لیست اختراعات با مالکیت
مصطفي مظاهري طهراني
4 عدد
ايران با توليد 450 هزار تن گردو از لحاظ توليد پس از چين در مقاوم دوم ميباشد، اما متأسفانه از لحاظ صادرات جايگاهي در جهان ندارد. گردو از لحاظ ارزش غذايي غني از اسيدهاي چرب چندغير اشباعي ضروري امگا3 و امگا6 و آنتي آكسيدانها ميباشد. گردو همچنين فيتواسترول دارد كه كلسترول خون و نيز خطر انواع خاصي از سرطان را كاهش داده و عملكرد سيستم ايمني را افزايش مي دهند. با توجه به ميزان بالاي توليد گردو در ايران و علاقهي مردم كشورمان به مصرف گردو به ويژه در وعدهي صبحانه به نظر ميرسد كه با توليد يك محصول جديد از آن بتوان جايگاه اين ميوه با ارزش در سفره مردم كشورمان و همچنين جايگاه صادراتي آن را ارتقاء بخشيد. گردو داراي مقدار زيادي روغن است و به همين علت مي¬توان آن را به محصولي مالش پذير تبديل كرد. در اين اختراع ما توانستيم شرايط توليد و فرمولاسيون اسپريد گردو را بهينه سازي كنيم. محصول توليدي قابليت مالش و گسترده شدن بر روي نان را داشته و به دليل تركيبات عملگراي مورد استفاده در فرمولاسيون آن جزو غذاهاي عملگرا (فانكشنال) و سلامت بخش محسوب شده و ارزش غذايي بالايي دارد. لذا مي تواند جايگزين مناسبي براي محصولات مشابه نظير شكلات صبحانه،كره بادام زميني يا كرم كنجد باشد. با به كارگيري اين اختراع مي توان با استفاده از گردوهاي درجه 2 و 3 كه بازارپسندي ندارند، محصولي با ارزش افزوده توليد نمود كه جنبه صادرات نيز داشته باشد. قيمت تمام شده محصول توليدي با توجه به استفاده از گردوهاي درجه 2 و 3 و تركيبات مورد استفاده در فرمولاسيون و عملگرا بودن قابل رقابت با شكلات صبحانه، كره بادام زميني يا كرم كنجد مي باشد.
اختراع حاضر " فرمولاسيون پريميكس آردهاي برنج، سورگوم، ارزن و سويا در تهيه نان حجيم بدون گلوتن ويژه بيماران سلياكي" مربوط به حوزه نيازهاي انساني، بخش مواد غذايي؛ زيربخش مربوط به فرآورده هاي آردي و نان مي باشد و نوعي نان است كه براي تمامي بيماران سلياكي كه نمي توانند نان حاوي آرد گندم را مصرف نمايند قابل استفاده است. سيلياك عامل ايجاد نوعي ناراحتي مزمن روده اي است كه با سوء جذب ناشي از عدم تحمل گلوتن همراه مي باشد. بيمار سلياكي نمي تواند گلوتن كه پروتئين موجود در گندم، چاودار يا جو و همچنين در برخي از داروها و مواد غذايي مي باشد را مصرف كند. رژيم غذايي فاقد گلوتن مهمترين و اولين قدم براي بيماران سلياكي است و قبل از تشخيص بيماري، گلوتن آسيب زيادي در طولاني مدت به دستگاه گوارش رسانده است كه با 6 ماه تا دو سال رژيم غذايي فاقد گلوتن اين آسيب ها رو به بهبود مي رود. البته با توجه به تنوع محصولات پخت مخصوصاً در حوزه نان اين محصول براي افرادي هم كه بيماري سلياك ندارند قابل استفاده مي باشد.
كره كمچرب حاضر با هدف ايجاد تنوع در محصولات كمچرب و كمكالري موجود در سبد خانوار، دستيابي به دانش فني و شرايط فرايند براي توليد كره كمچرب و بكارگيري سيستم بهينه امولسيوني براي توليد محصولات رژيمي و كمچرب توليد شد. تاثير افزودن تركيبات اصلي بهكاررفته در فرمولاسيون اين محصول نظير آرد كامل سويا، كازئينات سديم و تركيبات پايداركننده بر ويژگيهاي بافتي و رئولوژيكي كره كمچرب نظير سختي، گسترشپذيري، چسبندگي، الاستيسيته و قوام، ويژگيهاي حسي شامل نرمي، گسترشپذيري، خرد شدن، سختي، چسبندگي، پيوستگي، سرعت ذوب، پوشش دهاني، آروماي كرهاي، عطر و طعم سويا و پذيرش كلي و نيز خصوصيات ذوبي مورد بررسي قرار گرفت. تركيبات پروتئيني بهكاررفته در اين محصول علاوه بر اينكه توانستند جايگزين خوبي براي كره محسوب شوند خصوصيات حسي مطلوبي را در محصول ايجاد كردند. تركيبات پروتئيني موجود در فرمولاسيون كره كمچرب در اثر تراكنش با آب باعث نرمشدن ساختار محصول ميشوند و همچنين در برهم كنشي كه با امولسيفايرها داشتند توانستند باعث كاهش كشش سطحي و بين سطحي در امولسيون آب در روغن محصول شده و به پايداري بيشتر آن كمك كنند. پايداركنندههاي بكار رفته بهصورت الكترواستاتيكي با كازئينات سديم واكنش داده و يك شبكه سهبعدي تشكيل ميدهند كه نسبت به جداشدن فاز مقاوم است.
فرمولاسيون بستني معمولي شامل 10 درصد چربي، 15 درصد شكر، 11 درصد ماده جامد بدون چربي شير، 5/0 درصد پايداركننده، 1/0 درصد وانيل بود. يك معادله سه مجهولي بر اساس فرمول مذكور و همچنين مقدار ماده خشك و چربي شير كنجد و شير معمولي و به طور جداگانه در اكسل 2010 طراحي گرديد و بر اساس آن وزن همه تركيبات مشخص گرديد. پس از توزين اجزاء لازم براي دو فرمولاسيون متفاوت بستني كنجد و بستني معمولي ابتدا مواد مايع شامل هر كدام از شير كنجد و شير گاو خامه ضمن حرارت دادن ملايم تا حداكثر دماي50-45 درجه سانتيگراد مرتباً هم¬زده شدند. پس از آن، مخلوط مواد جامد شامل شكر، شير خشك بدون چربي، امولسيفاير و وانيل به مايع حرارت ديده اضافه و پس از حل شدن بوسيله همزن به مدت 3 دقيقه كاملاً مخلوط شده و در دماي C˚80 به مدت 25 ثانيه پاستوريزه و توسط هموژنايزر (Ultra Turrax T25D IKA, Germany) به مدت 3 دقيقه در دور 15000 هموژن گرديد. سپس بلافاصله به كمك حمام آب، يخ و نمك تا دماي C ˚5 سرد شد. پس از آن، مرحله رسيدن به مدت 24 ساعت در يخچال (دماي C˚5/0± 5) انجام شد. مخلوط بستني تهيه شده براي طي مرحله انجماد، به مدت 20 دقيقه در دستگاه بستنيساز غير مداوم (Model ICK 5000, Delonghi, Germany) قرار گرفت. در پايان، نمونهها در ظروف پلاستيكي درب دار ريخته و كدگذاري شدند و حداقل به مدت 24 ساعت در فريزر C˚18- قرار گرفتند. ضمناً در همه مراحل بستني از شير گاو با مواد و روش يكسان براي توليد بستني معمولي و به عنوان نمونه شاهد استفاده گرديد.
موارد یافت شده: 4