لیست اختراعات با مالکیت
دانشگاه دانشگاه تبریز
26 عدد
عنوان اختراع پيشنهادي مبدل DC/DC با دو پورت خروجي با قابليت تغذيه بار توان ثابت مي باشد. اين اختراع مي تواند به صورت گسترده اي در تغذيه بارهاي صنعتي بكار رود. از جمله مشكلات فني در سيستمهاي موجود مي توان به راندمان و بهره ولتاژ پايين و استفاده از روشهاي كنترل پيچيده و مسئله ايزولاسيون اشاره نمود. در اختراع پيشنهادي، يك پورت خروجي به صورت ولتاژ ثابت و پورت ديگر به صورت توان ثابت ميباشد كه كنترل
بـازوبنـد سنسـوردار لـرزشي هوشمند ثبـت عمـلكرد ورزشكـاران با سيستـم مانيتـورينـگ يك ابزار تكنولوژيك مدرن است كه تغييرات فيزيولوژيكي و جسماني بازيكنان(ارزيابي و سنجش ضربان قلب، شتاب و سرعت لحظه¬اي، تغييرجهت، مسافت طي شده و تعداد گام¬ها) را مانيتور ميكند و در اختيار مربيان قرار ميدهد. زمينه فني اختراع در حوزه مهندسي پزشكي-ورزشي، الكترونيك و كامپيوتر مي¬باشد. اين دستگاه از طريق ميكروكنترلر و سنسورهاي تعبيه شده بر روي بازوبند قادر است ميزان ضربان قلب و سرعت (زمان) عكس¬العمل ورزشكار را كه به صفحه مانيتورينگ وارد مي¬كنند، اندازگيري كند و داده¬هاي بدست آمده را به منظور ثبت و تحليل عملكرد ورزشكار به نرم¬افزار رايانه¬اي انتقال دهد و با دادههايي كه در زمان جابهجايي و تحرك بازيكنان ارائه ميدهد، به آنها كمك ميكند آمادگي بدني خود را بالا ببرند و با تمرينها بهتر تطبيق پيدا كنند. همچنين امكانات نرم¬افزاري در نظر گرفته شده در اين دستگاه اين امكان را به مربي مي¬دهد تا علاوه بر آگاهي از پيشرفت عملكرد ورزشكار تمرينات دقيقي را براي ورزشكار طراحي كند. لازم به ذكر است كه در هنگام فعاليت ورزشكار اگر اختلالي در ضربان قلب ورزشكار بوجود آيد سنسورهاي تعبيه شده در بازوبند شروع به لرزش كردن مي¬كند، تا هر چه سريع¬تر تمرين را توقف كرده و تحت درمان قرار گيرد. اين اختراع مي¬تواند در تمامي مراكز ورزشي و تمامي رشته¬هاي مورد نياز، متناسب با نياز ورزشكار، جهت ارزيابي و ثبت عملكرد ورزشكار توسط مربي، مورد استفاده قرار گرفته و كمك شاياني به، ارائه خدمات توانبخشي و تسهيل روند پيشرفت ورزشكار، كرده باشد. كه تا به حال وسيله¬اي براي ثبت عملكرد ورزشكار در هنگام فعاليت در اين لحظه نبوده است.
اين اختراع در زمينه مهاربندها و به طور اخص مهاربندهاي كابلي است كه به عنوان سيستم مقاوم جانبي براي سازههاي در معرض بارگذاري جانبي مثل زلزله استفاده ميشوند. برخلاف سيستمهاي مهاربند كابلي متداول كه به دليل شكلپذيري كم كابلهاي فولادي، استهلاك انرژي در بارگذاريهاي شديد را از طريق منابع يا ابزار افزوده ديگر تامين ميكنند، در اينجا سازوكار ميرايي نيز به سادگي و با هزينه كم در داخل سيستم مهاربند كابلي تعبيه شده است. سيستم مهاربند كابلي پيشنهادي در اين اختراع متشكل از كابل فولادي پيشتنيده است كه به شكل هشت از روي استوانه فلزي ثابت (كه در اينجا قرقره ناميده ميشود) عبور ميكند و علاوه بر ايجاد مقاومت جانبي براي سازه، استهلاك انرژي را نيز از طريق لغزش اصطكاكي بين كابل و قرقره تامين ميكند. سيستم پيشنهادي با دارا بودن رفتار مقاوم دو فازي كه فاز اول به صورت الاستيك خطي با سختي زياد و فاز دوم به صورت غيرخطي سختشونده توأم با استهلاك انرژي ورودي است، ميتواند در سازههاي ساختماني بين هر دو طبقه مجاور يا غيرمجاور و در سازههاي غيرساختماني بين هر دو تراز ارتفاعي كه در معرض جابجايي نسبي جانبي باشد، نصب شود.
مبدل پيشنهادي در اين اختراع يك مبدل بر پايه اينورتر منبع جريان (CSI) ميباشد. مبدل بدون استفاده از ترانسفورماتور واسط، پانل خورشيدي را به شبكه برق متصل ميكند. به دليل حذف ترانسفورماتور، وزن، حجم و تلفات سيستم كاهش مييابد. اين مبدل تك طبقه ميباشد و فقط ار پنج كليد قدرت تك طرفه، پنج ديود و يك سلف تشكيل شده است. از مهمترين مزاياي مبدل پيشنهادي ميتوان به حذف كامل جريان نشتي و تعداد كم عناصر الكترونيك قدرت اشاره كرد. به دليل عدم نياز به باند مرده كليدها، قابليت اطمينان اين مبدل افزايش يافته است و در صورت عدم عملكرد صحيح كليدهاي قدرت، اين اينورتر آسيب نديده و منبع اتصال كوتاه نميشود. يكي از مهمترين و بارزترين مزيتهاي مبدل پيشنهادي توانايي اتصال پانل خورشيدي با سطح ولتاژ پايينتر از شبكه به شبكه قدرت ميباشد. در واقع براي نصب پانل خورشيدي به مدار boost اضافي نيازي نيست. .جهت بررسي صحت عملكرد مبدل و روش كنترلي ارائه داده شده، مبدل در نرم افزار PSCAD/EMTDC شبيه سازي و يك نمونه آزمايشگاهي طراحي و ساخته شد. نتايج بدست آمده درستي تحليل و عملكرد ساختار را تائيد كردند.
يكي از روش هاي خشك كردن مواد مختلف كشاورزي استفاده از هواي گرم مي باشد. استفاده از منابع انرژي فسيلي در عمليات خشك كردن علاوه بر گراني آن، مشكلات زيست محيطي فراواني را به دنبال دارد. بنابراين استفاده از انرژي هاي تجديدپذير مانند انرژي خورشيد در عمليات خشك كردن اهميت بالايي دارد. معمولا خشك كن هاي خورشيدي شامل دو بخش اصلي محفظه خشك كن و كلكتور خورشيدي صفحه تخت هستند كه كلكتورهاي مذكور جزو كلكتورهاي ثابت و فاقد تعقيب گر خورشيد مي باشند. هدف از اين اختراع، طراحي، ساخت و كاربرد خشك كن كابينتي مجهز به كلكتور سهموي خطي براي توليد محصولات كشاورزي خشك شده و ارزيابي عملكرد مجموعه بود. هم چنين به منظور افزايش عملكرد مجموعه، سيستم تعقيب گر خودكاري كه مناسب با عملكرد كلكتور بود، طراحي و نصب شد. كلكتور ساخته شده توانست در فصل زمستان متوسط تواني در حدود 508/5 وات را توليد كند و انرژي خروجي در مدت 5 ساعت در فصل زمستان با دماي هواي محيط 5- تا 1- درجه سانتي گراد معادل 9153 كيلوژول بود. هم چنين با استفاده از خشك كن ساخته شده، محتواي رطوبت ترپايه قطعات سيب زميني در مدت 300 دقيقه از 79 به 22 درصد كاهش يافت. بنابراين مي توان در فصل برداشت محصولات از خشك كن خورشيدي ساخته شده براي خشك كردن مؤثر مواد غذايي استفاده كرد.
بتن خودترميم با توجه به نامش بتني است كه قابليت ترميم خود را بدون دخالت خارجي دارد. با استفاده از اين بتن در سازه هايي كه در مجاورت رطوبت قرار دارند، با ترميم ترك ها به خصوص ميكرو-ترك ها كه عامل اصلي ايجاد ترك هاي بزرگتر و به تبع آن كاهش دوام سازه بتني و خرابي و كاهش عمر سازه ها هستند، به واسطه استفاده از ميكرو-ارگانيزم هايي درون آن (باكتري ها) مي توان عمر سازه را افزايش داد و همينطور نياز به بررسي هاي مداوم براي مشخص نمودن محل ترك ها كه هر ساله هزينه هاي فراواني را تحميل مي كند، كاهش داد. با توجه به منابع موجود در رابطه با بتن هاي خودترميم حاوي باكتري، مواد مغذي مورد استفاده در كليه منابع از مواد صنعتي و اغلب وارداتي مي باشد كه قيمت آن ها در بازار بسيار گران است و در صورت استفاده از اين مواد در سازه و در حجم انبوه، هزينه نهايي ساخت آن سازه بسيار بالا خواهد بود؛ از اين رو براي كاهش اين هزينه ها و در دسترس كردن مواد لازم براي توليد باكتري و در نهايت استفاده از آن در افزونه پيشنهادي براي توليد بتن خودترميم، به فكر استفاده از مواد ارزان قيمت افتاده و براي اقتصادي كردن بيشتر آن و كمك بيشتر به محيط زيست به فكر استفاده از ضايعات افتاديم، كه در نهايت موفق به توليد مواد غذايي و محيط رشدي براي باكتري شديم كه از لحاظ كارآيي در مقايسه با مواد رايج عملكرد يكساني دارد و از آن در افزونه معرفي شده استفاده كرديم كه در نهايت اين افزونه به واسطه كاهش هزينه توليد باكتري، با قيمتي كم در دسترس شد. از آن جايي كه مواد مصرفي در اين افزونه از ضايعات است، از اين رو هزينه نهايي توليد، بسيار كاهش مي يابد. برتري قابل توجه اين افزونه و بتن خودترميم حاصل از آن در زيست دوست بودن آن است. به طوري كه استفاده از ضايعات و بازيافت آن، سبب كاهش آلودگي هاي ناشي از آن در طبيعت مي شود. همينطور بتن خودترميم حاصل از اين افزونه به سبب ترميم ترك هاي مذكور، سبب كاهش نفوذ پذيري در برابر مواد مضر به داخل بتن و از اين رو باعث افزايش عمر سازه بتني و كاهش نياز به جايگزيني و تعمير اين سازه ها، كاهش آلودگي هاي ناشي از تخريب، تعمير، حمل مصالح و توليد مصالح مي شود و از اين رو كمك شاياني به حفظ محيط زيست و كاهش آلايندگي ها مي كند.
اجاق خورشيدي قابل حمل تمام اتوماتيك با قابليت تبديل نور مرئي به مادون قرمز يكي از روش بسيار ساده جهت استفاده آسان از انرژي خورشيدي جهت پخت و پز در هر مكاني است. عملكرد اين اجاق به گونه اي است كه يك متمركز كننده سهموي جمع شونده نور را در كانون خود متمركز كرده و به حرارت تبديل مي نمايد. در اين اختراع متمركز كننده داراي سامانه تعقيب كننده نور خورشيد بوده و در كانون با استفاده از تكنولوژي نانو، بخشي از طول موج ناحيه مرئي نور خورشيد به نور مادون قرمز تبديل شده و گرماي متمركز شده در كانون را به صورت چشمگيري تقويت مي نمايد. از سوي ديگر پايه نگهدارنده به گونه اي طراحي گرديده است كه سامانه تعقيب نور خورشيد بر روي آن متصل مي گردد و برق خود را توسط پنل خورشيدي تعبيه شده در اجاق تامين مي نمايد و نيازي به انرژي خارجي ندارد. همچنين طراحي سطح اجاق به گونه اي انجام گرفته كه علاوه بر رعايت نكات اميني كامل مربوط به شخص استفاده كننده، امكان كنترل دماي كانون نيز وجود دارد كه در زمينه اجاق هاي خورشيدي منحصر به فرد مي باشد.
برخي قطعات صنعتي لازم است بسيار مستحكم ساخته شوند. به منظور حصول استحكام مدنظر، در حال حاضر از روش هاي زيادي با هزينه هاي بسيار بالا بهره گيري مي شود. طراحي و ساخت دستگاه ريخته گري مركب براي توليد قطعات صنعتي دوار، به منظور كاهش هزينه هاي توليد قطعات مستحكم انجام گرفته است. به عنوان مثال هزينه تمام شده توليد يك قطعه، با استحكام X مگاپاسكال، در صورت استفاده از اين دستگاه، كاهش قابل ملاحظه اي مي يابد. چرا كه با فشار مذاب ايجاد شده در راستاهاي شعاعي و عمودي و با استفاده از تكنولوژي ريخته گري نيمه جامد، كه در اين اختراع به كارگيري شده است، قطعه كاملا فشرده، با ريزدانه بسيار مطلوب حاصل مي گردد كه منجر به حصول استحكام و سختي بالا و بالاخره عمر كاركرد طولاني مي شود. دستگاه ريخته گري مركب با هدف توليد قطعات صنعتي دوار طراحي و ساخته شده است. آن دسته از سازمان هايي كه به توليد تجهيزات دوار اشتغال دارند، مانند صنايع فولاد، آلومينيوم، فلزات رنگين، صنايع پتروشيمي، صنايع خودروسازي و ... مي توانند قطعات خود را با اين دستگاه توليد نمايند.
كيت هاي استخراج ماده ژنتيكي از نمونه هاي زيستي از جمله انسان بافرهاي مرسوم و پركاربرد در تمامي آزمايشگاه ها و مراكز پژوهشي مي باشد. گسترش روزافزون علم ژنتيك و بيوتكنولوژي و توسعه آن به علوم ديگر باعث بالا رفتن تقاضا براي بافرهاي مرتبط با استخراج RNA شده است. بدين منظور، كيت پركاربرد آمريكائي با نام TRIzol را بومي سازي شده و كارائي آن را براي طيف وسيعي از نمونه هاي زيستي و براي انواع RNA سلولي گسترش داده شده است. از سال 1393 با جديت اين موضوع در دستور كار قرار گرفت و در سال 96 در دانشگاه سالزبورگ اتريش توانستيم تست هاي كيفي و كمي را با موفقيت انجام دهيم. كيت بر پايه مواد اوليه بكار گرفته شده در فرمولاسيون تريزول آمريكائي شامل نمك هاي گوانيدين و آمونيوم، فنل گريد مولكولار و سديم استات اسيدي است. همچنين از نانوذرات دندروزومي جهت بهبود كارائي و بالا بردن خلوص استفاده شده است. اين بافر، برخلاف نمونه هاي موجود در بازار، براي استخراج همه نوع RNA و نه فقط يه نوع آن و براي هر نوع نمونه زيستي اعم از سلول، بافت، مايعات زيستي مثل اسپرم، بزاق، خون و حتي بافت هاي پيچيده مثل مغز قابل استفاده است. نقطه قوت ديگر اين كيت، عدم نياز به دماي 4 درجه مي باشد كه نياز به دستگاه گرانقيمت اولتراسانتريفيوژ يخچالدار را از پروتوكل حذف مي كند. با توجه به عدم بكارگيري تركيباتي مثل پروتئاز، كلروفرم و اتانول در كيت، هزينه تمام شده آن بسيار پايين تر از نمونه هاي خارجي است. اميد است با انجام ثبت اختراع بتوانيم قدمي موثر در تجاري سازي اين تركيب برداشته و ارزآوري براي كشور داشته باشيم.
تا كنون سنسورهاي زيادي با اكسيد روي ساخته شده است كه هر كدام داراي ويژگي هاي مختلفي هستند. ما با استفاده از نانوذرات ZnO با ساختار ورتسايت، و مكانيزم به كار برده شده در ساخت آن، توانستيم پاسخ و پايداري اين سنسور را نسبت به سنسورهاي ZnO مشابه بالا برده و همچنين ابعاد آن را به 1*2 سانتي متر و ضخامت 1mm كاهش داديم. با استفاده از تصاوير FESEM و داده هاي XRD مشاهده كرديم كه لايه ي نازك Zn بازپخت شده در دماي 700 درجه ي سانتي گراد و مدت يك ساعت، بيشترين خاصيت نيم رسانايي را دارد و از اين نتايج براي ساخت اين حسگر استفاده نموديم. مراحل ساخت سنسور در دانشگاه تبريز و تمامي تست ها و اناليزهاي آن در دانشگاه صنعتي شريف با سيستم بسيار پيشرفته و بروز انجام گرديد. همچنين ما از عناصر تيتانيوم و طلا با ماسك مخصوصي در مقياس 500 ميكرون، به عنوان الكترودهاي Sours و Drain استفاده نموديم كه همين ويژگي باعث افزايش پاسخ، پايداري و استحكام سنسور مي گردد. مي توانيم ادعا كنيم كه نانوذرات ZnO سنتز شده توسط روش به كار برده در اين پژوهش و همچنين ماسك ميكروني طراحي شده توسط ما، كارايي سنسور ZnO را بهبود بخشيده و آن را منحصر بفرد ساخته است.
موارد یافت شده: 26