لیست اختراعات با مالکیت
مريم حقيقي پوده
2 عدد
فناوري نانو از موضوعات جديدي است كه در زمينه هاي مختلف صنعتي و كشاورزي مورد استفاده قرار مي گيرد. در زمينه كشاورزي فناوري نانو به صورت كودها و سم هاي نانو استفاده مي شود كه متاسفانه بيشتر كاربرد تجاري داشته و تحقيقات علمي خاصي بر روي آنها انجام نشده است. مصرف كودها اگر در حد استاندارد در گياهان نباشد باعث ايجاد سميت در گياه و انسان مي شود. لذا امروزه كاربرد كودهاي بيولوژيك يا زيستي توصيه مي شود. بر حسب اطلاعات موجود تاكنون تحقيق خاصي بر روي ساخت كودهاي بيولوژيك نانو و بررسي اثرات آن بر روي رشد گياه صورت نگرفته است. لذا هدف از اين تحقيق امكان ساخت كودهاي زيستي نانو از مواد آلي(از پسماند گياهي آويشن) و بررسي اثر آن در رشد سبزيجات گلخانه اي به عنوان يكي از توليدات عمده ي گلخانه اي پرداخته مي شود. 1-1) در ابتدا پسماند توسط آب روان (جاري) و سپس بوسيله آب مقطر شسته خواهند شد. پس از آن پسماند در ظروف شيشه اي حاوي 200-100 ميلي ليتر آب با دماي حدود 70-60 درجه سانتيگراد به مدت 20- 15 دقيقه همراه با شيكرشدن جوشانده مي شوند. پس از خنك شدن مخلوط حاصله در دماي اتاق، مواد جوشانده شده با استفاده از كاغذ صافي واتمن شماره 40 فيلتر شده تا عصاره استخراجي بدست آيد و اين عصاره براي توليد نانوذرات در مراحل بعدي بكار برده خواهند شد. 1-2) سنتز نانوذرات روي در ابتدا تمامي ظروف شيشه اي مورد نياز با آب بخوبي شسته شده و سپس در آون خشك مي شوند. براي سنتز نانوذرات روي در يك ارلن ماير كه حاوي حدود 100-50 ميلي ليتر استات روي (2/5 ميلي مول) بوده حجم هاي مختلف (بر حسب ميلي ليتر) از عصاره پسماند مورد نظر افزوده مي شود. سپس مخلوط حاصله همراه با شيكرشدن در حمام آب گرم به مدت 3 ساعت قرار مي گيرد. در ضمن شاهد نيز بدون افزودن عصاره گياهان مورد نظر تحت همين شرايط قرار مي گيرند. 1-3) ارزيابي ويژگيهاي نانوذرات روي توليد شده: براي تشخيص و تاييد نانوذرات روي توليد شده نياز به بررسي و ارزيابي آنها از نظر ويژگي هاي گوناگون مي باشد كه با استفاده از يكسري دستگاه ها انجام مي گيرد. مهمترين اين دستگاه ها و ارزيابي ها به شرح زير مي باشند. الف) دستگاه اسپكتروفتومترUV-VIS : اين دستگاه براي آناليز غلظت عناصر موجود در محلول ها مانند نقره، مس ، روي و ... مورد استفاده قرار مي گيرد. به همين منظور براي تشخيص و ارزيابي احتمال توليد نانوذرات روي و ميزان غلظت آن در محيط آبكي (Liquid) بكار گرفته مي شود. به طور معمول از طول موج 700-200 نانومتر جهت بررسي تشكيل نانوذرات روي استفاده مي شود. در واقع طيف هاي جذبي نمونه ها با استفاده از اين دستگاه اندازه گيري مي شود. ب) دستگاه طيف سنجي مادون قرمز (اسپكتروفتومتر FTIR) : براي ارزيابي پيوندهاي شيميايي موجود در نمونه هاي گياهي كه در احياء نانوذرات روي و نهايتاً تشكيل آنها نقش دارند، از اين دستگاه استفاده خواهد شد. اين دستگاه با تابش نور مادون قرمز به ماده مورد نظر سبب مرتعش شدن پيوندهاي مولكولي و در نتيجه رسم نمودار مي شود. نمودار حاصله داراي پيك (Peak) هاي متنوعي مي باشد كه هر كدام از آنها نشانگر پيوندهاي شيميايي خاصي مي باشند. پ) ميكروسكوپ الكتروني عبوري (SEM) : به منظور بررسي اندازه نانوذرات روي توليد شده در اندازه نانومتري و نيز تشخيص نوع شكل شان از ميكروسكوپ الكتروني استفاده خواهد شد. براي بررسي هاي ميكروسكوپ الكتروني، از نمونه ها برداشته شده و بر روي stub مسي پوشش داده مي شود و سپس تصاوير نانوذرات روي با استفاده از SEM گرفته مي شوند. ت) دستگاه پراش اشعه ايكس (XRD) : اين دستگاه براي آناليز كمي و كيفي فازهاي جامد و مايع بكار مي رود. به همين منظور نانوذرات روي خشك شده (پودر) و سپس طيف در ولتاژ 40 كيلو ولت و جريان 30 ميلي آمپر و تشعشع Cu ثبت مي شود.
اين اختراع در زمينه مهندسي كشاورزي- گرايش صنايع غذايي و مرتبط با صنعت نوشيدنيها ميباشد. با توجه به مصرف بالاي نوشيدنيها خاصه انواع چاي و دم نوشهاي گياهي در كشور ما، تهيه نوعي چاي كه علاوه بر اثرات مورد انتظار بر بهبود سلامتي مصرف كننده هم مؤثر باشد مد نظر قرار گرفت. در اين اختراع تهيه چاي حاوي ميوه، برگ و ريشه كارلا به عنوان محصولي جديد با خواصي سودمند مورد پژوهش قرارگرفت. اين گياه گوشتي و زردرنگ به دليل خصوصيات منحصر بفرد آن كه شاخص ترين آن اثرات ضد ديابتيك است مورد نظر قرار گرفت. به منظور كاهش تلخي و افزايش قابليت پذيرش چاي حاوي ذرات خشك كرده اين گياه از شيرين كننده هاي غيرمغذي كم كالري مانند استويا كه استفاده از آن براي افراد ديابتيك منعي ندارد و يا شيرين كننده مغذي مانند شكر در فرمولاسيون بهره برده شد. اين گياه در استان سيستان و بلوچستان توليد ميگردد. به منظور بهره برداري مناسب از اين گياه با تهيه فرمولي مناسب از ميوه، برگ و ريشه خشك كرده گياه كارلا همراه با درصدي از انواع چاي و سپس بسته بندي آن به صورت عمده يا تك نفره محصولي جديدوسودمند آماده گرديد كه سهولت مصرف و ارتقا سلامتي افراد جامعه را در پي دارد. امكان تهيه اين محصول با توجه به كشت اين گياه در داخل كشور و وجود تجهيزات و امكانات لازم براي فراوري آن فراهم بوده و قابليت صادرات اين محصول جديد هم وجود دارد.
موارد یافت شده: 2