقداري از اكسيژن هوا مصرف ميشود، در نتيجه فشار جزئي اكسيژن در گاز خروجي كاهش مييابد پس با كنترل نرخ ماده سوخت و ميزان هواي ورودي، ميتوان ميزان فشار جزيي اكسيژن در گاز ورودي و نرخ واكنش تشويه را كنترل كرد. كه با اين روش، نرخ افزايش ناگهاني دما را ميتوان كنترل كرد.
در اين روش تشويه ي كنسانتره ي مس در راكتور بستر سيال انجام شده. تشويه يكي از مراحل فرآيند استخراج برخي از فلزات از جمله مس است كه براي بهبود راندمان استخراج در مراحل بعدي حائز اهميت است. در كنسانتره ي مس هدف از تشويه كاهش و يا حذف گوگرد موجود است. در اين روش راكتور بستر سيال تا دماي مورد نظر گرم شده و سپس كنسانتره وارد بستر شده و با جريان هوا ذرات معلق ميشوند و واكنش سوختن گوگرد انجام ميگيرد. با توجه به اين كه در راكتور بستر سيال سينتيك انجام واكنش سريع است لذا راندمان فرآيند بالا است. همچنين بدليل اينكه در استخراج مس با توجه به مراحل بعدي فرآيند استخراج درصد گوگرد موجود بايد كنترل شده باشد لذا با كنترل پارامتر ها در راكتور بستر سيال ميتوان ترخ انجام واكنش را كنترل كرد. بنابراين فرايند تشويه در راكتور بستر سيال انجام گرفته تا بهبودي در اين فرآيند حاصل شده كه براي مراحل بعدي در استخراج مهم مي باشد.
طراحي و ساخت راكتور بستر سيال براي واكنشهاي شيميايي دما بالا
در اختراع حاضر از روش ذوب و تعليق الكترومغنايسي (EML) براي اولين بار در دنيا براي توليد نانو پودر نقره استفاده شده است. براي اين منظور كويل مناسب طراحي و ساخته شده و در ادامه با در نظر گرفتن شرايط مناسب تعليق الكترومغناطيسي نقره ساچمه اي تبخير با گاز خنثي خنك شده است. اندازه ذرات ميانگين نقره توليد شده با اين روش در حدود 50 نانومتر بوده است. امكان كنترل اندازه ذرات و توليد نانوپودر نقره با اندازه ذرات كوچكتر تا حدود 50-30 نانومتر با روش حاضر مهيا مي باشد.
"دبي سنج استوانه اي با حلقه شناور نوعي روتامتر است كه مي تواند دبي سيال عبوري را براي ما اندازه گيري نمايد. اين روتامتر از يك مجراي استوانه اي تشكيل مي شود كه درون آن يك ستون مخروطي و يك حلقه شناور موجود مي باشد. در اثر عبور جريان سيال از پايين به بالاي روتامتر، نيروي مقاومي به اين شناور وارد مي شود و آن را به طرف بالا حركت مي دهد. با بالا رفتن شناور، سطح مقطع خالي روتامتر افزايش يافته و لذا سطح جريان ميان شناور و مجراي مخروطي روتامتر افزايش مي يابد. در اين صورت مكان حلقه شناور كه به صورت مستقيم از روي روتامتر خوانده مي شود، معرف دبي جريان مي باشد.اين ابزار كاربرد وسيعي در صنايع نفت ، گاز، پتروشيمي ، نيروگاهي ، شيميائي، غذائي ، تاسيسات نيروگاهها ، آب و فاضلاب، آزمايشگاهها ، مراكز دانشگاهي و تحقيقاتي براي اندازه گيري مقدار دبي گازها و مايعات و سيالات مختلف دارد.
موارد یافت شده: 10