لیست اختراعات با مالکیت
زهره حميدي اصفهاني
4 عدد
در اين پژوهش و اختراع، ابتدا ريزسازواره توليدكننده آنزيم فسفوليپاز از ضايعات كارخانجات روغن جداسازي و شناسايي گرديد و با نام Trichoderma atroviride ZB-ZH192 و شماره ثبت KP233811 در پايگاه NCBI به عنوان توليد كننده آنزيم فسفوليپاز ثبت شد. فسفوليپاز توليدشده تخليص و نوع آن شناسايي گرديد. بررسي ها نشان داد گونه جداسازي شده، قادر به توليد نوع A1 فسفوليپاز مي باشد. به منظور افزايش قابليت استفاده مجدد آنزيم از روش تثبيت بر نانوالياف استفاده شد. نانوالياف كيتوزان-پلي اتيلن اكسايد به روش الكتروريسي تهيه گرديد. نتايج حاصل از بررسي با ميكروسكوپ الكتروني نشان داد قطر الياف توليدي مناسب و در محدوده نانو مي باشد. جهت افزايش بارگذاري آنزيم بر روي نانوالياف، سطح آن با فناوري پلاسما اصلاح گرديد. بررسي شيميايي سطح نانوالياف تيمارشده با پلاسماي اتمسفريك بيانگر تغييرات مساعد و قابل توجه در جهت ايجاد پيوندهاي مناسب با آنزيم براي بارگذاري بيشتر بود. پس از بهينه سازي شرايط و تثبيت آنزيم فسفوليپاز A1 بر روي نانوالياف كيتوزان، شرايط جهت صمغ زدايي آنزيمي روغن سويا (به عنوان روغن گياهي با بيشترين ميزان صمغ يا فسفوليپيد) ارزيابي گرديد. نتايج نشان داد كه آنزيم تثبيت شده قادر است ميزان صمغ يا فسفوليپيد موجود در روغن را تا حد مجاز و استاندارد كاهش دهد.
ابتكار حاضر مربوط به ساخت دستگاه فرمانتور سينيدار با طراحي جديد ويژه در ابعاد نيمهصنعتي است كه امكان هوادهي مناسب را براي تخمير حالت جامد فراهم مينمايد. همچنين اين فرمانتور به دليل طراحي خاصي كه دارد به راحتي امكان افزايش مقياس را فراهم ميآورد. از فرمانتور سينيدار براي انجام تخمير حالت جامد در توليد محصولاتي مانند آنزيمها مورد استفاده ميشود. روش تخمير حالت جامد يكي از روشهاي تخميري براي توليد انواع محصولات با ارزش افزوده ميباشد. از آنجا كه در اين فرايند زيستي، از سوبستراي ارزانقيمت براي توليد محصولات با ارزش صنعتي و اقتصادي استفاده ميشود، توجه به آن حائز اهميت است. كاربرد ضايعات كشاورزي به عنوان سوبستراي ارزانقيمت در اين فرآيند از مهمترين جنبههاي مورد توجه در سالهاي اخير ميباشد. با توجه به حجم بالاي ضايعات و محصولات جانبي كشاورزي در ايران و جهان، امكان كاربرد آنها در فرآيندي كه منجر به توليد محصولات با ارزش افزوده شود، علاوه بر سودآوري فراوان ، به نحوي مديريت ضايعات كشاورزي نيز محسوب شده و در واقع تبديل تهديدي جدي به فرصتي بزرگ است كه در پاره اي موارد ميتواند كشور را از واردات برخي محصولات بي نياز كرده و به خودكفايي برساند. سيستم تخمير حالت جامد براي توليد محصولاتي مانند آنزيمها، خوراك دام، افزودني هاي غذايي مانند مواد معطره، پيگمانهاي خوراكي، اسيدهاي آلي و اسپورهاي قارچي به عنوان دفع آفات مورد استفاده قرار ميگيرد. توليد آنزيمهايي كه با استفاده از قارچها توليد مي شوند، با استفاده از اين سيستم امكان پذير ميباشد. گرچه امروزه توليد تجاري اين محصولات عمدتا\\" با استفاده از سيستم تخمير غوطهوري انجام ميشود، كه اين امر به دليل كمبود پژوهشها در عرصه تخمير حالت جامد و رفع نشدن برخي دشواريها در اين آوردگاه است، اما با توجه به مزاياي سيستم تخمير حالت جامد در مقايسه با تخمير غوطهوري، توجه به آن و تلاش براي رفع موانع و مشكلات فني موجود حائز اهميت است. از آنجا كه يكي از ايرادهاي سامانه تخمير غوطهوري، بهره وري حجمي پايين محصول نهايي ميباشد، لذا خالص سازي محصول ضرورت دارد. افزودن فرايند پايين دستي منجر به افزايش هزينههاي توليد محصول مي شود. با توجه به هزينه بر بودن روش تخمير غوطه وري، محققان براي كاهش هزينه هاي توليد و افزايش ميزان محصول توليدي، كاربرد سامانه تخمير حالت جامد را پيشنهاد نمودند. اين سامانه روش مناسبي براي توليد محصولات حاصل از ميكروارگانيزمها مي باشد زيرا محيطي مشابه با شرايط طبيعي قارچ ها فراهم نموده و نيز مقدار محصول توليدي را افزايش ميدهد. سامانه تخمير حالت جامد در غياب آب آزاد به كار ميرود، لذا هزينهي آب گيري در فرآيند پاييندستي به مقدار زيادي كاهش مييابد. هزينه توليد در سامانه تخمير حالت جامد در مقايسه با سامانه تخمير غوطهوري كاهش مييابد. اين مهم به دليل مصرف انرژي كمتر و كاربرد سوبستراي مناسب و ارزانقيمت ميباشد. سامانه تخمير حالت جامد مزاياي ديگري نيز دارد، براي مثال غلظت محصول نهايي بالاتر، احتمال آلودگي كمتر و نياز كم تر به سترون كردن تجهيزات را ميتوان ذكر نمود. همچنين محلول آنزيمي خامي كه از سامانه تخمير حالت جامد به دست ميآيد را مي توان مستقيما براي پارهاي كاربردها مورد استفاده قرار داد. انتخاب سوبستراي مناسب از فاكتورهاي اساسي در تخمير حالت جامد ميباشد. اغلب از ضايعات كشاورزي ارزانقيمت به عنوان سوبسترا استفاده ميشود. كاربرد سبوس برنج ، سبوس گندم، باگاس، پوست سويا ، كاه برنج و چوب ذرت در مطالعات موفقيت آميز بوده است.
عنوان اختراع: توليد رب گوجه فرنگي فراسودمند با استفاده از نگهدارنده هاي طبيعي با منشا گياهي اسانس ها از جمله تركيبات طبيعي با اثرات ضد باكتريايي ، ضد قارچي ، ضد اكسايشي و ضد سرطاني هستند كه مي توان از آن ها به عنوان نگهدارنده در مواد غذايي استفاده كرد. رب گوجه فرنگي به عنوان يك فرآورده غذايي كه روزانه مورد استفاده عموم جامعه قرار مي گيرد، نقش به سزايي در تامين نيازهاي چشايي و تغذيه اي دارد. حضور و رشد قارچ ها در مواد غذايي مي تواند منجر به فساد و كاهش كيفيت غذا شود. افلاتوكسين هاي حاصل از آسپرژيلوس ها به عنوان عامل ايجالد سرطان كبد در انسان و حيوان شناخته شده اند. امروزه براي نگهداري رب گوجه فرنگي از نگهدارنده هاي شيميايي مثل سديم بنزوات استفاده مي شود، كه مشكلات زيادي دارند. در فرمولاسيون اين رب گوجه فرنگي از دو اسانس مرزنگوش وحشي و دارچين به ميزان 200ppm استفاده شد.
موارد یافت شده: 4