لیست اختراعات با مالکیت دانشگاه دانشگاه فردوسي مشهد
57 عدد


ثبت :
از
تا
اظهارنامه :
از
تا

بازنشانی
تعداد موارد یافت شده: 57
تاریخ اظهارنامه: 1397/07/16
تاریخ ثبت: 1398/01/21
خلاصه اختراع:

امروزه به جهت بروز بيماري هاي قلبي و عروقي، چاقي، ديابت نوع دوم و انواع سرطان ها، ضرورت توليد محصولي كم كالري ، مغذي و سلامتي بخش احساس مي گردد. ماده اوليه اصلي مورد استفاده در توليد سس لبو، چغندر قرمز مي باشد. چغندر قرمز منبع خوبي از رنگدانه هاي بتالائين با خواص آنتي اكسيداني بالا و مهاركنندگي راديكال هاي آزاد مي باشد. چغندر همچنين از نظر ويتامين ها و مواد معدني نيز غني مي باشد. در چغندر پخته شده، فولات و ريبوفلاوين به ميزان 60 و 68 ميكروگرم و همچنين مواد معدني فسفر، منيزيم، ويتامين ث، به ميزان 32، 20، 35 ميلي گرم در 85 گرم چغندر وجود دارند. وجود مقادير بالايي از فيبرهاي محلول در اين ماده، باعث بهبود ويژگي هاي فيزيكي و حسي محصول و پيشگيري و درمان بيماري هاي گوارشي، كاهش كلسترول و كنترل قند خون مي گردد. در فرمولاسيون اين سس از صمغ زانتان و پكتين استفاده شده است كه به عنوان جايگزين هاي چربي بر پايه كربوهيدرات ها مي باشند و علاوه بر تامين مواد مغذي در رژيم غذايي فرد، موجب كاهش كالري دريافتي مي گردند. در فرمولاسيون سس لبو تنها به ميزان 4 درصد از شكر استفاده شده است كه در مقايسه با سس هاي قرمز مشابه همچون كچاپ كه به طور ميانگين بين 8 تا 16 درصد شكر در فرمولاسيون آن ها مورد استفاده قرار گرفته است، ضمن آنكه در توليد اين سس از آب ليمو و آبغوره طبيعي به عنوان مواد اسيدي كننده و طعم دهنده اصلي بهره گرفته شده است، در صورتي كه در سس كچاپ عموماً از سركه صنعتي استفاده مي گردد. امروزه سس ها بخش قابل توجهي از بازار مصرف را به خود اختصاس مي دهند، از اينرو اين سس مي تواند جايگزين سس هاي پر كالري و فاقد ارزش غذايي در سبد مصرف خانوار گردد.

تاریخ اظهارنامه: 1396/06/12
تاریخ ثبت: 1398/04/01
خلاصه اختراع:

خلاصه‌ي اختراع: اختراع حاضر در مورد رزين مناسب جهت فرآيند تزريق تحت خلأ ، براي ساخت قطعات يكپارچه و بزرگ كامپوزيتي مانند بدنه‌ي هواپيماها، پره‌هاي توربين‌هاي بادي، بدنه‌ي قايق‌ها و غيره مي‌باشد، در اين روش به رزيني با ويسكوريته‌ي پايين، زمان ژل شدن و عمر مفيد بالا ، همچنين قدرت خيس كنندگي بالاي الياف تقويت كننده نياز است. رزين‌هاي اپوكسي به خودي خود ويسكوزيته‌ي بالايي دارند، بنابراين از رقيق كننده‌ها جهت كاهش ويسكوزيته استفاده گرديد، همچنين با انتخاب صحيح عوامل پخت و رعايت نسبت استوكيومتري مناسب بين رزين و عامل پخت، زمان ژل شدن، عمر مفيد و قدرت خيس كنندگي فاز تقويت كننده افزايش يافت تا رزين جهت فرآيند تزريق تحت خلأ مناسب گردد. در اختراع حاضر از رزين اپوكسي بر پايه‌ي بيس فنول A به عنوان رزين اصلي و از مشتقات اپوكسي به عنوان رقيق كننده‌هاي واكنش دهنده استفاده گرديد. همچنين در فرمولاسيون مذكور از هاردنرهاي آميني سيكلوآليفاتيك و از بنزوييك اسيد و يك آمين نوع 3 به عنوان شتاب دهنده‌ي در فرآيند پخت استفاده گرديده است. سيكل دمايي پخت براي اين سيستم 24 ساعت در دماي محيط و 8 ساعت در دماي 80 درجه سانتيگراد تعيين گرديد.

تاریخ اظهارنامه: 1397/05/10
تاریخ ثبت: 1398/04/12
خلاصه اختراع:

اين اختراع مرتبط با حوزه صنايع غذايي زير گروه سس‎هاي سالاد است. بر اساس استاندارد ملي ايران به شماره 2454 از نوع سس فرانسوي كم‌چربي است. سس فرانسوي سويا حاوي فيبر رژيمي سويا، مواد معدني (مس، آهن، پتاسيم، كلسيم و روي)، پروتئين‎هاي سويا و چربي غيراشباع مي‏باشد و فاقد كلسترول است.وجود پروتئين سويا در اين اختراع، به‌دليل داشتن پروفايل اسيدهاي آمينه مناسب، كاهش دريافت كالري، تاثيرات مثبت آن بر چاقي و كنترل وزن، براي سلامت مصرف‌كنندكان مفيد است و مي‌تواند خطر ابتلا به بيماري‌هاي قلبي-عروقي را كاهش دهد. عدم حضور كلسترول آن‌را براي بيماران هيپركلسترولمي مناسب كرده و در رژيم غذايي افراد گياه‏خوار نيز مي‌تواند مورداستفاده قرار گيرد.به‌منظور تهيه سس فرانسوي سويا ابتدا سوسپانسيوني از آرد سويا با آب‎جوش تهيه و به‌مدت حدود 15 تا 20 دقيقه مخلوط شد. سوسپانسيون تهيه شده سپس به سردخانه منتقل گرديد تا كاملا خنك شود. سپس تركيبات موجود در فرمول به‌جز روغن و صمغ‎هاي گوار و زانتان داخل مخلوط‌كن به آن افزوده شدند و كاملا مخلوط گرديدند. در مرحله بعد روغن موجود در فرمول به صورت قطره قطره به تركيب قبل اضافه گرديد. پس از آن و در آخرين مرحله صمغ‎هاي گوار و زانتان به مخلوط تهيه‎شده اضافه شدند. سس فرانسوي سوياي تهيه‎شده به اين روش داراي پذيرش حسي بالا و ارزش تغذيه ‏اي خوب و نيز قيمت تمام شده پايين است.

تاریخ ثبت: 1398/07/24
خلاصه اختراع:

شالوده حلقوي يك نوع شالوده مي‌باشد كه با بهره¬گيري از حداقل مصالح داراي حداكثر كارآيي نسبت به شالوده¬هاي معمول در رابطه با ظرفيت باربري و رفتار نشست است. شكل شالوده نقش مؤثري در نحوه گسترش تنش در خاك زير پي، تغيير در مكانيزم گسيختگي خاك و ظرفيت باربري يك سيستم شالوده را دارد. محدوديت منابع جهت¬گيري طراحي¬ها را به استفاده از روش¬هاي نوين به منظور بهره¬گيري از حداقل مصالح براي دستيابي به حداكثر كارآيي سوق داده است. با توجه تنوع كاربرد سازه‌هاي روي اين نوع شالوده‌ها نوع بارگذاري اعمالي از طرف سازه متفاوت مي‌باشد، لذا رفتار شالوده¬هاي حلقوي را مي‌توان با تعبيه ابزاردقيق كاملي پايش نمود. شالوده حلقوي در اين اختراع طوري طراحي شده است كه امكان اعمال هر نوع باري اعم از محوري و يا خارج از مركز (چه به صورت استاتيكي و چه ديناميكي) بر روي آن وجود داشته و به واسطه ابزاردقيق كاملي كه در آن تعبيه گرديده است امكان پايش رفتار بار-نشست و همچنين نحوه عكس‌العمل خاك زير شالوده را برقرار مي‌نمايد. هندسه شالوده حلقوي مورد نظر در اين ادعا با توجه به مطالعات گذشته طوري درنظر گرفته شده است كه بتوان بهينه‌ترين رفتار را از آن نتيجه گرفت؛ لذا نسبت قطر داخلي به خارجي حلقه 4/0 درنظر گرفته شده است. براي اعمال بار محوري و خارج از مركز به شالوده حلقوي، مجموعه شيارهايي بر روي پلتفرم آن درنظر گرفته شده است. لذا هندسه سر شفت‌هاي اعمال بار طوري طراحي شده‌اند كه به واسطه آن‌ها مي‌توان امكان چرخش آزادانه شالوده را فراهم نمود. جهت اندازه‌گيري فشار در سطح تماس شالوده با خاك زير آن نيز فشار وارده به واسطه قطعاتي كه در سطح تماس شالوده قرار مي‌گيرند به لودسل‌ها انتقال يافته لذا نحوه توزيع فشار در كف شالوده حلقوي قابل‌پايش است.

تاریخ اظهارنامه: 1397/01/27
تاریخ ثبت: 1398/09/18
خلاصه اختراع:

اختراع ((دستگاه اتاقك رشد گياهي با قابليت كنترل همزمان دما، رطوبت و داراي 6 حالت نوري )) در زمينه بهبود شرايط در زمينه كشت بافت و بيوتكنولوژي، جوانه زني بذور، فيزيولوژي گياهي و قارچ هاي دارويي مي باشد. اتاقك هاي رشد موجود در آزمايشگاه هاي كشت بافت به طور رايج قفسه بندي شده بوده و علاوه بر ابعاد بزرگ آنها، نور مورد استفاده جهت رشد گياهان در آن ها به طور معمول سفيد و زرد مي باشد. در حالي كه در بسياري از گياهان تغيير طيف رنگي نور منجر به بهبود شرايط رشد و فتوسنتز گياه، تغيير در كيفيت و ميزان متابوليت هاي ثانويه در گياهان دارويي و همچنين بهبود عملكرد گياهان در كشت هاي درون شيشه اي و گلخانه اي و مزرعه اي مي گردد. ((دستگاه اتاقك رشد گياهي با قابليت كنترل همزمان دما، رطوبت و داراي 6 حالت نوري )) قابليت تنظيم عوامل محيطي از جمله دما، رطوبت و رنگ نور را دارد. از طريق اين دستگاه مي توان با اعمال همزمان حالت هاي نوري مختلف به صورت همزمان با كنترل رطوبت و دما، تعداد آزمايشات بيشتري را با دقت بالاتر در زمان كمتر و با اشغال فضاي كمتر اجرا نمود. رنگ هاي مورد استفاده در دستگاه شامل 3 رنگ موثر در فتوسنتز از جمله زرد، قرمز و آبي و همچنين تركيب رنگ ها شامل قرمز-آبي، قرمز – زرد و آبي – زرد مي باشد كه به صورت مجزا و همزمان در پنج اتاقك مستقل كه توسط صفحات متحرك از يكديگر جدا شده اند قابل اجرا است. اين دستگاه داراي قابليت تنظيم و كنترل اتومات دما و رطوبت است و همچنين امكان برنامه ريزي زماني كوتاه مدت و بلند را دارا مي باشد.

تاریخ اظهارنامه: 1397/03/28
تاریخ ثبت: 1398/09/27
خلاصه اختراع:

در حال حاضر گروهي از وكتورهاي ويروسي وجود دارند كه براي ساخت واكسن هاي نوين ويروسي مورد استفاده قرار مي گيرند. در ميان وكتورهاي ويروسي، وكتورهايي متعلق به ويروس هاي RNA دار با قطبيت منفي كاربرد گسترده تري در اين زمينه دارند. براي دستكاري ويروس ها با استفاده از تكنولوژي ژنتيك معكوس وجود وكتورهاي داراي توالي هاي پروموتري خاص و بيش از يك پايان دهنده ي رونوشت برداري (HDV ريبوزيم و T7 Terminator) از اهميت بالايي برخوردار است. به همين دليل نياز به طراحي و ساخت سيستم هايي كه بتوانند از روي ژن هاي ويروسي كلون شده در وكتورهاي نوتركيب ضروري به نظر مي رسد. هدف از اين نوآوري طراحي و ساخت سيستمي است كه بتوان با استفاده از آن خاتمه رونوشت برداري ژن هاي ويروسي نوتركيب را با صحت بالا انجام داد. به همين منظور عناصر ژنتيكي ويژه از جمله T7 Terminator و HDV ريبوزيم به بنيان وكتور اضافه شد تا با وجود MCS با توالي هاي اختصاصي براي آنزيم هاي محدودالاثر امكان Sequential Cloning براي ژن هاي ويروسي با هدف به كارگيري اين سيستم در ساخت واكسن هاي نوتركيب فراهم گردد.

تاریخ اظهارنامه: 1398/04/04
تاریخ ثبت: 1398/10/09
خلاصه اختراع:

توليد ماست پروبيوتيك از بيوفيلم باكتري‌هاي اسيدلاكتيك Production of probiotics yogurt of acid lactic bacteria's biofilm ماست به دليل ارزش تغذيه‌اى آن و اثرات سودمند باكترى‌هاى آغازگر، محبوبيت بالايي در رژيم غذايي دارد. اين فراورده به دليل قابليت هضم و جذب بهتر چربى، لاكتوز، پروتئين و مواد معدنى داراى ارزش تغذيه‌اى بيش‌ترى نسبت به شير بوده و جزء منابع غني از كلسيم، فسفر، ريبوفلاوين، ويتامين B12 ، اسيد نيكوتينيك، ويتامين B5 ، روي و منيزيم به حساب مي‌آيد. از طرفي ماست‌ فراسودمند يكى از محصولات لبنى است كه مى‌تواند حاوى تركيبات زيست فعال به منظور افزايش مقبوليت و بهبود ويژگى‌هاى تغذيه‌اى و دارويى باشد. از اين رو در اين اختراع براي اولين بار ماست بر پايه بيوفيلم پروبيوتيكي خوراكي تهيه شد تا علاوه بر ايجاد ويژگي‌هاي حسي چشايي مطلوب، ويژگي‌هاي سلامت بخشي اين محصول را ارتقا بخشد. در اختراع حاضر از بيوفيلم باكتري‌هاي اسيدلاكتيك پروبيوتيكي براي توليد ماست پروبيوتيكي (همزده و ست) استفاده شد. سوسپانسيون باكتري‌هاي لاكتوباسيلوس پلانتاروم ATCC14917 و لاكتوباسيلوس رامنوسوس ATCC7469 (تهيّه شده از مركز پژوهش‌هاي علمي – صنعتي ايران) و سويه‌ بومي (جدا شده از لخته پنير) معادل نيم مك فارلند 108×5/1، به عنوان باكتري پروبيوتيك به شير تلقيح شد. سپس جهت تشكيل ماتريكس بيوفيلم، در انكوباتور به مدت 48 ساعت در دماي C30º نگهداري شد. بعد از تشكيل بيوفيلم، مايع رويي تخليه و دوبار با آب مقطر استريل، شسته شد. براي تهيه ماست، از شير تازه سه درصد چربي پاستوريزه استفاده شد. با استفاده از فرمول و الگوي متداول در صنعت، شير در دماي C96º به مدت 15 دقيقه حرارت داده شد و سپس تا دماي C42º خنك شد. در مرحله بعد 2% استارتر ماست به آن افزوده شده و به ظروف حاوي بيوفيلم منتقل شد و تا رسيدن به 4/4= pH در دماي C42º گرم‌خانه‌گذاري شد. بعد از تشكيل ماست، نمونه‌ها به يخچال با دماي C5º منتقل شد. زنده ماني باكتري هاي پروبيوتيك ماست در روزهاي صفر، 3، 7، 14 و 21 و مقاومت آنتي بيوتيكي آن‌ها در ماست مورد بررسي قرار گرفت. طبق آناليزهاي انجام شده، تا انتهاي دوره نگهداري، تعداد باكتري‌هاي زنده لاكتوباسيلوس از ميزان قابل قبول براي محصولات پروبيوتيكي CFU/g) 106) كمتر نشد و همچنين سويه‌ها در حالت بيوفيلم، مقاومت آنتي بي

تاریخ اظهارنامه: 1398/06/30
تاریخ ثبت: 1398/11/19
خلاصه اختراع:

شكلات به دليل عطر و طعم مطلوب و منحصر به فرد كاكائو، همچنين خواص بينظير آن علاقمندان بسياري در سرتاسر جهان داراست. از طرفي، قيمت بالاي اين محصول (خصوصا انواع تلخ كه درصد بالاتري از كاكائو دارد و براي سلامت مفيد است) يكي از چالش هاي بر سر راه مصرف آن مي باشد كه محققين فعال در اين حوزه را بر آن داشته است تا درصدد يافتن جايگزين هايي براي كاكائو برآيند. در اين زمينه، آرد بلوط و سوياي برشته شده (به عنوان محصولات بومي كه بهره برداري از آن ها همراه با توجيه اقتصادي است) داراي خاصيت عملگري بوده، همچنين ظرفيت آنتي اكسيداني بالايي دارند و مي توانند در محصول شكلات و فراورده هاي كاكائويي به لحاظ رنگ، طعم و بو جايگزين بخشي از پودر كاكائو گردند كه سبب ايجاد تنوع در فرمولاسيون و توليد محصولي نو با طعم و ويژگي هاي جديد گردد. توليد شكلات تلخ با جايگزيني بخشي از پودر كاكائو با پودر سويا و بلوط برشته علاوه بر ايجاد مزيت هاي رقابتي حاصل از تنوع فراورده (نظير توليد شكلاتي با كافئين كمتر) و خواص مثبت تغذيه اي در بازار، در كاهش قيمت تمام شده محصول نيز تاثيرگذار است. همچنين توليد محصول فراسودمند با بكارگيري توليدات بومي كشور، علاوه بر ارزش غذايي بالا و خواص مفيد مي تواند در راستاي ارزش افزوده اين محصول و در نهايت بهبود وضعيت اقتصادي خانوارهاي مناطق توليد كننده محصول اثرات بلندمدتي داشته باشد. در مرحله اول، بهينه يابي شرايط فرايند برشته كردن (در 165درجه سانتي¬گراد و در 5 زمان براي هر نمونه) دانه سويا و ميوه بلوط به عنوان منابع با قابليت جايگزيني براي كاكائو و تعيين زمان بهينه فرايند برشته كردن بر اساس پارامترهاي مطلوب حسي و تغذيه‌اي، خواص آنتي اكسيداني و ... صورت گرفت. در مرحله بعد 12 فرمولاسيون شكلات تلخ با سطوح مختلف جايگزيني آرد بلوط و سوياي برشته (بهينه انتخاب شده در مرحله اول) بر اساس آزمون‌هاي رئولوژيكي، پارامترهاي بافت سنجي، بررسي نقطه ذوب، اندازه ذرات، پارامترهاي رنگ و ارزيابي حسي به منظور ارزيابي محصول بهينه مورد استفاده قرار گرفتند كه بر اساس طرح دي اپتيمال نمونه فرمولاسيون بهينه شكلات تلخ حاوي آرد سويا و بلوط برشته به دست آمد.

تاریخ اظهارنامه: 1397/05/13
تاریخ ثبت: 1398/11/27
خلاصه اختراع:

اختراع (مشعل گازسوز مجهز به محفظه پيش احتراق با قابليت توليد ذرات كربني) كه در زمينه احتراق كه زير گروه مكانيك و شيمي در بخش گرمايش است و در جهت افزايش راندمان (با افزايش تابش درخشاني شعله) و كاهش آلاينده هاي زيست محيطي كاربرد دارد؛ مشعلهاي گازسوز فعلي تابش كمي دارند براي حل اين مشكل با طراحي و ساخت يك محفظه پيش احتراق، امكان تجزيه حرارتي سوخت خوراك (با گرمايش مستقيم ان) فراهم مي¬گردد. كربن حاصل از تجزيه سوخت خوراك پس از ورود به كوره مجددا در فرايند احتراق شركت مي¬كند و باعث درخشندگي شعله مي¬گردد. از انجاييكه طول موج ساطع شده از ذرات كربني بيش از 630 نانومتر است باعث تغيير طول موج ساطع شده از شعله گاز طبيعي (شعله ابي) مي¬شود و علاوه برانكه باعث زردسوزي شعله مي¬شود مقدار تابش از شعله را افزايش مي¬دهد. با اين راه حل ذرات كربني مورد نياز براي زرد سوز كردن شعله گاز طبيعي در شعله اوليه مشعل، درون محفظه پيش احتراق توليد و پس از ورود اين ذرات به داخل كوره اصلي مجددا در فرايند احتراق شركت كرده و با گرفتن انرژي شعله بصورت ذرات درخشنده باعث تغيير رنگ شعله و در نتيجه باعث افزايش تابش از شعله و افزايش راندمان مشعل مي¬گردد. ضمنا به علت اخذ انرژي توسط اين ذرات كربني از نقاط با دماي ماكزيمم شعله، باعث كاهش دماي شعله و به پيامد ان كاهش انتشار الاينده Nox انجام گرديده است

تاریخ اظهارنامه: 1396/11/29
تاریخ ثبت: 1397/06/17
خلاصه اختراع:

استفاده از بيوحسگر كاغذي محتوي نانوذرات طلاي اصلاح شده با آپتامر براي اندازه گيري بيسفنولA به روش رنگ سنجي بااستفاده از اسكنر و نرم افزار پردازش تصوير فوتوشاپ است. روش هاي مختلفي براي اندازه گيري اين اناليت گزارش شده است كه اغلب روش هاي گران و نيازمند دانش تخصصي خاص مي باشند . اما در اين طرح براي اولين بار روشي ارائه ميشود كه با صرف هزينه كم و بدون نياز به دستگاه تجزيه اي خاصي و فقط با استفاده از يك اسكنر معمولي اندازه گيري بيسفنول Aانجام مي شود . در اين طرح نانوذرات طلا توسط آپتامر اصلاح و بهينه مي شوند. به محلول حاصل كه قرمز رنگ است نمك NaClبا غلظتي مشخص اضافه مي شود . سپس اين محلول قرمز رنگ بر روي كاغذ هيدروفوب شده چكانده مي شود و تصوير آن توسط اسكنر ثبت مي شود . در مرحله بعد محلول بيسفنول Aبه آن اضافه مي شود و تغيير رنگ از قرمز به آبي مشاهده مي گردد. مجددا اسكن انجام مي شود و آناليز رنگ ها توسط نرم افزار فوتوشاپ انجام مي گيرد . تغيير شدت رنگ مولفه قرمزمتناسب با غلظت بيسفنول A مي باشد .

موارد یافت شده: 57