لیست اختراعات با مالکیت
ناهید همتی نژاد
6 عدد
الياف طبيعي از دوران باستان نقش بسيار مهمي را در صنعت نساجي بر عهده داشته و تا به امروز بدليل خواص منحصر به فردشان به عنوان منسوجات با كيفيت به نحو گستردهاي استفاده ميگردند. هر چند بدليل محدوديتهاي ريسندگي، تمامي الياف توليدي به علت كوتاهي طول قابليت ريسيدن و تبديل شدن به نخ و منسوجات را ندارند و گاهي اين الياف طبيعي در حين فرايند به هدر ميروند. از طرفي بسياري از منسوجات بدست آمده از اين الياف پس از مصرف به ضايعات تبديل شده و دور ريخته ميشوند. اين در حالي است كه ميتوان اين الياف را بدليل خصوصيات ذاتي عالي در مصارف مختلف به كار برد. از بين اين مواد الياف پروتئيني طبيعي مانند پشم داراي خواص جذب رطوبت و ممانعتي متوسط بوده و با پوست انسان سازگار است. با توجه به حجم قابل توجه ضايعات پشمي كه به صورت محصول جانبي دباغي ها، كشتارگاه ها، الياف پشم غير قابل ريسندگي، فرش و لباسهاي مستعمل پشمي و غيره به دست مي آيد، امكان به كارگيري ضايعات پشمي بازيافت شده و تبديل آن به محصولات با ارزش افزوده وجود دارد. در اين طرح پژوهشي از روش هيدروليز آنزيمي به عنوان يك فرايند دوستدار محيط زيست براي تهيه نانوذرات از الياف پروتئيني پشم استفاده شده است. از طرف ديگر براي تهيه اين نانوذرات از منابع ضايعاتي استفاده شده كه در صورت موفقيت، ميتوان از منابع انبوه ضايعات پشمي در تهيه اين نانو ذرات و استفاده از آنها در مصارف متنوع و نانوكامپوزيتهاي پليمري بهره برد و به اين ترتيب گامي بزرگ در جهت تجاري نمودن توليد نانوذرات پروتئيني برداشت.
امروزه يكي از شاخصهاي مهم جهت توسعه يافتگي كشورها مربوط به اهميت توجه به بازيافت ضايعات ميباشد. با توجه به توليد ساليانه ميليونها تن پر در مرغداريها، ميبايستي راه مناسبي براي استفاده از اين منبع ارزان و غني از پروتئين يافت. قسمت اعظم بدن پرندگان از پر پوشيده شده كه يك پوشش محافظ را براي پرندگان فراهم ميآورد. پر از پروتئين ليفي و نامحلول كراتين تشكيل شده كه سبب ايجاد خواص فيزيكي و شيميايي مطلوب آن شده است. علي رغم ارزش كراتين موجود در پر مقدار قابل توجهي از آن به وسيله سوزاندن و يا دفن كردن از بين ميرود، در صورتي كه ميتوان از اين پرها به عنوان يك منبع پروتئيني پربازده و كارآمد در مصارف متعدد استفاده نمود. در اين طرح پژوهشي براي تهيه نانوذرات از پر مرغ از روش هيدروليز آنزيمي به عنوان يك فرايند دوستدار محيط زيست استفاده شده است. با توجه به خصوصيات ذاتي منحصر به فرد پر به عنوان يك ماده ليفي، نامحلول و سخت، ميتوان نانوذرات توليد شده را در صنايع مختلف و همچنين به منظور اصلاح خواص پليمرها و كامپوزيتهاي متنوع بكار برد و به اين ترتيب گامي بزرگ در جهت بازيافت پر و تجاري نمودن توليد نانوذرات پروتئيني برداشت.
با توجه به توليد ساليانه ميليونها تن پر در مرغداريها شاهد حجم بالاي ضايعات و پسماندهاي پر در مرغداريها هستيم كه مقدار زيادي از اين ضايعات بي استفاده باقي ميمانند. اين در حالي است كه اين ضايعات منبع پروتئيني با ارزشي براي كاربردهاي گوناكون مي باشند. پشم به عنوان يكي از قديميترين الياف شناخته شده نساجي به علت خواص فيزيولوژيكي منحصر به فردش تا به امروز از اهميت بسياري در صنعت نساجي برخوردار بوده است. از طرفي كالاي پشمي داراي مشكلاتي از قبيل عدم راحتي در پوشش، جمع شدگي در حين شستشو و .... ميباشد كه براي حل اين مشكلات، اصلاحاتي از قبيل: اصلاحات شيميايي، فيزيكي، مكانيكي و بيوشيميايي بر روي سطح پارچه صورت ميگيرد. هر كدام از اصلاحات ياد شده داراي مزايا و معايب خاص خود ميباشد. در تحقيق انجام شده از پروتئين بازيافتي حاصل از پساب پر مرغ جهت بهبود خواص فيزيكي و شيميايي كالاي پشمي استفاده شده است. با به كارگيري نتايج حاصل از اين پژوهش ميتوان گامي مهم در جلوگيري از هدر رفتن ضايعات پر در مرغداريها، ايجاد ارزش افزوده و همچنين بهبود خواص پارچه پشمي برداشت.
1-\\tتوليد نانوهيدروژل هاي حساس به دما و pH . ابعاد نانومتريك اين امكان را در هيدروزل فراهم مي اورند كه به دليل بيشتر شدن نسبت سطح به حجم در اين ذرات توانايي پاسخگويي نسبت به محرك در انها افزايش و زمان عكس العمل كاهش يابد. 2-\\tاستفاده از روش شيميايي با استفاده از بوتان تتراكربوكسيليك اسيد به منظور اتصال نانوهيدروژل ها به سطح منسوج پنبه اي. 3-\\tهزينه كمتر روش شيميايي و قابليت انجام آسان تر اين روش نسبت به روش پلاسما و يا ساير روشهاي پرتودهي. 4-\\tثبات قابل توجه روش اتصال شيمايي هيدروژل به سطح پارچه. 5-\\tامكان بارگذاري مواد موثر درون هيدروژل و رها سازي آن به واسطخ تغيير در دما و اسيديته محيط
كالاي پلي استر به دلايل متعددي از جمله هزينه كم، توليد و كارايي زياد در موارد مختلف نظير پوشاك، تجهيزات و پوشش¬هاي بيمارستاني و غيره توجه زيادي را به خود جلب كرده و همواره با انجام اصلاح متفاوت روي آن كاربردهاي جديدي براي آن پيدا شده است. در اين ميان هيدروليز قليايي كالاي پلي استري به دليل تغيير مطلوب خصوصيات سطحي مانند افزايش آبدوستي از ديرباز در كانون توجه محققين بوده است. از طرف ديگر نانوذرات نقره در طي چند سال اخير به علت ويژگي¬هاي ممتازي نظير هدايت الكتريكي، پايداري شيميايي، فعاليت كاتاليزوري و ضد ميكروبي توجه بسيار زيادي را به خود جلب كرده و كاربردهاي بسياري در زمينه¬هاي پزشكي، كاتاليزورها، نساجي، بيوتكنولوژي، پاكسازي آب، الكترونيك و اپتيك پيدا كرده¬است. همچنين نانوذرات نقره به عنوان عامل ضد قارچ و ضد ميكروب به طور وسيعي در بسياري از محصولات مانند اسپري¬هاي ضدعفوني كننده هوا، جوراب، بالش، كفش ورزشي، ماسك گاز، پاك كننده¬هاي مرطوب، شوينده¬ها، صابون¬ها، شامپو، خميردندان، فيلتر هوا، پوشش يخچال، جاروبرقي، ماشين لباسشويي و ظروف نگهدارنده غذا مورد استفاده قرار گرفته اند. با توجه به كاربرد وسيع پارچه پلي استر و همچنين خاصيت ضد ميكروب مطلوب نانو ذرات نقره، بارگذاري نانو ذرات نقره روي سطح پارچه پلي استري مورد توجه بوده است. در عمل پارچه پلي استري به دليل نداشتن گروههاي عاملي توانايي پذيرش نانو ذرات نقره را ندارد و لذا در روشهاي معمول بار گذاري نانو ذرات روي سطح پارچه پلي استر، اصلاح سطحي پلي استر، سنتز نانوذرات و بار گذاري نانو ذرات نقره روي سطح پارچه در چند مرحله جداگانه انجام شده است. در اين اختراع اصلاح سطحي پلي استر، سنتز نانوذرات نقره و بار گذاري نانو ذرات روي سطح پارچه پلي استري در يك مرحله انجام شده است و به اين ترتيب تعدادي از مراحل فرايند تكميل كالاي مذكور حذف شده و هزينه¬ و زمان عمليات توليد كالا كاهش يافته است. به علاوه با به كارگيري اين روش به دليل كاهش حجم عمليات از پسآب كمتري برخوردار بوده و ملاحظات زيست محيطي نيز رعايت شده است.
موارد یافت شده: 6