لیست اختراعات محمدرضا حسین دخت
هدف از طرح پيشنهادي تشخيص زعفرانهاي تقلبي رنگي با استفاده از روش كمومتريكس تجزيه جزء اصلي مي باشد. ايران مهمترين كشور توليد كننده زعفران است. از آنجايي كه زعفران محصولي گرانقيمت است، بسيار مورد تقلب قرار مي گيرد. رايجترين نوع تقلب، رنگ هاي افزودني به زعفران مي باشد كه در ظاهر هيچگونه تفاوتي با زعفران سالم نشان نمي دهد. از طريق روشهاي آزمايشگاهي دقيق مي توان زعفران تقلبي را شناسائي كرد. مزاحمت فيزيكي ناشي از همپوشاني طيفي گونه مورد اندازه گيري و مزاحم مي باشد. طيف مرئي ماوراء بنفش زعفران و گونه هاي رنگي (طبيعي و مصنوعي كه در تقلبات زعفران بكار مي روند، با يكديگر همپوشاني دارند. بنابراين از دستگاه اسپكتروفتومتر مرئي ماوراء بنفش نمي توان براي اشكارسازي تقلبات زعفران استفاده نمود. تعيين غلظت گونه مورد اندازه گيري با استفاده از روش هاي كاليبراسيون، در حضور مزاحم همراه با خطاي معني دار خواهد بود. هر شيميدان تجزيه اي بايستي بررسي كند كه آيا در نمونه پيشگويي مزاحم ناشناخته حضور دارد؟! اين اصل مهم به ما در تشخيص دقيق زعفرانهاي تقلبي به كمك دستگاه اسپكتروفتومتر كمك نمود. يعني ما چند نمونه از زعفران خالص را به عنوان نمونه هاي كاليبراسيون تهيه نموديم و نمونه هاي زعفران مشكوك را به عنوان نمونه پيشگويي در نظر گرفتيم و طيف مرئي ماوراء بنفش همه محلولها را ثبت نموديم. سپس با استفاده از روش كمومتريكس PCA و تصوير سازي طيفي، تشخيص داديم كه آيا زعفران حاوي يك رنگ تقلبي (مزاحم ناشناخته) مي باشد و يا نه زعفران خالص است. نتايج بدست آمده با نتايج واقعي مطابقت بسيار خوبي داشتند.
طراحي يك نشانگر زمان - دما از نوع ميكروبي براي گوشت مرغ نگهداري شده در دماي سرد با بسته بندي هاي معمولي در شرايط هوازي. اين نشانگر به صورت يك بسته كوچك بر روي بسته مرغ نصب مي شود ، انرژي اكتيواسيون واكنش آن با انرژي اكتيواسيون فساد مرغ يكسان است و بنابراين در صورت بروز تغييرات دمايي در شرايط نگهداري مرغ و ايجاد فساد ، ميكروب LAB (لاكتيك اسيد باكتريال) رشد كرده و با ايجاد اسيد لاكتيك انديكار رنگي موجود در محيط كشت از قرمز به زرد (نارنجي) تغيير رنگ مي دهد . اين تغيير رنگ براي مصرف كننده مي توان به عنوان يك نشانگر فساد (شروع فساد) مورد توجه قرار گيرد .شايان ذكر است نمونه ان نشانگرها در ساير كشورها طراحي شده اما نكته حائز توجه اين است كه تاكنون براي مرغ در شرايط هوازي نمونه اي طراحي نشده است و نمونه هاي طراحي شده در ساير كشورها براي فرآورده هاي وكيوم يا اتمسفر تعديل شده است .
پلي هيدروكسي بوتيرات (PHB) يك پليمر قابل تجزيه با كاربرد هاي فراوان در پزشكي و صنعت مي باشد.اين پليمر ماده اوليه توليد پلاستيك هاي تجزيه پذير مي باشد. بنابراين امروزه توجه زيادي به اين نوع پليمر شده است. هدف از اين مطالعه، كاهش هزينه هاي توليد پلاستيك تجزيه پذير و جلوگيري از انباشت زباله هاي پلاستيكي، از طريق توليد پلي هيدروكسي بوتيرات از پساب كارخانه شير مي باشد. در اين بررسي سويه PTCC1615 Alcaligenes eutrophus در محيط استاندارد داراي سوبسترا ساكارز و در محيط ابداعي حاوي پساب شير تحت شرايط pH=8 و دماي 37درجه، سرعت شيكر 200 rpm و محدوديت نيتروژن طي فرآيند كشت دو مرحله اي كشت داده شد. نوع منبع كربن و نيتروژن در محيط استانداردبه ترتيب ساكارز و NH4CL انتخاب گرديد. اين مطالعه اثبات كرد ميزان توليد پلي هيدروكسي بوتيرات در محيط داراي سوبسترا ساكارز و نيز محيط حاوي پساب شير به ترتيب 0.18gr/50mlو 0.13gr/50ml مي باشد. به علاوه زماني كه نسبت كربن و نيتروِژن 8 به 1 باشد محتواي پلي هيدروكسي بوتيرات به42.2٪ و توليد پلي هيدروكسي بوتيرات به 3.6gr/lمي رسد. در نهايت نتايج آزمايش نشان داد كه مقدار PHB با استفاده از پساب شير به عنوان منبع كربن طي كشت دو مرحله اي سويه Alcaligenes eutrophusدر مقايسه با شرايط استاندارد و كشت يك مرحله اي از 10٪ به 37٪ افزايش يافت.بنابراين توليد اين پليمر در محيط پساب شير براي اولين بار در كشور انجام شد. بدين صورت تحولي بزرگ در بهاي توليد پلاستيك هاي تجزيه پذير با توليد پليمر ارزان قيمت از پساب كارخانجات صنعتي اتفاق خواهد افتاد.
موارد یافت شده: 4