لیست اختراعات مهدي شفيعي اردستاني
تهيه و ارزيابي يك نانوواكسن ايمونوژن جديد عليه عفونت هاي مزمن ريوي در بيماران فيبروز سيستيك غالباً ناشي از سويه هاي موكوئيدي سودوموناس آئروژينوزا است. اين نانو واكسن شامل آلژينات كه فاكتور اصلي در بيماري زايي سودوموناس آئروژينوزا است و بر پايه پليمر زيست تخريب پذير PLGA به دليل تحويل دهي بهتر آنتي ژن، ايجاد پاسخ هاي ايمني قوي تر، عدم سميت و سيستم آهسته رهش طراحي شده است. پس از مشخصه يابي هاي فيزيكوشيميايي (FTIR، NMR، CHN، AFM،DLS )، و بررسي ايمني زايي در موش(به وسيله روش الايزاي غيرمستقيم براي total IgG, IgG2a, IgG2b, IgG3, IgA, IgG1 و IgM ) نتايج حاصل حاكي از افزايش چشمگير تيتر آنتي بادي هايtotal IgG و IgM و عدم سميت نانو واكسن كونژوگه در اندام هاي حياتي موش بود. نتايج بيانگر اين واقعيت است كه آنتي ژن حاوي نانوذره (كونژوگه) به مراتب قدرت جذب و ايمني زايي بيشتري داشته و مي توانند واكسن قوي تري و اميد بخشي عليه بيماري هاي ناشي از سودوموناس آئروژينوزا باشد.
در حال حاضر از هيدروكسيد آلومينيوم (آلوم) در توليد واكسن هاري دامي استفاده مي شود. واكسن هاي بر پايه آلوم در القا پاسخ هاي ضد ويروسي موثر نيستند. از اينرو ادجوانت هاي جديد جهت افزايش ايمونوژنيسيته آنتي ژن هاي ضعيف به خصوص آنتي ژن هاي ويروسي، القاء حداقلي اثرات جانبي، تحريك طولاني مدت پاسخ هاي ايمني نياز است. با توجه به توانايي نانودندريمرها در به دام انداختن يا جذب مولكولهايي مانند نوكلئيك اسيدها و پروتئين ها، سيستم واكسيناسيون بر پايه نانودندريمر باعث ايجاد فرصت هايي براي كنترل تحويل آنتي ژن به سلول هاي ايمني مورد نظر شده است. با توجه به سنتز آسان اين نانودندريمرها ، در اين اختراع نانودندريمر نسل 2 ساخته شده بر پايه اسيد سيتريك در فرمولاسيون واكسن هاري دامي مورد استفاده قرار گرفتند و توانايي آن در افزايش پاسخ هاي ايمني به عنوان ادجوانت عليه واكسن هاري دامي نشان داده شد.
اختراع حاضر با عنوان بتولينيك اسيد بارگذاري شده در نانوذرات كيتوزان: فرمولاسيوني جديد براي درمان ليشمانيا ميجر در ارتباط با يك فرايند براي تهيه نانوذرات جهت دارورساني است. ليشمانيازيس جلدي با شيوع گسترده در جهان و در كشور ما ايران (با برآورد بيش از 110000 مورد ابتلاء در سال)، يكي از معضلات اصلي سلامت است. بتولينيك اسيد يكي از داروهايي است كه اخيراً خواص ضدانگلي آن به اثبات رسيده است. انحلال پذيري پايين، استفاده باليني از دارو را با مشكل مواجه كرده است. نانوفناوري با استفاده از ابزارهاي لازم توانسته است انحلال پذيري داروها را افزايش و سميت را كاهش دهد. نانوذرات كيتوزان يكي از رايج ترين نانوذرات مورد استفاده در تحقيقات جهت دارورساني مي باشد. در اختراع حاضر نانوذرات كيتوزان با استفاده از روش جداسازي فازي ساخته شد و داروي بتولينيك اسيد در نانوذرات بارگذاري گرديد. از چهار ماده كيتوزان، تري پلي فسفات، دي متيل سولفوكسايد و بتولينيك اسيد در ساخت فرمولاسيون حاصل استفاده شد. كاهش سميت بتولينيك اسيد كپسوله شده در نانوذرات كيتوزان و افزايش خاصيت ضدانگلي داروي بارگذاري شده نسبت به داروي استاندارد عليه انگل ليشمانيا ميجر مشاهده شد.
ليشمانيازيس جلدي با شيوع گسترده در جهان و در كشور ما ايران، يكي از معضلات اصلي سلامت است. آمفوتريسين بي يكي از داروهاي اصلي درمان سالك است. انحلال پذيري پايين به همراه سميت و عوارض جانبي استفاده باليني از دارو را با مشكل مواجه كرده است. نانوفناوري با استفاده از ابزارهاي لازم همچون نانوحامل دندريمر و كيتوزان توانسته است انحلال پذيري داروها را افزايش و سميت آنها را كاهش دهد. در اختراع حاضر نانوحامل دندريمر مورد استفاده شامل نانو دندريمر نسل دو زيست سازگارپذير ساخته شده از اسيد سيتريك و پلي اتيلن گليكول با ترتيب قطعات اسيد سيتريك - پلي اتيلن گليكول – اسيد سيتريك بود و كيتوزان با استفاده از روش جداسازي فازي ساخته شد و داروي آمفوتريسين بي در نانوذرات بارگذاري گرديد. در اين مطالعه براي اولين بار استفاده از آمفوتريسين بي بارگذاري شده در نانوحامل هاي دندريمر (AD) و AK جهت درمان سالك در مدل موش آلوده گزارش مي شود. و نانو K سنتز شده با روش جداسازي فاز استفاده شده در مطالعه برون تني از ماكروفاژهاي صفاقي موش جهت ايجاد مدل ماكروفاژ آلوده به انگل سالك و در مطالعه درون تني از مدل موش آلوده به آماستيگوت انگل سالك استفاده شد. نتايج مطالعه برون تني و درون تني نشان داد كه نانو داروها در كاهش سميت آمفوتريسين و افزايش انحلال پذيري و در درمان بيماري سالك موثر هستند. و همچنين براي اولين بار انگل در كليه گزارش شده است.
كوركومين، يك داروي پلي فنلي طبيعي است كه از گياه زردچوبه بدست مي آيد. مطالعات مختلف اثرات آنتي اكسيدان، ضد ويروسي، ضد سرطان و ... كوركومين را نشان داده است. حلاليت آبي كم و دسترسي زيستي پايين كوركومين مشكلات عمده در استفاده از آن مي باشد. در اين اختراع براي غلبه بر مشكلات كوركومين ابتدا دندريمر زيست سازگار و زيست تخريب پذير پلي اتيلن گليكول-سيترات نسل دو (G2)، با چند روش جديد و استفاده از شيمي سبز سنتز شد. سپس روش هاي مختلفي براي اتصال مستقيم كوركومين به دندريمرG2 بررسي شد و در نهايت براي اولين بار در دنيا كوركومين بصورت مستقيم و بدون استفاده از لينكر به دندريمر G2 پلي اتيلن گليكول-سيترات كانژوگه گرديد و تاييد و تعيين ساختمان و اندازه محصولات سنتز شده توسط روش هاي مختلف انجام گرديد. همچنين براي اولين بار در دنيا از نانو كوركومين حاصل جهت مهار ويروس HIV-1 استفاده شد. كانژوگه كوركومين-دندريمر سنتز شده در اين اختراع حلاليت آبي فوق العاده بالايي داشت و با توجه به مطالعات فلوسايتومتري و ميكروسكوپ فلورسنت نفوذ پذيري آن به سلول حدود 80% افزايش يافته علاوه كانژوگه كوركومين-دندريمر تا 92% تكثير ويروس HIV-1 را مهار كرد. بنابراين كانژوگه كوركومين-دندريمر سنتز شده در اين اختراع مي تواند يك داروي بسيار موثر بر ضد ويروس HIV-1 باشد.
موارد یافت شده: 5