لیست اختراعات سيد عباس موسوي سقنديكلائي
سيستم بيوراكتور غشايي يا همان (MBR)تركيبي از فرآيند معمول لجن فعال و فيلتراسيون غشايي به منظور تصفيه پساب مي باشد. با استفاده از اين دستگاه علاوه بر اشغال فضاي بسيار كم در مقايسه با روش هاي مرسوم، كيفيت پساب خروجي بسيار مناسبي نيز حاص خواهد شد. سامانه ساخته شده توسط اين گروه، يك پكيج بيوراكتور غشايي به روش مستغرق (submerged) مي باشد كه با داشتن دو بيوراكتور هوازي و بي هوازي در كنار هم و استفاده از سيستم غشايي پساب ورودي را به طور پيوسته تصفيه مي كند. به طور خلاصه قابليت هاي اين دستگاه به شرح زير مي باشد: * انعطاف پذيري بسيار بالا و قابليت عملكرد در شرايط مختلف به منظور تصفيه پساب هاي مختلف با استفاده از انواع غشاهاي مورد استفاده *قابليت تصفيه پساب شهري و صنعتي *كيفيت بسيار بالاي آب تصفيه شده به منظور استفاده در مصارف كشاورزي و آب ياري و نيز استفاده در سيستم هاي اسمز معكوس به منظور توليد آب شرب *كاهش فضاي اشغال شده نسبت به سيستم تصفيه قديمي تا 3 برابر *كاهش مصرف انرژي نسبت سيستم قديمي تصفيه پساب *ظرفيت تصفيه پساب به حجم 30 - 10 ليتر در ساعت *استفاده از سيستم بسته پمپ و اجكتور به منظور تامين خلاء مورد نياز براي سيستم *قابليت نصب ماژول هاي غشايي مختلف اعم از: الياف توخالي ، قاب و صفحه اي ، لوله اي ، سراميكي *قابليت شستشوي معكوس غشاها به دو صورت اتوماتيك و دستي به منظور كنترل پديده گرفتگي غشايي در غشاهاي الياف توخالي(تنظيمات اتوماتيك ) *قابليت تنظيم زمان استراحت به غشا به منظور كنترل پديده گرفتگي غشايي(تنظيمات اتوماتيك ) *قابليت استفاده همزمان از چند ماژول غشايي مختلف با تنظيمات اتوماتيك جداگانه براي هر يك از آنها *امكان كنترل و نمونه برداري لحظه اي از پساب تصفيه شده (تنظيمات اتوماتيك ) با توجه به كمبود آب سالم و نياز اساسي بشر به تصفيه و بازگرداني آب، اين دستگاه به راحتي قابليت تبديل به مقياس صنعتي و تصفيه و تامين آب را براي واحد هاي مختلف از جمله كشاورزي و صنعتي و .... داراست تا از هدر رفتن آب جلوگيري نمايد.
نشاسته تركيب پيچيدهاي از كربوهيدراتها است كه غير قابل انحلال در آب مي¬باشد. در صنايعچسب و كاغذ و و نساجي از آن استفاده ميكنند. به لحاظ بيوشيمينشاسته از دو نوع پليمر كربوهيدرات به نام آميلاز و آميلو پكتين (پليساكاريدها) تشكيل شده است. مونومرهاي اين پليساكاريدها واحدهاي گلوكز هستند كه به روش سر به دم به يكديگر وصل شده و تشكيل پيوندهاي آلفا 1 و 4 را ميدهند. روي هم رفته ساختار آميلوپكتين به سادگي سايز زنجيرهاي پليساكاريدي نيست. در اين پليساكاريد دو واحد گلوكز از طريق پيوندهاي 1 و 6 آلفا به يكديگر متصل شده و تشكيل شاخههاي فرعي را ميدهند. از لحاظ ساختاري نشاسته يك تركيب خوشهاي از پليمرهاي خطي است كه در آن پيوندهاي زنجيري آلفا 1 و 4 ستوني از واحدهاي گلوكز و شاخههاي فرعي با پيوند آلفا 1 و 6 را تشكيل دادهاند. نشاسته در ملكول بعنوان انرژي ذخيره ميشود. در گياهان ، نشاسته در اندام سلولي ويژه به نام آميلوپلاست ذخيره ميشود. شاسته در اغلب ميوهها ، دانهها ، غلات و غدههاي گياهي (سيب زميني)يافت ميشود. 4 منبع عمده نشاسته عبارتند از: ذرت ، سيب زميني ، گندم و برنج. در قرن 19 و اوايل قرن بيستم از نشاسته رختشويي (آهار) كه از مخلوط نشاسته و آب تشكيل ميشد براي صاف كردن يقه و سر آستين پيراهنهاي مردانه موقع اتوكشي استفاده ميكردند. خوراك انسان بيشتر از نشاسته تأمين مي شود. نشاسته از هر ماده ديگر بيشتر در تأمين غذاي بشر نقش بازي مي كند. به اين دليل كه اين ماده پليمري از اثرات آنتي بيوتيكي و ضد عفوني كنندگي بدون عوارض جانبي برخوردار مي باشد .
شناسائی و بررسی تاثیرات آنتی بیوتیكی وضدعفونی كنندگی پلیمر كیتوسان درمحصولات دارویی و آرایشی بهداشتی
دراين پروژه اثرات داروئي پلي¬ساكاريد با هدف كاربرد آن¬ها در سامانه¬هاي داروسازي مورد مطالعه و بررسي قرارگرفته است. پليمر كيتوسان به لحاظ ساختاري يك پلي¬ساكاريد خطي متشكل از توزيع مرتبط گلوكزآمين واحد استيل است كه ازپوست ميگو و ساير سخت¬پوستان با هيدروكسيد سديم قليايي بدست مي-آيد. كيتوسان درزمينه¬ي كشاورزي به عنوان درمان دانه و كمك گياهان به مبارزه باعفونت¬هاي قارچي استفاده كرد. از كاربردهاي ديگر اين پليمر، بهبود پوشش¬هاي پلي¬يورتان و نيز به عنوان يك فيبر محلول در رژيم غذايي ميباشد. با حل كردن كيتين در محيط قليايي هيدروكسيد پتاسيم در دماي جوش ماده¬اي حاصل مي¬شود كه قابل حل در اسيدهاي معدني است و به آن كيتين اصلاح شده يا كيتوسان مي¬گويند. اسيد به اين ماده، ساختاري كريستالي مي¬بخشد كه مي¬توان آن را از محلول اسيدي توسط محيط قليايي بازيابي كرد. در ايران با توجه به منابع ميگو در آب¬هاي جنوبي كشور فراوري اين محصول انبوهي از ضايعات سر و پوسته ر ابه دنبال دارد كه خود ميتواند منبع مهمي براي توليد كيتين و كيتوسان به حساب آيد.
بررسی اثرات آنتی بیوتیكی كربوكسی متیل سلولز بر میكروارگانیسم ها با اعمال روش های چاهك و دیسك دیفیوژن
در راستاي سنتز سامانه¬هاي نوين دارورساني با هدف آزادسازي آنتي بيوتيك¬ها در محيط¬هاي متفاوت، بر آن شديم تا از پليمرهاي پلي¬ساكاريدي استفاده نماييم. لذا بررسي اثر آنتي¬بيوتيكي اين پليمرها كه در دسته پليمرهاي طبيعي قرار مي¬گيرند بجا و ضروري تلقي مي¬گردد. در اين پروژه به بررسي اثر آنتي بيوتيكي پليمر كربوكسي متيل سلولز پرداخته شده است. كربوكسي¬متيل¬سلولز (Carboxymethyl cellulose) يا CMC درحال حاضر در دو گريد صنعتي و غذايي به صورت فراگير مورد استفاده قرار مي¬گيرد. CMC از مشتقات سلولز است و از استخلاف شدن گروههاي كربوكسي¬متيل (-CH۲-COOH) بجاي برخي از گروههاي هيدروكسيل (-OH) در واحد سلولز بدست ميآيد. اين پليمر، پودري سفيد رنگ، بي¬بو، بدون رنگ، قابل تعليق در آب و تحت شرايط نرمال غيرقابل تخمير ميباشد. معمولاً از آن به¬جاي نشاسته و مواد طبيعي محلول در آب مانند آلژينات¬سديم، حنزه ايرلندي، صمغ تراگاكانت و ژلاتين، كه نسبتاً گران قيمت هستند استفاده ميگردد. به دليل اقتصادي بودن آن، در سال¬هاي اخير مورد توجه خاص واقع شده و پيشرفتهاي عمده¬اي در تكنولوژي كيفيت و كاربري اين محصول صورت گرفته است. اين پيشرفتها امكاناتي را فراهم آورده است تا بتوان از كربوكسي¬متيل¬سلولز در كاربردهاي بسياري نظير خوراكي، دارويي، صنايع شوينده، رنگ و رزين و رونماي ساختمان، چسبها، نساجي، چاپ و تكميل پارچه، كاشي و سراميك، سفال و چيني، كاغذ، الكترود جوشكاري، فرش و موكت، گل حفاري چاههاي نفت، تختههاي چند لايه، چرم مصنوعي و موادآرايشي، سموم و آفتكش¬ها و غيره استفاده كرد. با توجه به دامنه¬ي وسيع كاربرد كربوكسي متيل سلولز، بررسي اثرات آنتي¬باكتريالي آن بسيار كاربردي و مفيد مي¬باشد.
با هدف سنتز سامانه¬هاي نوين دارورساني به جهت آزادسازي آنتي بيوتيك¬ها در محيط¬هاي متفاوت به سراغ پليمر¬هاي طبيعي رفته و از اين بين پليمر ثعلب به دليل ويژگي¬هاي خاص آن انتخاب گرديد. از آن جا كه هدف آتي، آزادسازي آنتي بيوتيك است لذا در اين پروژه به بررسي ميزان اثر آنتي بيوتيكي پليمر ثعلب پرداخته شده¬است. نام علمي ثعلب، Orchis¬ mascula مي¬باشد و از خانواده اركيده¬ها راسته¬ي گياهان گلدار است. نام هاي ديگر ثعلب خصية الثعلب، سعلب، شاطريون، سحلب، ثعلب مصري، اركيده، اركيد، سهبرگ، سالپ، ونيله، تولكي، كوكره، لوميري، اوركيس ماسكولا، سورقطون،كوكهري و گل دختر ملكه آفتاب ميباشد. آرد ثَعلَب، آردي است كه از ساييدن سيبكهاي خشك گونههاي مختلف گياه ثعلب به¬دست ميآيد. آرد ثعلب داراي يك ماده چندقندي نشاسته مانند مغذي به نام باسورين است. ثعلب لعاب فراواني دارد و در طب سنتي ايران كابرد بسيار داشته است. از پياز اين گياه بعد ازخشك و پودر كردن براي بستني¬سازي استفاده ميشود زيرا اين گياه داراي مواد نشاسته¬اي مي¬باشد. ثعلب داراي ئيدراتكربن، قند، مقداري موسيلاژ شبيه باسورين، آميدون تغيير شكل يافته، مواد پروتئيدي، و در آردي كه از فكول غده به نام ثعلب بدست ميآيد مقدار زيادي مواد لعابي (موسيلاژ) و مادهاي شبيه صمغ غربي و نشاسته و مواد رنگي و مقدار كمي املاح معدني و مقدار جزئي اسانس است كه پس از خشكشدن گياه به صورت كومارين در ميآيد.
در پروژه حاضر \\\\\\\\\\\\\\"سنتز پليمري دكستران / هيدروكسي اتيل متاكريلات بعنوان يك جاذب طبيعي براي حذف آلاينده فلورايد از محيط آبي \\\\\\\\\\\\\\" صورت گرفته¬است. پليمر طبيعي و هيدروكسي اتيل متا كريلات بعنوان مونومر در ساختار ژل حاصل بكار برده¬شد.همچنين از آغازگر حرارتي براي شروع واكنش پليمر شدن و عامل شبكه ساز براي ايجاد ساختار شبكه اي ژل استفاده گرديد. ژل حاصل ساختاري آبدوست داشته و قادر است در محيط آبي بعلت ساختار شبكه اي شده، مقادير قابل ملاحظه اي از آلاينده فلورايد را جذب نمايد. وجود مقادير زياد فلورايد در آب هاي زميني به عنوان يك مشكل جدي مطرح شده است كه سازمان سلامت جهاني (WHO)حد محدوديت آن را حدود mg/l 5/1 تعيين و خطر آن را قابل قياس با يون ها ي آرسنيك و نيترات اعلام كرده است. مقادير فراوان فلورايد موجود در آب هاي زميني عمدتا در نتيجه فعاليت كارخانجات توليد صفحات الكترونيكي نيمه رسانا، توليد شيشه و سراميك، پلاستيك، كود شيميايي و غيره مي باشد. يون مذكور مي تواند در مقادير بالا سبب ايجاد عوارض استئوپروسس، ورم مفاصل، سرطان، صدمات مغزي، آلزايمر و نيز مشكلات تيروئيد گردد؛ از اين رو ضرورت بسياري در جهت حذف اين آلاينده از آب وجود دارد.
عنوان اختراع: سنسور غلظت گاز كربن دي اكسيد با استفاده از غشاهاي پليمري زمينه فني: مهندسي شيمي مشكل فني، هدف، راه حل و كاربرد اختراع: با استفاده از غشاهاي پليمري، مي توان سنسورهايي براي اندازهگيري غلظت گاز در يك مخلوط گازي توليد نمود كه قيمت كمي داشته باشند. براي يك مخلوط شبه دوتايي گاز (مانند كربن دي اكسيد در هوا) در دما و فشار مشخص با غلظتهاي متفاوت، دبي مجموع گاز عبوري از غشا با غلظت متناسب است، در نتيجه با اندازهگيري دبي ميتوان به غلظت گاز ورودي پي برد. جهت سهولت، از يك شير سوزني براي محفظه عبوري استفاده ميشود كه در اين صورت دبي عبوري از غشا با فشار اين محفظه متناسب است و با اندازهگيري فشار محفظه غلظت مخلوط اوليه بدست مي آيد. در اينجا غشاي مناسب از جنس پلي سولفون و پوشش لاستيك سيليكون ساخته شد. پس از آن كاليبراسيون سنسور براي غلظتهاي مختلف انجام گرفت و منحني كاليبراسيون براي دما و فشارهاي مختلف بدست آمد و درنتيجه با اندازهگيري فشار و با استفاده از منحني كاليبراسيون، غلظت گاز كربن دي اكسيد بدست ميآيد. براي اين سنسور سرعت پاسخ حدود 50 ثانيه بوده و ميزان خطاي اندازهگيري غلظت نيز حدود 1.4 درصد ميباشد.
موارد یافت شده: 11