لیست اختراعات با مالکیت
مهدي كاشاني نژاد
16 عدد
مبدل حرارتي پاستوريزه كننده با استفاده از اشعه مادون قرمز حرارت داده مي شود كه اين عمل بسيار سيريع انجام مي شود و نياز به تجهيزات زيادي ندارد، بازه دمايي كه در اين روش اشعه مي تواند در سطح مبدل حرارتي ايجاد كند نسبت به روش هاي ديگر گسترده تر مي باشد، از اين رو در دستگاه مذكور با توجه به مقدار جريان عبوري مايع از مبدل، شدت تابش اشعه براي رسيدن به دماي مورد نظر قابل تنظيم است، و بسيار دقيق عمل مي كند.
بهره گيري از پروتئين جوانه گندم در توليد سس مايونز بدون تخم مرغ توليد سس مايونز بدون تخم مرغ، گامي موثر در زمينه صنايع غذايي مي¬باشد. امروزه ارتباط مصرف كلسترول تخم مرغ و بيماري¬هاي قلبي به اثبات رسيده است، لذا وجود مقدار بالاي كلسترول موجود در سس مايونز، به دليل داشتن زرده تخم مرغ، باعث شده تا برخي مصرف¬كنندگان آن را به عنوان يك چاشني غذايي مضر براي سلامتي تلقي كنند. بنابراين مي¬توان با انتخاب جايگزين¬هايي براي كم كردن بخشي يا كل زرده تخم مرغ، كيفيت تغذيه¬اي سس مايونز را افزايش داد. اما بايد توجه داشت كه تخم مرغ علاوه بر ارزش غذايي، داراي خاصيت امولسيفايري بوده و بر ويژگي¬هاي حسي و بافت محصول نيز موثر است. جوانه گندم يكي از فراورده¬هاي جانبي حاصل از آسياب گندم بوده و منبع غني از ويتامين¬ها، پروتئين¬ها و مواد معدني مي¬باشد. پروتئين جوانه گندم داراي ويژگي¬هاي عملكردي مطلوب از جمله خاصيت امولسيفايري است. در اين اختراع، پروتئين جوانه گندم به عنوان جايگزين تخم مرغ و با هدف توليد سس مايونز بدون تخم مرغ، به¬كار گرفته مي¬شود. بنابراين كارخانجات توليد كننده سس مي¬توانند با بهره گيري از پروتئين جوانه گندم، فراورده¬اي جديد با ارزش افزوده بيشتر از ضايعات توليد كنند كه علاوه بر حذف تخم مرغ و متعاقبا كلسترول، هزينه تمام شده كمتري نيز دارد.
خشككردن به روش بسترسيال يكي از روشهاي جديد و كاربردي است كه توسط آن امكان خشككردن مواد غذايي بهطور پيوسته و در مقادير زياد، بدون اينكه از حد خشككردن مطلوب فراتر رويم فراهم ميشود. در خشككنهاي بسترسيال متداول از هواي داغ براي خشككردن محصولات غذايي استفاده ميشود. به همين دليل زمان خشككردن محصولات طولاني و درنتيجه كيفيت محصول توليدي كاهش مييابد. در خشككن بسترسيال تركيبي هواي داغ و اشعه مادونقرمز طراحي به دليل استفاده از اشعه مادونقرمز داراي برتريهايي نسبت به خشككن هواي داغ وجود دارد كه عبارتاند از: 1-كاهش زمان خشككردن 2- بازدهي بالاي انرژي 3-كيفيت بالاي محصولات غذايي خشكشده 4- دماي يكنواخت در هنگام خشك شدن محصولات غذايي 4- نياز به عبور كمتر هوا از ميان توده محصول بسترسيال تركيب هواي داغ و اشعه مادونقرمز آسان قابليت تنظيم و كنترل دستگاه ساختهشده نسبت به دستگاههاي متداول بيشتر است. همچنين زمان خشك شدن در اين خشككن نسبت به خشككنهاي بسر سيال مرسوم به ميزان قابلتوجه اي كاهشيافته است. اين دستگاه از اجزاي زير تشكيلشده است: 1)محفظه خشككن دستگاه 2)ترموكوبل اندازهگيري دما 3)المنتهاي توليدكننده گرما جهت افزايش دماي هواي مورداستفاده 4)منبع توليدكننده اشعه مادونقرمز 5)لولههاي هدايت جريان هوا در خشككن 6)واريابل كنترلكننده ولتاژ مصرفي منبع توليدكننده اشعه مادونقرمز 7)صفحات مشبك بسترسيال موجود در محفظه خشككن 8)حسگر نشاندهنده ميزان سرعت جريان هواي ورودي 9) حسگر نشاندهنده ميزان رطوبت هواي ورودي 10) دمنده هوا 11)كنداكتور كنترلكننده دماي المنتها و هواي ورودي براي خشككردن 12)عايق حرارتي پشم و شيشه كه روي قسمت حرارتي دستگاه را ميپوشاند. 13)استفاده از اينورتور براي تبديل برق تك فاز به سه فاز و كنترل سرعت موتور دمنده هوا و ايجاد جريان هوا با سرعت موردنياز
دستگاه خشككن تركيبي مادونقرمز – هواي داغ طراحيشده در مقايسه با ساير دستگاههاي خشككن متداول داراي مزايايي از قبيل زمان كوتاه فرآيند، مصرف انرژي پايين تر، كيفيت بالاي محصول خشكشده و پايش پارامترهاي فرآوري با دقت بالا ميباشد. هزينه ساخت اين دستگاه پايين بوده و آلودگي براي محيطزيست ندارد. اين دستگاه در مقياس آزمايشگاهي طراحي و ساختهشده و با توجه به نتايج بهدستآمده از خشككردن انواع ميوهها و سبزيها، امكان طراحي و ساخت اين دستگاه در مقياسهاي كوچك براي كارگاهها و در مقياسهاي بزرگتر براي كارخانههاي خشككردن محصولات كشاورزي وجود دارد.
ساخت سيستم حرارتي دهي دستگاه كلونجر با استفاده اشعه مادونقرمز براي استخراج اسانس هاي گياهي
عنوان اختراع دستگاه پوست گير خشك ميوه با استفاده از پرتودهي مادون قرمز خلاصه اختراع: اين اختراع در زمينه ماشين آلات صنايع غذايي مي باشد و براي پوست گيري ميوه هايي همچون سيب و هلو استفاده مي شود. دستگاه ساخته شده جنبه آزمايشگاهي و كارگاهي دارد و در مقياس بزرگتر مي توان در صنعت استفاده شود. پوست گيري از بخش هاي جداناپذير فرآوري ميوه ها بوده و طيف گسترده اي از محصولات كشاورزي نيازمند پوست گيري در مراحل اوليه فرآوري هستند كه كيفيت فرايند و محصول توليدي به اين مرحله وابسته مي باشد. امروزه پوست گيري شيميايي به عنوان روشي صنعتي گسترش يافته است كه در اين روش پوست گيري، حجم بالايي از آب و مقدار زيادي مواد شيميايي مانند سديم هيدروكسيد يا پتاسيم هيدروكسيد مورد استفاده قرار مي گيرد و اثرات منفي قابل توجهي را بر محيط زيست و از لحاظ اقتصادي بر صنعت فرآوري ميوه ها داشته است. از اين رو دستگاه پوست گير خشك مادون قرمز تنها با بهره گيري از انرژي الكتريكي و بدون نياز به آب و يا ماده شيميايي، قابليت پوست گيري ميوه ها را دارد. استفاده از اين دستگاه آسان است و دستگاه ساخته شده داراي قابليت تنظيم و كنترل فرايند مي باشد كه در روش هاي مرسوم پوست گيري (شيميايي و حرارتي) اين امكان وجود ندارد. همچنين با توجه به بحران منابع آبي كشور، موجب كاهش مصرف آب و با توجه به مشكلات محيط زيستي، موجب حذف مواد شيميايي مي شود. از طرفي ديگر كيفيت محصول نهايي افزايش يافته و عاري از مواد شيميايي مي باشد. اجزاي دستگاه پوست گير خشك مادون قرمز به شرح زير است: 1-\tمحفظه پوست گيري مادون قرمز از جنس آلومينيوم و استيل كه امكان تعبيه انواع لامپهاي مادونقرمز وجود دارد. نمونه هاي موردنظر براي پوست گيري نيز در اين محفظه قرار ميگيرند. 2-\tلامپ مادون قرمز به عنوان منبع پرتودهي 3-\tپيچ هاي تنظيم ارتفاع لامپ مادون قرمز 4-\tغلطك هاي چرخان جهت چرخش يكنواخت نمونه در برابر منبع پرتودهي 5-\tياتاقان 6-\tتسمه 7-\tفولي 8-\tموتور الكتريكي جهت تأمين نيروي لازم جهت چرخش غلطك ها 9-\tمحصول 10-\tواريابل كنترلكننده و تغيير دهنده ولتاژ مصرفي منبع توليدكننده پرتو مادون قرمز
دستگاه خشك كن تركيبي مادون قرمز و خلا در زمينه خشككردن محصولات كشاورزي و موادغذايي كاربرد دارد. معمولا، مدت زمان خشك كردن در روشهاي مرسوم طولاني و مستلزم صرف انرژي بالايي است. همچنين، بافت حساس به حرارت محصولات كشاورزي آسيب مي بيند. استفاده توام مادون قرمز و خلا، منجر به افزايش قابلملاحظه سرعت خشك كردن، كاهش زمان فرايند و كاهش مصرف انرژي در طي فرايند خشك كردن مي شود. در عين حال، كيفيت محصول خشك شده نيز بهبود پيدا مي كند. پرتو مادون قرمز با طول موج 6 ميكرومتر تنها مولكول هاي آب را هدف قرار داده و بخار مي كند. در اين حالت، پرتو مادون قرمز با حرارت دهي انتخابي بافت موادغذايي مانع آسيب حرارتي به كربوهيدرات ها، پروتئين ها و چربي ها مي شود. براي رسيدن به اين هدف از دستگاه واريابل جهت كنترل ولتاژ دو سر لامپ و فيلتر نوري جهت عبور طول موج باريكي از مادون قرمز در ساخت اين دستگاه استفاده شده است. لازم به ذكر است از معادلات رياضي و قوانين پلانك، استفان بولتزمن و جابجايي وين براي تنظيم ولتاژ مناسب و رسيدن به طول موج مورد نظر (6 ميكرومتر) استفاده شده است. استفاده همزمان از خلا نيز موجب كاهش نقطه جوش آب مي شود و فرايند خشك كردن را تسريع مي كند.
اسنك خرما بدون افزودني و با ماندگاري بالا تنها با بكارگيري خشك كن مادون قرمز تحت خلا توليد شد. سالانه 40 درصد توليدات خرما در مراحل مختلف برداشت محصول از بين ميرود. علت داشتن مقدار مناسبي از رطوبت و درصد بالاي قند مناسب براي فعاليت ميكروارگانيزم هاي عامل فساد مي باشد. راه حل، كاهش رطوبت با انتخاب خشك كن مناسب در محصولات كشاورزي با درصد بالاي قند و حساس به حرارت است. دستگاه خشككن مادون قرمز تحت خلا توانايي كاهش فعاليت آبي خميرخرما تا حدود 3/0 را دارد. معمولا در ساير روش هاي خشككردن براي رسيدن به اين ميزان فعاليت آبي علاوه بر وارد شدن آسيب به محصول نياز به زمان و مصرف انرژي بسيار زيادي است و در نهايت محصول سوخته و تلخي را ايجاد ميكند. اين خشككن نياز به استفاده از هر گونه افزودني جهت نگهداري محصول را حذف نموده و محصولي بسيار شبيه با ماده اوليه اما درصد رطوبت بسيار پايين (كمتر از 10 درصد) توليد ميكند. بر طبق بررسيهاي انجام شده با توجه به پايينبودن ميزان فعاليت آبي و بالا بودن ميزان قند در محصول خشكشده تنها بستهبندي مناسب در برابر رطوبت ماندگاري آن را تا دو سال هم افزايش ميدهد.
دستگاه برشته كن آجیل، خشكبار و دانه ها با استفاده از امواج تشعشعی الكترومغناطیس در محدوده مادون قرمز
در روش هاي مرسوم از سطح داغ و يا هواي داغ براي برشته كردن استفاده مي شود كه زمان فرايند در اين روش ها طولاني بوده، فرايند به خوبي قابل كنترل نيست و كيفيت محثول به خوبي حفظ نمي شود و انرژي حرارتي زيادي اتلاف مي گردد. در دستگاه ساخته شده از اشعه مادون قرمز براي برشته كردن استفاده شده كه به دليل ايجاد گرما در سطح محصول (بر اساس جذب) گرم شدن محيط را به همراه نداشته و اتلاف حرارتي كمي اتفاق مي افتد، راه اندازي سيسيتم بسيار سريع صورت مي گيرد و تابش اشعه و توليد گرما در سطح محصول نيز به صورت آني قابل كنترل مي باشد. به طور كلي برخي از ويژگي هاي بارز دستگاه ساختهشده عبارتند از: -قابليت استفاده در صنعت، منازل و آزمايشگاهها براي برشته كردن محصولات كشاورزي را دارد. -هزينه ساخت اين دستگاه پائين و آلودگي براي محيطزيست ندارد. -در اين دستگاه به دليل استفاده از اشعه مادونقرمز براي تامين انرژي حرارتي سرعت برشته كردن را بالابرده و همچنين كيفيت محصول توليدي افزايشيافته است. -كيفيت محصول بهتر حفظ مي شود. -مدت زمان برشته كردن كمي كاهش مي يابد.
دستگاه آماده سازي و پخت انواع غذاهاي كبابي با استفاده از اشعه مادون قرمز، بدون نياز با استفاده از انرژي الكتريسته، يك دستگاه كاملاً ابتكاري بوده،كه از دو قسمت تشكيل شده قسمت اول بخش فوقاني دستگاه بوده كه وظيفه پخت غذا را بر عهده دارد به صورت اتوماتيك كار مي كند قسمت پخت ضمن حذف استفاده از سوخت هاي فسيلي، زغال چوب و روغن از پروسه پخت انواع غذاهاي كبابي، باعث افزايش سرعت آماده ساز ي غذا شده و همچنين در كاهش مصرف انرژي نيز به ميزان قابل توجهي مؤثر مي باشد. سيستم پخت دستگاه با استفاده از اشعه مادون قرمز بوده كه علاوه بر حرارت مستقيم و يكنواخت در سطح نمونه ها، محيط دستگاه را گرم نمي كند زيرا اشعه مادون قرمز براي انتقال نياز به وجود هوا ندارد. با فشار دادن دكمه استارت به شزط بسته بودن درب دستگاه و قرار گرفتن گريلها در محل خود دستگاه روشن شده و تابشي يكنواخت از اشعه در سطح نمونه ها توزيع مي گردد و جهت بهتر پخته شدن غذا گريلها به چرخش در مي آيند، در نتيجه آن تمام نقاط محصول به يك نسبت پخته مي شود. به علت اتوماتيك بودن دستگاه،اين روش پخت نياز به آشپز ماهر را برطرف نموده واپراتوررا جايگزين آشپز مي كند و زمان پخت غذا به ميزان زيادي كاهش مي يابد و پخت غذا در حجم هاي بالا را نيز به راحتي ميسر مي كند. از اين دستگاه در منازل و در ظرفيت هاي بالاتر براي آشپز خانه ها مي توان استفاده كرد.
موارد یافت شده: 16