لیست اختراعات با مالکیت
محمود تولایی
5 عدد
با توجه به عدم وجود كيت تشخيص ژنتيكي براي غربالگري اعتياد و معايب ديگر كيتها از جمله گران بودن و عدم تطابق با جمعيت ايراني، كيت طراحي شدهي كنوني اين امكان را فراهم ميكند غربالگري اوليهي معتادان به مواد مخدر به ويژه ترياك قابل انجام گردد. به عبارت دقيق تر، با توجه به مقرون به صرفه بودن و دقت بالاي اين روش نسبت به ديگر روشهاي روتين در آزمايشگاههاي تشخيصي و همچنين قابليت تهيهي تمام مواد مورد استفاده در اين كيت در داخل كشور، كيت حاضر ميتواند به سرعت تبديل آماده شده و به بازار مصرف (آزمايشگاههاي تشخيص مولكولي كل كشور) ارايه گردد. ويژگي ها و مزاياي ديگر استفاده از اين اختراع براي فردي كه داراي مهارت در اين حوزه است به استناد بررسي شكل ارائه شده و شرح جزئيات آن واضح و روشن خواهد بود. منظور اين است كه تمام اين ويژگي ها و مزاياي اضافي در اين توضيحات گنجانده شده اند، در محدوده اختراع مي باشند، و توسط ادعاهاي ارائه شده حمايت مي شوند.
DNA جنيني خارج سلولي (Cell Free Fetal DNA) درون مايع آمنيوتيك مخزني مفيد و با خلوص بالاتر نسبت به پلاسماي خون مادر ايجاد كرده است كه ديدگاه كاربردي اين كلاس از DNA را فراتر از تشخيص¬هاي پيش از تولد تعيين جنسيت و ناهنجاري هاي كروموزومي، تا مطالعه تكامل انسان پيشروي داده است. روش و كيت معرفي شده مربوط است به پايه¬گذاري روشي با بهره گيري از مواد شيمي آلي و سنتزي با ماهيت زيستي در جهت استخراج DNA جنيني خارج سلولي از مايع آمنيوتيك مي¬باشد. مباني پايه¬اي يافتن روش جداسازي DNA بر اساس روش Salting-out و پروتئيناز K قرار داده شد. در اين روش از ml٣ مايع رويي مايع آمنيوتيك كه در بين هفته هاي ٢٠-١٥ بارداري نمونه¬برداري شده بود براي استخراج DNA استفاده شد كه در ابتدا توسط بافر ليزكننده (حاوي پروتئيناز K و SDS) ليز شده و سپس پروتئين¬هاي هضم شده و ديگر محتويات سلولي توسط نمك NaCl اشباع رسوب داده شده و سپس DNA توسط اتانول خالص رسوب داده شد و در نهايت كيفيت و كميت DNA استخراجي توسط دستگاه نانو¬دراپ و انجام PCR تست شد. همراهي پروتئيناز K باSDS و از طرفي مدت زمان سانتريفوژ شدن در دور مناسب و مرحله مدت زمان رسوب دهي DNA در دماي ٢٠- نقش كليدي و مهمي در جداسازي DNA داشت. نتايج بدست آمده حاكي از آن است كه اين روش مي¬تواند جايگزيني مناسب براي روش¬هاي گران قيمت باشد و همچنين تسريع در آماده سازي نمونه جنيني سرعت جوابگيري از آزمايشات پيش از تولد را افزايش خواهد داد. روش و كيت معرفي شده خصوصا براي جداسازي DNA جنيني خارج سلولي از مايع آمنيوتيك مناسب است.
اگزوزوم ها، وزيكول هاي خارج سلولي مترشحه از سلول هاي بدن مي باشند. هم اكنون مطالعات فراواني جهت استفاده باليني اين نانوپارتيكل هاي سلولي در حال انجام است. از نكات مهم راجع به اگزوزوم ها، فرايند جداسازي و درصد خلوص آنها مي باشند. از آنجاييكه غلظت اگزوزوم ها در بسياري از مايعات بسيار كم مي باشند، اولويت اين فرايند به كارگيري فيلتر مناسب براي تغليظ نمونه حاوي اگزوزوم است. اين امر سبب بهينه سازي بر مواد مصرفي و بازه زماني آزمايش مي شود. همچنين، با توجه به سايز بسيار كوچك اگزوزوم ها، افتراق و جداسازي آنها از ساير نانوپارتيكل ها بسيار مشكل مي باشد. تخليص اگزوزوم ها به وسيله ستون كروماتوگرافي حاوي بيدهاي CL-2B مزاياي فراواني همچون تهيه اگزوزوم سالم و عاري از ساير ذرات اضافي دارد. علاوه بر آن اين فرايند، توانايي بازيابي بالايي از اگزوزوم ها را داراست.
امروزه با توجه به گسترش زمينه هاي كاري وابسته به DNA، بسياري از آزمايشگاه هاي تشخيصي و تحقيقاتي بر روي مبحث DNA سرمايه گذاري كرده¬اند و براي انجام تست هاي خود نياز گسترده اي به استخراج DNA دارند. استخراج DNA از خون، استخوان به دليل موجودي سلولي بالا كار آسانتريست اما از آنجا كه گاها ميتواند براي بيمار با درد و تهاجم همراه باشد و يا حتي گاهي به دليل در دسترس نبودن نمونه هاي بيولوژيكي بيمار، ضرورت استفاده از نمونه بزاق مطرح مي شود. اما از آنجا كه نمونه بزاق داراي سلول كمي است، استخراج DNA از بزاق به نسبت ساير نمونه ها سخت تر است و درحال حاضر در اغلب مراكز به وسيله كيت هاي خارجي انجام مي شود و كيت هاي داخلي موجود براي استخراج از بزاق عملكرد خوبي ندارند. با توجه به اينكه كيت هاي خارجي داراي قيمت هاي گزافي هستند و زمان زيادي براي تهيه آنها صرف مي شود، در اين اختراع فرآيندي داخلي توليد كرده ايم كه با زماني كوتاه و روشي آسان كيفيتي بسيار بالا از DNA سلولي به ما ميدهد و حتي با PCR نيز سلامت DNA استخراج شده تاييد و هيچ آسيبي به ساختار DNA وارد نمي شود.
تخليص RNA فرآيندي است كه در طي آن RNA تام موجود در نمونه (سلول، بافت، سرم،ادرار و غيره) تخليص و جداسازي ميشود كه اين روش آزمايشگاهي بهعنوان روشي مهم واصلي در بيولوژي مولكولي،بيوتكنولوژي ،مهندسي ژنتيك و... هست و همچنين يكي از پيشنيازهاي ضروري در فرآيندهايي همچون PCR ،RT-PCR، ،نورترن بلاتينگ و ديگر روشها مي باشد. با توجه به اينكه تمام كيتهاي موجود اعم از داخلي و خارجي قابليت استخراج RNA تام را دارا ميباشند، مزيت اين فرآيند در جداسازي microRNA علاوه بر RNA تام هست. ازآنجاكه وارداتي بودن اين محصول كه تنها RNA تام را استخراج مي كند، باعث خروج ارز از كشور و تحميل هزينههاي گزاف به بخشهاي تحقيقاتي كشور ميشود، و علاوه بر قيمت بسيار بالاي آن، وجود محصولات قاچاق و تقلبي در كشور و ايجاد كيفيت نامطلوب در استخراج RNA، لذا درصدد برآمديم كه با تجزيه و آناليز تركيبات و مواد تشكيلدهنده انواع خارجي، و با مشورت محققين گروه شيمي به ساخت اين فرآيند اقدام نماييم. بنابراين طراحي اين فرآيند مزاياي متعددي در بردارد كه شامل: استخراج RNA تام و microRNA از نمونهها با كيفيت و كميت بالا، قيمت مناسب و دسترسي آسان براي محققين داخل كشور مي باشد
موارد یافت شده: 5