لیست اختراعات با مالکیت
دانشگاه تهران
24 عدد
طي دهههاي اخير با وجود موفقيتهايي در زمينه كنترل و پيشگيري از بيماريهاي واگير، ميزان بروز و شيوع بيماريهاي واگير بطور قابل توجهي افزايش يافته است. در اين بين در برخي كشورها سرطان بعد از بيماريهاي قلبي-عروقي دومين علت مرگ و مير به شمار ميرود. سرطان در ايران بعد از بيماريهاي قلبي-عروقي و حوادث سومين علت مرگ و مير است. در اين ميان شيوع سرطان سينه حدود يك سوم از تمامي سرطانهاي زنان را تشكيل ميدهد و دومين سرطان شايع بعد از سرطان ريه و شايعترين علت مرگ و مير ناشي از سرطان در بين زنان است. سرطان سينه شايعترين بدخيمي زنان در سراسر دنياست و بروز سرطان سينه در زنان ايراني رو به افزايش است و تشخيص زودهنگام اين سرطان نقش بسزايي در درمان اين بيماري خواهد داشت. با توجه به هزينهي بالاي تصويربرداري MRI و خطرات بالقوه در عكس برداري X-Ray نياز به روشي جايگزين با دقت زياد و اطمينان پذيري بالا مورد نياز است. در اين طرح با استفاده از امواج مايكروويو كه بسيار كم خطرتر از امواج X-ray هستند تصوير مقطعي از سينه بدست ميآيد كه ميتواند به عنوان هشداري براي وجود تومورهاي سرطاني مورد استفاده قرار گيرد. همچنين با توجه به تصوير بدست آمده ميتوان محل تومور سرطاني را با دقت مناسبي گزارش نمود كه مورد استفادهي پزشكان در درمانهاي آتي قرار گيرد. سيستم فوق قابليت تجاري سازي بالايي دارد زيرا هزينه تمام شده براي آن بسيار پايين تر از سيستم هاي تصويربرداري پزشكي و ساير روش هاي تصويربرداري مايكروويوي است. در اين سيستم كه اولين سيستم تصويربرداري براي تشخيص سرطان سينه در سطح كشور است، از يخت افزارهاي ساده و ارزان استفاده شده است كه براي رويكرد كلينيكي مناسب هستند. همچنين اين سيستم قابليت تشخيص تومور در انواع بافت هاي سينه را دارا است و ميتواند تومور را در مراحل ابتدايي تشكيل كه ابعادي در حدود 3 ميلي متر دارد، تشخيص و مكان يابي دقيق كند.
در اين اختراع، براي تهيه¬ي جاذب معدني، در ابتدا مقادير مشخصي از تركيبات انيدريدي و تركيبات داراي خاصيت بازي نظير تري¬آلكيل آمين در حلال اتري حل شدند. سپس عامل تيول با سرعت معين به مخلوط در دماي مشخص، اضافه گشت. پس از گذشت مدت زمان لازم، حلال مخلوط از سيستم حذف گرديد تا تركيبي ويسكوز در ظرف باقي ماند. تركيب به دست آمده در مرحله¬ي پيش، تحت حرارت با دماي بالا با محلول آبي سديم آلجينات مخلوط شد. در مرحله¬ي نهايي به منظور ايجاد ساختار هيبريدي مورد نظر، محلول حاوي كاتيون¬هاي فلزات چند ظرفيتي از جمله كلسيم با غلظت مشخص به ظرف واكنش اضافه شدند.
امروزه روند رو به توسعه طب سنتي استفاده از زالوي طبي را افزايش داده است. درحاليكه جمعيت زالوي طبي ايران Hirudo orientalis Utevsky and Trontelj, 2005 باتوجه به جمع آوري نمونه ها از طبيعت، تخريب زيستگاه و سموم شيميايي به نحو چشمگيري در طبيعت كاهش يافته است و خطر انقراض اين گونه در ايران وجود دارد. از طرفي با جمع آوري نمونه از طبيعت، اگر زالو از خون فرد آلوده اي تغذيه كرده باشد، همواره امكان انتقال بيماري به افراد سالم را مهيا مي كند. در حال حاضر در بسياري از كشورها گونه Hirudo medicinalis پرورش داده مي شود ولي با توجه به نياز جامعه و كاهش جمعيت لازم است گونهHirudo orientalis كه گونه بومي ايران است نيز پرورش داده شود. بدين منظور مركز تكثير و پرورش زالوي طبي دانشگاه تهران آغاز بكار نمود. در اين مركز ابتدا زالوهاي مولد در شرايط آزمايشگاهي نگهداري شده و پس از تغذيه با سوسيسهاي خوني تهيه شده از روده گوسفند، جفت گيري كرده و پيله مي گذارند. بدين ترتيب امكان تكثير و پرورش انبوه زالوي طبي Hirudo orientalisدر شرايط آزمايشگاهي فراهم مي شود كه مي تواند تامين كننده نيازهاي جامعه باشد. در حال حاضر 10000 زالوي طبي در شرايط آزمايشگاهي توليد شده اند. اميد است بتوان توليد انبوه زالو را در شرايط آزمايشگاهي به حدي رساند كه ضمن تامين نياز داخل كشور بتوانيم نمونه ها را به كشورهاي هم جوار نيز صادر نماييم.
در اين طر ح از روغن پسماند پَر مرغداري ها به عنوان ماده اوليه توليد بيوديزل استفاده شده است كه تا پيش از اين جزو ضايعات و پسماند محسوب مي شد.
داربست لوله اي شكل گرادياني از الياف نانومتري PLA و ژلاتين تهيه شده به روش الكتروريسي جهت استفاده در مهندسي بافت رگ در سالهاي اخير پليمرهاي زيست تخريب پذير سنتزي و طبيعي كاربردهاي فراواني در پزشكي شامل نخ بخيه، انتقال دارو و همچنين داربست هاي تخريب پذير براي ترميم بافت هاي آسيب ديده پيدا كرده اند. درميان پليمرهاي سنتزي گروه پلي آلفا هيدروكسي اسيد ها شامل پلي لاكتيك اسيد ، پلي گلايكوليك اسيد و همچنين كوپليمر آنها يكي از پركاربردترين مواد براي ساخت داربست جهت ترميم بافت هاي آسيب ديده هستند. از موارد استفاده اين مواد مي توان به بازسازي پوست،پيوند رگ و ابزار ثابت كردن استخوان اشاره كرد. مواد حاصل از تخريب اين مواد به راحتي از چرخه متابوليك بدن حذف مي شوند. مطالعات زيادي كه تا كنون بر روي اين پليمرهاي سنتزي انجام شده است نشان داده است كه مهمترين نگراني در مورد اين دسته از مواد سنتزي خاصيت آبگريزي آنهاست كه براي چسبندگي مستقيم سلول ها رشد آنها مناسب نيست. اين موضوع در داربست ها و مهندسي بافت از اهميت بسيار بالايي برخوردار است. به همين دليل بايد شرايطي را فراهم كرد كه چسبندگي اوليه سلول ها به داربست و همچنين رشد آنها با مشكل مواجه نشود. از جهت ديگر ژلاتين بدليل آبدوستي، ژيست تخريب پذيري و چسبندگي سلولي بسيار مناسب اش يكي از گزينه هاي بسيار مناسب براي ساخت داربست هاي مهندسي بافت است. چون به راحتي سلول ها به آن مي چسبند و روي آن رشد مي كنند. در مطالعاتي كه تا كنون بر روي ژلاتين انجام شده است دو مورد از مهم ترين مشكلات ژلاتين خواص مكانيكي ضعيف و سرعت بالاي تخريب آن در محيط بدن مي باشند. ژلاتين نسبت به پليمرهاي مرسوم مورد استفاده در ساخت داربست هاي مهندسي بافت خواص مكانيكي ضعيف تري دارد كه براي پشتيباني از سلول هاي در حال رشد بر روي داربست كافي نيست. براي برطرف كردن اين موضوع مهندسان بيومتريال ساختار ميميك جديدي كه شباهت ساختاري با ماريكس خارج سلولي دارد طراحي كرده اند. به اين صورت كه توسط فرآيند الكتروريسي با يك پليمر سنتزي مثل پلي لاكتيك اسيد و هچنين يك پليمر طبيعي آبدوست مثل كلاژن يا ژلاتين، فيبرهاي نانومتري با ساختاري بسيار مشابه با ساختار طبيعي ماتريكس خارج سلولي توليد مي شود. مورفولوژي الياف بين 10 تا چند صد نانومتر اين فرآيند، نسبت به ساير روش هاي توليد داربست هاي مهندسي بافت ساختاري بسيار مشابه تر به ماتريكس خارج سلولي توليد مي كنند. در اين پروژه نانوالياف دو پليمر زيست تخريب پذير ژلاتين و پلي لاكتيك اسيد ،با غلظت هاي مختلف، به شكل لوله اي توليد شدند. هدف از توليد اين داربست هاي لوله اي شكل استفاده در مهندسي بافت رگ بوده است. در ادامه تلاش شد با طراحي ساختار هاي جديد داربستي با خواصي بهينه كه هم خواص چسبندگي ژلاتين و همچنين استحكام و سرعت تخريب كنترل شده تر پلي لاكتيك اسيد را دارا باشد، توليد شود. اين داربست ها به شكل لوله اي توليد شدند و خواص مكانيكي- استحكام كششي آنها مورد بررسي قرار گرفت.
سنتز نانو حامل پلیمری حاوی کورکومین برای درمان انواع سرطانها
تغییر ماهیت رنگی انواع سنگهای طبیعی و فرآوری نوع خاصی از سرامیکها و آجرنمای ساختمانی به رنگهای مختلف
تهيه فيلم هاي بسته بندي با نانو ذرات رس و اكسيد تيتانيوم براي نگهداري محصولات تازه باغباني پلي اتيلن و پلي اتيلنم مالئيك انيدريك با هم بطور كامل مخلوط شدند. به مخلوط حاصل گليسرول افزوده شده و سپس نانو ذرات با درصدهاي مورد نظر اضافه شدند. از نانو كامپوزيت ها بدست آمده طي فرايند اكستروژن واكنشي ، گرانول ها به دست آمدند. در يك مرحله به وسيله دستگاه تزريق از نمونه ها شيت و دمبل تهيه شدند و خواص مكانيكي و نحوه پخش ذرات نانو آنها ارزيابي شدند. در مرحله ديگري از گرانول هاي نانو كامپوزيت فيلم تهيه شدند. فيلم هاي بدست آمده حاوي 1 الي 5 درصد نانو ذرات رس و 3 درصد نانو ذرات اكسيد تيتانيوم و مخلوط اين درصدها بودند. اين محصولات به دليل دارا بودن مواد زيست تخريب پذير در مدت زمان كوتاه تري نسبت به فيلم هاي پلي اتيلني خالص به چرخه محيط زيست باز مي گردند. در كل محصول توليد شده با توجه به دارا بودن نانو ذرات و ويژگي خاص ضد ميكروبي و افزايش ماندگاري در اثر كاهش ميزان تنفس محصولات بسته بندي شده و همچنين روش توليدي آن قابليت عرضه به صنايع بسته بندي مواد غذايي و محصولات تازه باغي مي باشد.
رزين هاي پلي استر غير اشباع بدليل قسمت پايين فرايندپذيري مناسب و مقاومت شيميايي مقبوليت زيادي در صنايع كامپوزيت دارد. اما از طرفي آتش گيري بالا و چقرمگي پايين اين رزين پس از پخت كاربرد آن را در موارد بسياري محدود كرده است. در اين كار هدف ساخت رزين بر پايه پلي استر غير اشباع با استفاده از نانو پركننده ها مي باشد كه با حفظ خواص مقبول پيشين كندسوز بوده و چقرمگي بالايي نيز داشته باشد. رزين ساخته شده بدليل خواص منحصر بفرد در صنايع ساخت مواد تقويت شده با الياف قابل استفاده است. محدوده ويسكوزيته مناسب اين رزين، استفاده از آن در روش هاي اتوماتيك صنعتي مانند قالب گيري انتقالي رزين (RTM) و ديگر روش هاي ساخت كامپوزيت ها را مقدور مي سازد عمده كاربرد اين رزين براي ساخت قطعات خودرويي و لوازم خانگي است بدليل كندسوز بودن و چقرمگي بالاي اين رزين ساخت قطعات داخلي خودرو پانل هاي داخلي اتوبوس و واگن هاي قطار با استفاده از اين رزين بسيار مناسب است.
سيس دي آمين دي كلرو پلاتين (سيس پلاتين) به عنوان يك ضد تومور با اثر بر روي رشته هاي ماكرو مولكول DNA كروموزوم هاي سلول هاي سرطاني و كاهش سرعت تقسيم آنها موثرترين تركيبي است كه در حال حاضر براي درمان انواع سرطان ها بكار مي رود. در اين طرح ابتدا روش هاي مختلف سنتز سيس پلاتين بررسي شده و از ميان آنها روش طارا به عنوان بهترين روش انتخاب گرديد. در اين روش كه براساس پديده اثر ترانس استوار است محصول بصورت كاملا انتخابي و با راندمان و خلوص بالا بدست مي آيد. علاه بر آن با تغيير آنيون انتخابي در مرحله آخر ساير همرده هاي سيس پلاتين را كه غالبا در درمان سرطان موثرند مي توان سنتز نمود. بر طبق روش طارا سيس پلاتين با استفاده از ماده اوليه پتاسيم هگزا كلروپلاتينات K2PtCl6 و در طي سه مرحله واكنش بدست مي آيد. پس از انتخاب بهترين روش با بهينه كردن شرايط آزمايش سنتز و خالص سازي شامل نسبت مولي واكنشگرها و نوع آنها سيس پلاتين با راندمان 90/25٪ تهيه شد. در نهايت محصول بدست آمده بوسيله طيف هاي IR و UV-VIS مطابق مرجع استاندارد USP شناسايي شد و از لحاظ كمي وكيفي با نمونه خارجي مقايسه گرديد .
موارد یافت شده: 24