لیست اختراعات با مالکیت
مهران حبیبی رضائی
7 عدد
تهيه وتوليد نانوكاتاليزگرهاي پروتييني آنتي باكتريال جهت استفاده در پدهاي پوستي اين اختراع مربوط به روش هاي سنتز نانو فايبر هاي كاتاليتكي حاصل از تثبيت آنزيم بر روي فيبريل هاي آميلوئدي است كه براي توليد اين فيبريل ها از پديده ي خود تجمعي در پروتئين ها بهره گرفته شده اتس . در اين روش پس از توليد فيبريل هاي آميلوئيدي به روش مهندسي پروتئين و القاي گليكاسيون ، آنزيم گلوكز اكسيداز، بر رو آن به روش كوولان و همچنين جذب سطحي تثبيت شد و خاصيت آنتي باكتريالي نانو فايبر هاي كاتاليتيكي طي آزمايشات مختلفي سنجيده شد كه همگي مويد اثرات ضد ميكروبي آن ها بودند با توجه به اهميت تثبيت آنزيم در نانو زيست فناوري و مچنين امكان آن ها به سيستم هاي بيولوژيكي ، توليد نانو فايبر هاي كاتاليتيكمي مي تواند تحول عظيمي در اين رابطه ايجاد نمايد . بنابراين علاوه بر استفاده ا نانو فايبر ههاي كاتاليتيكي توليد شده در صنعت ، مي توان از ان ها در زمينه پزشكي با تثبيت آنزيم هاي مختلف و توليد نانو فايبر هاي كاتاليتيكي با خصصيات متفاوت به وفور بهره
ايمنوحسگر زيستي مبتني بر تنش سطحي از نوع غشايي جهت تشخيص آفت جاروك ليموترش طراحي شده است كه در حوزه زيست فناوري قرار دارد. فيتوپلاسماها از نظر اقتصادي خسارات جدي و جبرانناپذيري را در محصولات كشاورزي ايجاد مينمايند. آفت گياهي جاروي جادوگر (جاروك) ليموترش (WBDL) تقريباً توليد سنتي اين محصول را در ايران از بين برده است يا ادامهي آن را به صورت جدي تهديد ميكند، بنابراين براي مبارزه با گسترش آنها به يك راهحل جدي نياز است. با ايجاد يك روش شناسايي سريع و كم هزينه ميتوان فيتوپلاسماها را در گياهان آلوده و ناقلين آنها شناسايي نمود. با توجه به اهميت اين موضوع، يك ايمونوحسگر زيستي مبتني بر تنش سطحي و از نوع غشايي كه برپايهي حالت ايستاي مبدلهاي يك سر درگير و خاصيت پيزومقاومتي لايهي سيليكوني عمل مينمايد، براي اولين بار مورد استفاده قرار گرفت. اين حسگر متشكل از غشاي جاذبي است كه با چهار تير حساس پشتيباني ميشود و در آن پيزومقاومها به صورت مجتمع قرار دارند. تنش سطحي ايزوتروپيك ناشي از آنتيژن مورد نظر بر روي غشاي پوشيده شده با آنتيبادي ضد آن، به شكل يك تنش تك محوري تقويت شده با فشار به تيرهاي حساس منتقل ميشود و در نتيجه پيزومقاومهاي جاسازي شده در تيرها ميتوانند تمام تنش سطحي اعمال شده بر روي غشاي جاذب را شناسايي كنند. آرايش پيزومقاومهاي حساس به شكل مدار پل وتستون ميباشد كه حساسيت حسگر را با ضريب چهار بهبود ميبخشد و پايداري حرارتي را از طريق پديدهي خود جبراني افزايش ميدهد.
اين اختراع مربوط به افزايش بازده توليد پروتئينهاي نوتركيب فعال و داراي عملكرد از تودههاي غيرفعال و متراكم پروتئين (انكلوژن بادي) در فرآيند بيان در ميزبانهاي پروكاريوتي يا يوكاريوتي است. براي تاخوردگي مجدد شكل متراكم پروتئين را دناتوره ميكنند و در غلظت بالايي از دناتوره كننده حل مينمايند. تاخوردگي مجدد براي توليد پروتئينهاي فعال با حذف دناتوره كننده رخ ميدهد. مرحله حذف دناتورهكننده از پروتئينهاي دناتورهشده، يك مرحله كليدي در راندمان بازيافت پروتئينها است. اين روشها براي بسياري از تودههاي پروتئيني غيرفعال و پروتئينها در شكل دناتوره، در بسياري از موارد منجر به تهنشيني مقدار قابلتوجهي از پروتئين و درنتيجه بازيافت پروتئينها با بازده كم ميشود، غالباً زمانبر هستند و در آنها بازده بازيافت پروتئين نيز كم است. در اين اختراع از سامانه ريزسيال جهت تأمين تاخوردگي درست از رهگذر شارش آرام، بدون تنش، قابلكنترل، كاملاً خودكار و پيوسته در حوزه پروتئينهاي نوتركيب استفاده ميشود و افزايش بازده تاخوردگي مجدد پروتئينهاي نوتركيب از تودههاي غيرفعال پروتئيني را به همراه دارد. كاربرد سامانه ريز سيالي معرفيشده در اين طرح، يك راهحل عمومي و خودكار براي اصلاح و تأمين تاخوردگي مجدد پروتئينها است. محلول حاوي پروتئين دناتوره شده از ورودي اصلي و محلول رقيقسازي از ورودي ديگر به كانالها تزريق ميشود. در طي فرآيند رقيقسازي-دياليز محلول حاوي پروتئين دناتورهشده بعد از عبور از لوله اصلي، بصورت تدريجي رقيق شده، غلظت عامل دناتورهكننده كاهش مييابد و در شرايطي بسيار آرام فرآيند تاخوردگي مجدد پروتئين انجام ميگيرد. در اين سامانه از فاصله نفوذ كوچك و سطح ويژه بزرگ سامانههاي ريزسيال بهره گرفته ميشود.
ماده فعال سطحي ريوي، يك مخلوط ليپوپروتئيني با خواص فعاليت سطحي است كه حاوي 80-70 درصد فسفاتيديل كولين، 15-10 درصد فسفاتيديل گليسرول، 7-4 درصد چربي هاي خنثي و 10-7 درصد پروتئين مي باشد. قسمت پروتئيني از چهار پروتئين تشكيل شده است. اين مخلوط ليپوپروتئيني به وسيله سلول هاي نوع دو در ريه ترشح مي شود. قسمت هاي مختلف اين ماده در شبكه آنوپلاسمي سلول هاي نوع دو تشكيل و سپس از طريق سيستم گلژي به اندام هاي لاملار منتقل مي شود. بعد از آزاد شدن ماده فعال سطحي از سلولها، اين ماده تجمع يافته و ايجاد ميلين لوله اي مي كند. اين مجموعه تك لايه اي، كه در سطح آلوئول ها تشكيل مي شود، سبب كاهش كشش سطحي مي شود. فقدان ماده فعال سطحي در سطح داخلي آلوئولها، از جمله عوارض بيماريهاي مربوط به دستگاه تنفسي مي باشد. اين ماده فعال سطحي كه يك تركيب ليپوپروتئيني مي باشد، با كاهش كشش سطحي مانع آتلكتازي ريه ها و سهولت اتساع آلوئولها هنگام دم مي شوند. مسموميت با مواد نفتي يا تولد زودرس جنين با فقدان ماده فعال سطحي و آتلكتازي همراه است. يكي از اين عوارض، سندرم زجر تنفسي يا RDS كه سابقاً بيماري غشا هيالن يا HMD نيز گفته ميشد، مي باشد. اين سندرم از علل شايع مرگ و مير نوزادان نارس به شمار ميرود. مواد فعال سطحي ريوي را مي توان به صورت طبيعي و سنتزي تهيه كرد. بر طبق روش ابداعي حاضر ماده فعال سطحي از لاواژ ريه گاو بدست مي آيد. به صورتي كه پس از لاواژگيري، كل ماده فعال سطحي ريوي (شامل بخش هيدروفوب و هيدروفيل) توسط سانتريفوژ جدا شده (زمان و سرعت بهينه شده) و سپس با روش اصلاح شده استخراج با حلال، قسمت هيدروفوب (شامل ليپيد و پروتئينهاي SP-B و SP-C) كه بيشترين سهم در كاهش كشش سطحي دارند استخراج و جدا مي شود. مواد فعال سطحي جدا شده در بافر حل شده و آناليزهاي مربوطه در جهت ارزيابي آن انجام مي شود.
چربيها و روغنها نقش مهمي در تامين انرژي و حفظ سلامت داشته و درگروه كالاهاي مصرفي ضروري جاي دارند. روغن ماهي منبع غني از اسيدهاي چرب امگا 3 ميباشد كه تاثيرات مثبت بسزايي بر بيماري هاي قلبي و عروقي، بيماري هاي رواني، جلوگيري از چندين نوع سرطان، التهاب و ... دارند. روغن ماهي خام استخراج شده داراي تركيبات غيرگليسريدي است كه به آنها ناخالصيهاي غير مفيد گفته ميشود. هدف كلي از تصفيه روغن، جداسازي ناخالصيهاي غير مفيد با حداقل خسارت به تريگليسريدها و همچنين حفظ تركيبات مفيد در روغن ميباشد. متاسفانه در كشور ما تمامي روغن هاي ماهي تصفيه شده و اسيدهاي چرب امگا 3 وارداتي ميباشد. اختراع حاضر اولين كار انجام شده در مقياس بالا در حوزه تصفيه روغن ماهي براي مصارف خوراكي انساني در كشور و جهان است كه با استفاده از روغن ماهي كيلكا و انجام مراحل گوناگون، تغيير و افزودن بخش هاي مختلف به فرآيند و اعمال ابداعات گوناگون، روغن ماهي داراي استاندارهاي مصرف انساني صورت پذيرفته است. محصول خروجي اين نوآوري روغن ماهي تصفيه شده در حد روغن ماهي وارداتي و روغن با كيفيت از جنبه هاي مختلف (ظاهري و شيميايي) و مورد تاييد از نظر شاخص هاي كيفي براي مصارف انساني است.
دستاوردهاي پژوهشي، تاثير مثبت اسيدهاي چرب امگا3 بر بيماري¬هاي گوناگون از جمله روماتيسم، انواع سرطان، آسم، پسوريازيس، آلزايمر، كبد چرب غيرالكلي و ... را اثبات نموده¬اند. مهمترين اسيدهاي چرب امگا3، EPA و DHA هستند كه عمدتا در منابع دريايي يافت مي¬شوند. اسيدهاي چرب امگا3 به دو صورت تري آسيل گليسرول و اتيل استر قابليت استفاده دارند. در كشور ما كليه امگا3 مصرفي وارداتي بوده و هيچ واحد توليد كننده¬ اين محصول در ايران و خاورميانه وجود ندارد. هدف از پروژه حاضر طراحي و ساخت سيستم تقطير مسير كوتاه (SPD) جهت تغليظ اسيدهاي چرب امگا3 (به عنوان روش صنعتي متداول جهت توليد امگا3 در جهان) و بهينه سازي فرآيندهاي توليد اين محصول بود. امگا3 توليدي توسط روش يادشده در قالب اسيدهاي چرب اتيل استر شده مي¬باشند. جهت دستيابي به اتيل استر اسيدهاي چرب ابتدا، روغن ماهي خام تصفيه گرديد، سپس تحت فرآيند ترنس¬استريفيكاسيون قرار گرفت. در نهايت، اسيدهاي چرب امگا3 استري شده با استفاده از سيستم تقطير مسير كوتاه تغليظ شدند. لازم به ذكر است بهينه سازي فرآيند ها با استفاده ازRSM انجام شد. سپس پارامترهاي متنوع مشتمل بر پروفايل اسيد هاي چرب، مقدار فلزات سنگين شامل جيوه، سرب، آرسنيك، كادميوم، اسيدهاي چرب آزاد و عدد اسيديته در محصول توليدي سنجش گرديدند.
كيتين پليمرزيستي مي¬باشد كه در اسكلت خارجي سخت پوستان و در پيكره برخي قارچ ها وجود دارد. مهمترين مشتق آن، كيتوسان مي¬باشد كه حاصل فرايند استيل زدايي كيتين است. از كيتين و بويژه كيتوسان در صنايع مختلف بسيار استفاده مي¬شود. ضايعات ميگو اصلي ترين منبع كيتين و كيتوسان تجاري در دنيا مي-باشند. اما بدليل گراني اين جانوران و خصوصا كمياب بودن انواع آزاد آنها، در سال هاي اخير توجه محققان به منابع ديگر بويژه حشرات جلب شده است. اين مسئله خصوصا براي كشورهايي مانند ايران كه رژيم غذايي آبزيان در آن ضعيف و صنعت پرورش اين جانوران با محدوديت مواجه است بسيار ارزشمند مي¬باشد. از طرف ديگر حشرات مورد استفاده در اين فرآيند عموما آفات مهمي هستند كه به محصولات كشاورزي خسارت زيادي وارد مي¬كنند. پس جايگزين كردن حشرات بجاي ميگو مي¬تواند منابع مناسب و به صرفه جديدي براي كيتين و كيتوسان خصوصا در كشور ما باشند كه با اين فرايند آنها را از تهديد به ثروت تبديل مي¬كنيم. در اين اختراع براي اولين بار از شب پره آرد Ephestia kuehniella كه بومي كشور است به عنوان منبع استخراج كيتين و توليد كيتوسان استفاده شده است. Production chitosan from Ephestia kuehniella
موارد یافت شده: 7