لیست اختراعات با مالکیت
موسسه تحقيقات علوم دامي كشور
8 عدد
بقاياي نيشكر يكي از پسماندهاي كشاورزي مي باشد كه بخش قابل توجهي از اين محصول اصلي نيشكر را در بر مي گيرد كه شامل سرشاخه، پيت و باگاس و ملاس مي باشد . سرشاخه حدود 25 درصد از كل توليد اين زراعت را شامل مي گردد كه در زمان برداشت ساقه نيشكر در مزرعه باقي مي ماند و براي عمليات زراعي ايجاد مزاحمت مي نمايد. يكي از راه هاي دفع اين مزاحمت آتش زدن آن مي باشد كه در بسياري از مناطق نيشكر كاري چنين روشي به كار گرفته ميشود. ليكن اين عمل، طي سالهاي اخير، از طرف سازمانهاي حمايت كننده محيط زيست مورد انتقاد قرار گرفته است. سرشاخه نيشكر داراي ارزش غذايي مناسبي بوده به نحوي كه، پروتئين خام و انرژي زايي آن نسبت به كاه غلات بالاتر است و مي توان آن را در رديف علوفه هاي متوسط دسته بندي نمود. در حال حاضر حدود 20000 هكتار از اراضي كشت نيشكر در استان خوزستان با استفاده از هاروستر برداشت ميگردد كه حين برداشت سرشاخه و برگ گياه بر روي زمين انباشته شده و به كمك بيلر قابل برداشت ميباشد. با توجه به اطلاعات توليد شده امكان برداشت 8 تن در هكتار سرشاخه نيشكر بوسيله بيلر امكان پذير بوده و در مجموع در حال حاضر امكان برداشت 160000 تن از اين ماده غذايي با ارزش در سال ميسر ميباشد. بر اساس اطلاعات موجود در صورت فرآوري سرشاخه به وسيله مواد آلي و شيميايي ارزش غذايي آن را مي توان افزايش داد. در اين صورت مقدار پروتئين خام از مقدار4/5 درصده به 98/7 درصد (در مجموع حدود 48 درصد افزايش) و انرژي قابل متابوبيسم از 7/1 به 88/1 مگاكالري در كيلوگرم (در مجموع 11 درصد افزايش) ارتقاء مي يابد.
يكي از معضلات ناشي از پيشرفت صنعت و فنآوري در جوامع بشري امروز، آلودگي محيط زيست ميباشد كه آثار آن در كليه ابعاد زندگي انسان مشهود است. فاضلابهاي صنعتي يكي از اين آلايندهها هستند. در شرايط فعلي با توجه به اصل 50 قانون اساسي كه حفظ محيط زيست يك وظيفه عمومي تلقي شده است، بايد به شيوهاي منطقي ضمن توسعه صنعت با تبعات مخرب محيطي آن به مقايله پرداخت. اين اختراع مرتبط با استفاده از ماده معدني (بنتونيت) بهجاي نمك براي نگهداري موقت پوست دام بعد از جداسازي آن از لاشه تا زمان ورود به كارخانه براي فرآوري و تبديل به چرم براي ممانعت از اثرات زيستمحيطي مصرف نمك و موارد زير ميباشد. 1.\\\\\\\\tكاهش آلودگيهاي زيست محيطي حاصل از مصرف نمك كلرورسديم در نگهداري موقت پوست 2.\\\\\\\\tامكان استفاده مجدد از پسآب كارخانههاي چرمسازي در حالت مصرف بنتونيت براي مصارف درختكاري و كشاورزي، به دليل عدم آلودگي آب به نمك و بهبود كيفيت آب 3.\\\\\\\\tبهبود كيفيت توليد چرم 4.\\\\\\\\tبهرهبرداري بهينه از مواد معدني موجود دركشور 5.\\\\\\\\tاشتغالزائي با ساخت كارخانههاي توليد بنتونيت قابل مصرف در محافظت از پوست 6.\\\\\\\\tايجاد درآمدهاي صادراتي با توليد و ارسال بستههاي حاوي مواد نگهدارنده بهداشتي پوست به خارج اين اختراع در بخش نيازهاي بخش دامپروري، كشتارگاهها و صنايع چرمسازي طبقهبندي ميشود. زمينه فني ديگر اين اختراع در زيربخش محيط زيست و حفظ و استفاده بهينه از منابع آبي كشور يا وزارت نيرو قرار خواهد گرفت.
محصول فرعي پسته از مهمترين محصولات فرعي كشاورزي كشور است، كه پس از پوستگيري از پسته تازه توليد ميشود. امكان استفاده از اين محصول به صورت سيلاژ بهعنوان يك خوراك با كيفيت مناسب در تغذيه دامهاي نشخواركننده تاييد شده است، اما استفاده عملي از اين سيلاژ با يك چالش عمده همراه است. سيلاژ توليدي در سيلوهاي خندقي مرسوم در واحدهاي دامداري، پس از باز كردن سيلو در مجاورت هوا سياه شده و كيفيت آن بهشدت كاهش مييابد. خطرات و ريسك ناشي از استفاده محصول سياه شده بهقدري است كه دامداران حاضر به پذيرش اين ريسك و استفاده از آن در تغذيه دامها نيستند و تاكنون بخش عمده اين محصول بلااستفاده دور ريخته ميشود. براي اولين بار موفق شديم محصول فرعي پسته را در بستهبندي پلاستيكي مخصوص، بدون افزودني و با افزودنيهاي مختلف خوراكي (جهت افزايش كيفيت) توليد نماييم. خصوصيت اين روش، تهيه محصول بستهبندي شده است كه از مجاورت با هوا مصون بوده و كيفيت آن در بلندمدت حفظ ميگردد. با توسعه، تكميل و توليد انبوه اين محصول علاوه بر كاهش آلايندگي محصول فرعي پسته دفعي، سالانه ميتوان مقدار قابل توجهي (400 هزار تن) از خوراك دام مورد نياز كشور را تامين نمود.
در جيره غذايي دامها سطح مواد معدني بايدمطابق نياز دام تامين گردد و اگر كمبودي وجود داشته باشد، دام عملكرد توليدي مورد نظر را نخواهد داشت. عناصري مانند سلنيوم، مس، روي، كبالت، منگنز، يد و آهن براي بدن ضروري هستند نياز به كنترل دقيق مقدار آنها در بدن دام وجود دارد. روشهاي متعددي براي تهيه بلوسها وجود دارد. در اين فرآيند بلوس، از تركيب چندين مواد از جمله چگالي دهنده(60 % تا 85%)، بافت زمينه (5 % تا20%), روان كننده (5/0% تا 5 %) و ماده معدني مورد نظر (1% تا 30 %) تهيه مي¬شود. مواد تشكيل دهنده اعم ازمواد معدني، بافت زمينه، چگالي دهنده و روان كننده به دقت با يك برنامه دمايي خاص به صورت يكنواخت مخلوط مي¬گردد و سپس تحت فشار به صورت پلت درمي¬آيد. مواد معدني موجود در بلوس به تدريج در فضاي شكمبه رها مي¬گردند و نياز دام را تامين مي نمايند. ميزان رهايش به نسبت اجزاي تشكيل دهنده و نوع مواد متغير است و قابليت برنامه ريزي براي زمان¬هاي مختلف از چند هفته تا چندين ماه را دارد.
چگونگي تكثير و پرورش كرم خاكي Eisenia fetida بر روي ضايعات و بقايات مختلف كشاورزي (تفاله گوجه فرنگيْٰ ضايعات سيب زميني تفاله جو باگاس خاك اره و خاك) در مخلوط با كود حيواني در سطوح 25 و 50 و 75 و 100٪ به همراه شاهد (كود حيواني) مورد بررسي قرار گرفت. ميزان رشد و تكثير كرم خاكي بر روي ضايعات و تغييرات حاصل در بسترها ارزيابي گرديد. اين تحقيق در غالب طرح كاملا تصادفي بصورت فاكتوريل4×6 به همراه يك تيمار شاهد در سه تكرار به اجرا درآمد. در اين بررسي 25 تيمار با استفاده از جعبه هاي چوبي0/20m×0/50×0/70) مورد مطالعه قرار گرفتند. نتايج بررسي نشان داد كه بين تيمارها و سطوح فاكتورها اختلاف معني دار 0/0001>P از نظر نسبت بازدهي و تكثير وجود دارد و بيشترين نسبت افزايش وزن در تيمار خاك اره در سطح 25٪ برابر با13/20±69/48 و بيشترين نسبت ميزان تكثير در تيمار گوجه فرنگي در سطح 75٪ برابر با8/75±74 به دست مي آيد. كمترين نسبت بازدهي و تكثير (به ترتيب1/09±76/64 و0/89±3/85) در تيمار تفاله جو ديده شد. ارزيابي تركيبات بسترهاي مورد بررسي (قبل و بعد از تكثير) نشان داد كه طي دوره پرورش ميزان ماده خشك كاهش و خاكستر، ميزان پروتئين و PH افزايش مي يابد. نتايج نشان مي دهد كه بر اثر فعاليت كرم خاكي، عمده بسترهاي حاصل از رنگ تيره، فقدان بو، شكل ظاهري مناسب، بافت و متخلخل و دانه اي برخوردار مي شود و از آنجايي كه ورمي كمپوست بدست آمده داراي ظرفيت نگهداري آب، خاكستر، PH (حدود 8) و ميزان نيترو›ن (پروتئين) مناسبي است؟ بنابراين با عنايت به ويژگيهاي موجود، ورمي كمپوست مي تواند براي مصارف زراعي كاربرد داشته باشد.
موارد یافت شده: 8