لیست اختراعات با مالکیت
پژوهشكده ازدياد برداشت
7 عدد
دستگاه اكومولاتور همزن دار با حجم فضاي مرده صفر بعنوان يك دستگاه واسط جهت انتقال سيالات ,خصوصا نفت و گاز مورد استفاده قرار ميگيرد و بصورت خلاصه از يك سيلندر ,پيستون شناور و سيستم همزن جهت انجام اختلاط و همگن نمودن نمونه تشكيل شده است. اين دستگاه قابليت كاركرد در دما(200 درجه سانتيگراد) و فشار بالا(تا 10000 psi) را داشته و ويژگي منحصر بفرد آن امكان اختلاط سيال و كاهش حجم فضاي مرده آن به صفر ميباشد كه اين مورد يكي از مشكلات مهم در انتقال سيالات نفتي بوده كه به دو روش و با ايجاد تغييراتي در بدنه سيلندر,پيستون و حتي شكل گوي همزن در دستگاه حاضر مرتفع گرديده است.
شير تنظيم كننده فشار خروجي با استفاده از روش پيستون شناور با نام خلاصه BPR براي اولين بار در ايران طراحي و ساخته شده است .وظيفه اصلي اين شير تثبيت فشار مخزن در حالت ديناميك مي باشد بطوري كه با افزايش دبي ورودي به مخزن با توجه به فشار مبنا ي تنظيم شده روي اين دستگاه ,خروجي با دقت باز و بسته شده و در نهايت فشار سيستم را ثابت نگاه ميدارد. مكانيزم عملكرد در ساير مدلهاي متداول بدين صورت است كه با استفاده از فشار قابل تنظيم يك سيال واسط مثل آب يا هوا روي يك ديافراگم مسير خروجي مخزن بسته ميگردد تا زماني كه فشار داخل مخزن كمتر از فشار اعمال شده بروي ديافراگم باشد خروجي بستهميماند ولي به محض غلبه فشار مخزن بر فشار اعمال شده بر ديافراگم ديافراگم بالا رفته و مسير جريان خروجي را باز مينمايد.مشكل اصلي اين روش تغيير شكل ديافراگم با دماو عدم كارايي در دماي بالاست. اين مشكل در دستگاه حاضر با جايگزيني يك پيستون شناور بين دو سيال مرتفع شده بدين صورت كه با افزايش فشار داخلي پيستون به عقب رانده شده و سوزن حساس متصل به پيستون مسير خروجي را باز مينمايد مزيت اين دستگاه قابليت علاوه بر دقت بالا كاركرد آن در دماي بالا و به تبع آن استهلاك پايين آن ميباشد.
از اين دستگاه براي آزمايشات شبيه سازي مخازن نفت و گاز استفاده ميشود و آزمايشاتي مثل تعيين تخلخل و تراوايي سنگ مخزن ,اندازه گيري راندمان جاروبي و روشهاي ازدياد برداشت از آن جمله اند. با توجه به حجم بالاي مغزه هاي نفتي در صف انتظار انجام چنين آزمايشاتي كه گاه بعلت حجم بالاي درخواست تا يك سال در نوبت ميماند لزوم طراحي مغزه نگهداري كه انجام آزمايشات را تسريع بخشد ضروري مينمايد.دستگاههاي مغزه نگهدار متداول بعلت نياز به باز و بسته كردن كامل دستگاه براي جايگزيني مغزه جديد (گاه تا چندين روز) و همينطور به جهت رفع نشتي براي كار در فشار بالا(10000psi) ,جايگزيني مغزه جديد و خارج كردن مغزه زمان ميبرد. در دستگاه حاضر با استفاده از طراحي جديد ديگر نيازي به بازو بسته كردن دربها و تخليه سيال واسط اعمال كننده فشار پوش(Confining pressure) نبوده و زمان تعويض مغزه تا چند ده برابر كاهش و به كمتر از 30 ثانيه رسيده است.بدين منظور غلاف وايتوني اعمال كننده فشار از داخل مغزه نگهدار در جاي خود ثابت شده و مغزه از طريق يك پيستون شناور و متحرك در جاي خود قرار گرفته و تنها بافشار دست و بدون هيچ ابزاري تا فشار بالاي 10000 psi آب بندي ميگردد.فشار اعمال شده در پشت غلاف علاوه بر اعمال فشار پوش بطور غير مستقيم وظيفه آب بندي سيستم را برعهده داشته و وروديهاي سيستم را كنترل مينمايد. دستگاه پس از طراحي توسط cnc از استيل 316 تراش و آماده گرديده و درحال حاضر در چندين مركز در حال بهره برداري ميباشد.
شير تنظيم كننده فشار خروجي با استفاده از روش پيستون شناور با نام خلاصه BPR براي اولين بار در ايران توسط تعدادي از همكاران گروه حاضر طراحي و ساخته شده كه بطور مجزا در حال ثبت ميباشد,وظيفه اصلي اين شير تثبيت فشار مخزن در حالت ديناميك مي باشد بطوري كه با افزايش دبي ورودي به مخزن با توجه به فشار مبنا ي تنظيم شده خروجي را با دقت باز و بسته نموده و در نهايت فشار سيستم را ثابت نگاه ميدارد.مزيت اين روش (نوع پيستوني) نسبت به مدلهاي ديافراگمي استهلاك پايين و قابليت كاربرد در دماي بالا ميباشد. دو نمونه از مشكلات اصلي انواع BPR اعم از ديافراگمي يا پيستوني تنظيم دقيق فشار مورد نظر و عملكرد نامناسب با توجه به انتخاب سيال تنظيم گر( آب يا گاز) ميباشد كه با استفاده از آب تنظيم دقيق فشار ميسر شده و استفاده از گاز روان بودن عمليات و كاهش محدوده باز و بسته بودن دستگاه را به همراه دارد. در سيستم كامل ارائه شده در پكيج حاضر براي اولين بار در جهان با استفاده از تلفيق دو روش (آب و گاز) رسيدن به هر دو مقصود فوق ميسر گرديده است به نحوي كه پكيج ارائه شده در محدوده فشاري 0 تا 10000 psi و دماي0 تا 200 درجه سانتيگراد ازعملكرد بسيار دقيق و منحصر بفردي برخوردار گرديده است.
موارد یافت شده: 7