لیست اختراعات با مالکیت
دانشگاه تربیت مدرس نوع شخص حقوقی: دانشگاه
4 عدد
ايران با متوسط نزولات جوي 250 ميليمتر در سال از كشورهاي خشك جهان و داراي منابع آب محدود است. عواملي همچون رشد جمعيت، نياز به غذاي بيشتر، ضرورت ارتقاي سطح بهداشت و رفاه اجتماعي، توسعه صنعتي و حفاظت اكوسيستمها، تقاضاي آب را روز به روز بيشتر ميكند. در ايران بيش از 90 درصد آب استحصال شده در بخش كشاورزي مصرف ميشود (نبي بيدهندي و همكاران، 1386). اين در حالي است كه راندمان مصرف آب در بخش كشاورزي 40 درصد ميباشد. از سوي ديگر عمده نياز آبي گياهان در مناطق خشك و نيمه خشك ايران توسط انسان از منابع آب زيرزميني تامين ميگردد. عدم مديريت صحيح در مصرف منابع آب زيرزميني افت شديد سطح آب زيرزميني و افزايش تجمع نمك در سطح خاك و شور شدن بسياري از خاكهاي كشور را به دنبال داشته است (قرباني و همكاران، 1386). لذا با علم بر موانع و محدوديتهاي جدي در افزايش عرضه آب، راهكار رهايي از اين مشكل را بايد در مديريت تقاضا براي آب جستجو نمود و اين كار با بكارگيري تحقيقات كاربردي همچون استفاده از روشهاي نوين آبياري، تعيين بهاي آب كشاورزي بر اساس حجم آب مصرفي، استفاده از ارقام مقاوم، دستكاري ژنتيكي با آموزش كشاورزان ممكن خواهد شد (قرباني، 1390). روش تامين رطوبت خاك با قطعات سفالي از ديرباز در سرزمين ايران مرسوم بوده است (باستاني، 1382: Bainbridge, 2001: :Bainbridge, 2002 (Bahrami et al., 2010. اين روش از كارايي بسيار بالايي در تامين نياز آبي گياهان برخوردار است ( Siyal and Skaggs, 2009.: قرباني واقعي، 1390). اما به دليل اندازه بزرگ، شرايط سخت حمل و نقل، هزينه كارگذاري و ارزان بودن مصنوعات نفتي نقش آن در گذر زمان كمرنگ شده و امروزه كشاورزان تمايلي به استفاده از اين روش نشان نميدهند (Abu-Zreig et al., 2006: (Abu-Zreig and Atoum, 2004. اين اختراع با نگاه كلان در ارائه يك راه حل جديد و كاربردي در كاهش خطر كم آبي حاكم بر كشور با افزايش راندمان مصرف آب و جلوگيري از مصرف زياد آب در هر بار آبياري گواه ان است كه با تغيير عوامل موثر بر آبدهي قطعات سفالي به قطعات كوچكي به نام كپسولهاي رسي متخلخل با دبيهاي متفاوت دست يافته است. دستيابي به چنين قطعاتي از مشكلات حمل و نقل و هزينه نصب آن در اراضي كاسته است و از آنجا كه كارايي مصرف آب در اين روش بالاست موجب صرفهجويي در مصرف منابع آبي كشور (خشك و نيمه خشك)مي شود.
زمينه فني اختراع: مكانيك و الكترونيك. اين اختراع در حقيقت نوعي ميكروفنها و بلندگو است كه توسط لايههاي پيزوالكتريك و پوششهاي نانولولهي كربني عمل ميكند. يكي از مشكلات اصلي بلندگوهاي موجود در بازار حجم و وزن زياد آنها است. حسگر و عملگر صوتي ساخته شده در اين اختراع در حقيقيت نوعي ميكروفن و بلندگوي شفاف، نازك و سبك هستند كه علاوه بر داشتن مزاياي سيستمهاي صوتي متداول اين امتيازات جديد را هم به همراه دارند. همچنين سيستمهايي به نام سيستمهاي از بين برندهي صداهاي مزاحم شهري (Active noise cancelation) وجود دارد كه با نصب آنها بر روي پنجرههاي ساختمانها ميتوان از ورود آلودگيهاي صوتي شهري به محيط ساختمان جلوگيري كرد. مشكلي كه در رابطه با اين سيستمها وجود دارد، بلندگوها و ميكروفنهاي موجود در بازار هستند كه نميتوان آنها را بدون ايجاد مزاحمت بر روي پنجرههاي ساختمان نصب كرد. اين سيستم حسگر و عملگر صوتي ساخته شده در اين اختراع توانايي بر آورده كردن نياز سيستمهاي حذف آلودگي صوتي را دارد. زيرا به صورت لايهي شفاف و نازك و انعطاف پذيري هست كه ميتوان آن را بر روي پنجرههاي ساختمان بدون ايجاد مزاحمت براي ورود نور و يا از بين بردن زيبايي ساختمان نصب كرد. نتايج تستهاي آكوستيك انجام گرفته بر روي اين سيستم حسگر و عملگر در شرح و توصيف اختراع آورده شده كه مويد كارايي بالاي آن و موثر بودن آن است.
زمينهي فني اختراع: در صنعت مواد شفاف و رساناي جريان الكتريسته حيطهي گستردهاي دارند كه اين اختراع در آن جاي ميگيرد. در صنعت هميشه موادي كه بتوانند در حين رساناي الكتريسته بودن، شفاف هم باشند و نور را از خود عبور دهند بسيار مورد توجه قرار گرفته است و كاربردهاي بسياري براي اين مواد يافت ميشود. از جملهي اين كاربردها صفحات نمايشگر مثل LCDها است. در تمامي صفحات نمايشگر تخت از الكترودهاي شفاف و رسانا استفاده ميشود كه در حال حاضر از ITOها يا اكسيدهاي قلع داراي اينديوم استفاده ميشود. اين ITOها بسيار گرانقيمت هستند و شرايط كاري دشواري دارند. با جايگزين كردن لايههاي شفاف و رساناي ساخته شده توسط نانولولههاي كربني در اين اختراع ميتوان هزينههاي توليد اين نمايشگرها را به شدت كاهش داد و فرآيند ساخت آنها را بهبود بخشيد. علاوه بر مطلب ذكر شده در بالا لايههاي ساخته شده در اين اختراع به علت انعطاف پذيري ميتوانند در صفحات نمايشگر انعطاف پذير و به طور كلي الكترونيك انعطاف پذير استفاده شوند.
طراحي نمونه بردار بار بستر جهت استقرار در فلوم هاي دبي سنجي به منظور اندازه گيري بار بستر رودخانه اي
موارد یافت شده: 4