لیست اختراعات با مالکیت
سميه اكبري
14 عدد
حفاظت فرش هاي دستباف در برابر عوامل بيولوژيكي و طبيعي در ماندگاري آن بسيار حائز اهميت است. از اين رو حفاظت الياف طبيعي نظير پشم و پنمبه و ابريشم كه در تار و پود و پرز فرش استفاده مي شود توجه ويژه اي مي طلبد. علاوه بر آن رنگزاهاي طبيعي به كار رفته بر روي اين الياف خود رفتار متفاوتي در برابر اسيب هاي فيزيكي و بيولوژيكي نشان مي دهند بنابراين رفتار هر يك نيازمند بررسي جداگانه است. بر اين اساس در اين پروژه به حفاظت الياف طبيعي به كار رفته در فرش هاي دستباف در برابر باكتري هاي مخرب محيطي پرداخته شده است. موادي كه تاكنون در حفاظت فرش هاي دستباف به كار رفته پاسخگوي اين گونه آسيب ها نيست. به همين علت مواد گوناگوني مورد بررسي قرار گرفته است كه بتواند جوابگوي نياز ميراث فرهنگي باشد. از آنجايي كه در حفاظت اصولي بايد رعايت شود و يكي از اين اصول، شيوه حفاظت است مرمتگر مي بايست تنها از روش ها و موادي استفاده كند كه براساس آخرين پيشرفت هاي علمي مشخص شده باشد و اسيبي به ماهيت فرهنگي يا فيزيكي آثار وارد نكند. بنابراين در اين پروژه تلاش شده است كه از تكنولوژي هاي مدرن براي حفاظت فرش دستباف از آسيب مذكور استفاده شود. براي اين منظور به جاي رنگرزي شيميايي از رنگرزي طبيعي بهره گرفته ايم زيرا استفاده از مواد شيميايي اثرات نامطلوبي بر انسان مي گذارد كه در صورت استفاده از مواد طبيعي به هيچ وجه مشاهده نمي شود همچنين استفاده گسترده و بي رويه از مواد و رنگ هاي شيميايي موجب آلوددگي شديد محيط زيست مي شود در حالي كه به سادگي مي توان از بسياري از گباهان خودرو، كه قابليت رنگ دهي دارد، آنچنان استفاده كرد كه هيچگاه با اين ضايعات و خطرات مواجه نشود به اين صورت كه سطح الياف طبيعي به كار رفته در فرش دستباف مانند پشم، پنبه و ابريشم كه توسط رنگزاهاي طبيعي رنگرزي شده و به منظور جلوگيري از آسيب ميكروبيولوژيكي و قارچ و كپك، توسط نانو ذرات نقره پوشش داده مي شود. همچنين اين پوشش دهي بر روي نمونه هاي بافته شده نيز انجام مي گيرد تا بهترين روش براي اعمال نانو ذرات مد نظر قرار گيرد. به منظور بررسي نقش رنگزا نيز از رنگزاهاي طبيعي بهره گرفته شده است و اثر نانو ذرات مد نظر بر روي هر كدام از رنگزاهاي طبيعي مورد ارزيابي قرار گرفت.
اين نوع گاز ، سوختي جديد غير سمي و بدون تركيبات آروماتيك است و آزمايشها نشان داده اند كه راندمان آن در هنگام سوختن فرق چنداني با گاز طبيعي ندارد و مقادير تركيبي آن تابعي از مواد اوليه كاربردي ، شرايط محيطي و اقليمي و نوع سيستم كاربردي مي باشد . اين گاز بي رنگ و بي بوست و ارزش حرارتي آن 4580 تا 5945 كيلوكالري به ازاي خلوص تا 50 درصد بر آورد شده است .اين گاز همزمان قابليت فشرده كردن ، ذخيره سازي و انتقال را داراست .در كشور ايران نيز توليد سوختهاي گياهي كه از منابع آلي نشأت مي گيرند نيز در حال آزمايش است زيرا در مقايسه با واردات بنزين و كاهش منابع نفتي دركشور ما بايد توجه ويژه اي به سوختهاي جديد داشت .خلاصه نحوه اجراي طرحمواد اوليه مورد نياز جهت توليد گاز مصنوعي شامل زباله ها است كه پس از جمع آوري ، آنها را به بخش ورودي دستگاه منتقل نموده و بعد از چك كردن فاكتورهاي لازم و بررسي مواد، مواد به داخل دستگاه و سپس به مخزن اصلي وارد مي شود با قراردادن مواد در شرايط دمايي بين 28 تا 53 درجه در فواصل زماني مختلف و در نظر گرفتن ميزان قليايي و اسيدي بودن آن در حين واكنش و اضافه كردن مواد افزودني مي توان گاز سوختي جهت مصرف بدست آورد . البته در حين واكنش نيز بايد مواد افزودني ديگر را در زمان خود اضافه نمود و دقت لازم را لحاظ داشت.موارد مصرف و كاربرد 1 مورد استفاده جهت پخت و پز در منازل و رستورانها و ....2 مورد استفاده جهت گرم كردن فضاي خانه و محل كاراهميت استراتژيكي اين انرژي در دنياي امروزبا توجه به نياز جوامع براي بقاء به انرژي و همچنين تمام شدن انرژي هاي فسيلي ، انرژي هاي جايگزين سوختهاي فسيلي بسيار پر اهميت هستند و همواره انسان به دنبال يافتن انرژي هاي جديد و نوين براي ادامه زندگي خود مي باشد لذا استفاده از اين نوع انرژي سوختي و روشنايي به كاهش آلودگي محيط زيست نيز كمك فراواني مي نمايد و باعث استفاده از زباله ها و مواد پسماند به عنوان يك انرژي جديد خواهد شد .
براي ساخت يك داربست بيولوژيكي آنتي¬باكتريال بر پايه پرده آمنيون، محلول همگن پليمري از پرده آمنيون و ژلاتين خوكي و محلول آنتي¬باكتريال حاوي نانوذرات نقره و دندريمر پلي¬پرپيلن¬ايمين نسل2 تهيه و به مدت 24 ساعت تحت فرايند خشكايش انجمادي قرار گرفت. محلول آنتي¬باكتريال افزوده شده به تركيبات اوليه داربست از آن جهت اهميت دارد كه استفاده از پرده آمنيون بصورت تازه با مشكلاتي مثل احتمال انتقال بيماري، عدم امكان ذخيره¬سازي و مشكل بودن جابجايي روبه¬رو است، به همين دليل از اين ماده بصورت خشك¬شده استفاده مي¬شود كه متاسفانه در شرايط خشك¬شده، خواص ضدباكتريايي ذاتي پرده آمنيون كاهش مي¬يابد و در برابر برخي باكتري¬ها تقريباً فاقد اين خاصيت ارزشمند مي¬شود. فوم اسفنجي بدست آمده از فرايند خشكايش انجمادي، كه تحت عنوان داربست بيولوژيكي معرفي شده است، به مدت 24 ساعت تحت بخار گلوتارآلدهيد قرار گرفت تا پيوندهاي عرضي در ساختار ايجاد شده و باعث افزايش استحكام شود. از داربست بدست آمده بررسي¬هاي مورفولوژي قبل و بعد از تخريب توسط ميكروسكوپ الكتروني روبشي، آزمون¬هاي جذب آب تعادلي و محتوي آبي، تخريب، بررسي خواص مكانيكي با استفاده از آزمون كشش تك¬محور، خاصيت ضدباكتريايي، سمّيت و چسبندگي سلولي انجام شد. بر اساس آزمون¬هاي انجام شده داربست طراحي شده داراي قدرت جذب آب بسيار خوب، قابليت حفظ آب تا روزهاي پاياني ترميم زخم و تخريب¬پذيري بالا، رهايش كنترل شده نانوذرات نقره به محيط زخم و در نهايت عدم مشاهده سمّيت سلولي بوده و قابليت استفاده بعنوان جايگزين¬هاي پوستي، بخصوص در زخم¬هاي سوختگي را دارا مي¬باشد.
ادعاي حاضر روشي به منظور توليد لايه نانواليافي بندآوردنده خون بر پايه پليمر زيست تخريب پذير و هالوزيت اصلاح شده با ساختار دندريمري است. از آنجا كه خونريزي كنترل نشده اولين عامل مرگومير در صدمات نظامي و دومين عامل مرگومير در حوادث غيرنظامي است و بدن توانايي بندآوردن سريع خون به خصوص در موقعيت هاي اورژانسي را به تنهايي و بدون استفاده از وسايل و عوامل بندآورنده ندارد؛ تا به امروز طيف وسيعي از مشتقات زيستي و مواد بر پايه ي پلي ساكاريدها به عنوان عامل بندآورنده خون موضعي مورد بررسي قرار گرفته اند. علاوه بر آنها، برخي مواد معدني مثل زئوليت، كائولين، اسمكتيت و شيشه هاي زيست فعال نيز به علت توانايي جذب آب سريع حاصل از ساختار متخلخل شان در اين زمينه استفاده شده اند. برخي مسائل مربوط به ايمني زيستي، اثربخشي و قدرت بندآورندگي خون و هزينه بالاي محصولات موجود استفاده گسترده از آنها را با محدوديت رو به رو كرده است. به همين علت به ساخت زخم پوش نانوكامپوزيتي پيشرفته پلي لاكتيك اسيد و نانو لوله هالوايزيت(HNT) اصلاح شده با ساختارهاي دندريمري داراي گروه هاي انتهايي آمين تا نسل سوم با تمركز بر قابليت بندآورندگي خون پرداخته شده است. بررسي هاي انجام شده نيز حاكي از تاثير بسزاي اين محصول بر فرايند ترميم زخم مي باشد.
خلاصه اي از توصيف اختراع: ايجاد خاصيت خود گرم كنندگي يا خود سردكنندگي در منسوجات از اهداف اين اختراع است كه براي اين منظورميكروكپسول هاي حاوي مواد تغيير فاز دهنده تهيه شده و به وسيله بايندر بر روي سطح منسوج قرار مي گيرند. از روش ته نشيني بين سطحي جهت توايد ميكروكپسول ها استفاده شد. اصول اين روش به اين صورت مي باشد كه در ابتدا ماده مغزي درون محلول ثانويه اي كه با محلول اول غير قابل امتزاج وحاوي مواد حفاظت كننده مي باشد توسط يك همزن مغناطيسي به صورت ديپرس در مي آيد و همزمان با بالا بردن دماي محلول نهايي تا دماي جوش حلال پليمر موجب تبخير حلال پليمر شده و پليمر بر روي ذرات مغزي رسوب ميكند.در مرحله ي نهايي نمونه كپسول ها توسط بايندر بر روي كالا قرار مي گيرند. جهت توليد نانو كپسول ها از روش پليمريزاسيون ميني امولسيوني استفاده شده است در اين روش ابتدا ماده ي تغيير فاز دهنده در مونومر اوليه حل گشته وسپس اين محلول در آب به صورت قطرك هاي بسيار ريزي (ميني امولسيون ) در آمده و در نهايت با افزودن آغازگر و افزايش دما مونومرهاي درون قطرك ها شروع به واكنش كرده و همزمان با پليمريزاسيون ماده ي مغزي (ماده ي تغيير فاز دهنده ) درون غشاء پليمري حاصل كپسول مي گردد. محصول نهايي واكنش يك ماده ي شيري رنگ به صورت لاتكس مي باشد كه حاوي نانو كپسول نانو كپسول ها است. در آخر منسوج را با اين محلول آغشته نموده و نانو كپسول ها در بين الياف بدون نياز به چسب يا بايندر درگير مي شوند.
خلاصه اي از توصيف اختراع ابقاء مواد از اهداف اين اختراع است كه براي اين منظور از ميكروكپسول كردن ماده معطر جهت حفظ آن در يك پوشش پليمري استفاده شده است.براي تهيه ميكروكپسول نمودن راهكارهاي متفاوتي از جمله روش هاي پليمريزاسيون بين سطحي درجا ميني اموليسيوني و روش انعقاد پيچيده و ساده و همچنين جدايي فازي وجود دارد. در راه كارهاي مذكور اگثرا كپسول شدن همزمان با سنتز پليمر غشا انجام مي گيرد كه موجب كاهش شديد راندمان مي گردد اما در اين مسئله نه تنها موجب افزايش راندمان واكنش مي گردد بلكه قابليت استفاده از پليمر هاي مختلف را به عنوان غشا ايجاد مي كند.اصول اين روش به اين صورت مي باشد كه در ابتدا ماده مغزي درون محلول پليمري به صورت ديسپرس امولسيون با محلول قرار مي گيرد. سپس محلول بدست آمده درون يك محلول ثانويه اي كه با محلول غير قابل امتزاج و حاوي مواد حفاظت كننده مي باشد توسط يك همزن مغناطيسي به صورت ديسپرس در مي آيد و همزمام با بالا بردن دماي محلول نهايي تا دماي جوش حلال پليمر موجب تبخير حلال پليمر بر روي ذرات مغزي رسوب مي كند. در نهايت كپسول ها از محلول غير قابل امتزاج توسط صافي جدا مي شوند.
ايجاد اصلاح سطحي با استافده از پليمرهاي پر شاخه و يا درخت سان از اهداف اين اختراع است كه براي اين منظور تركيبات پرشاخه و يا درخت سان به وسيله واكنش هاي شيمايي بر روي سطح الياف اتصال برقرار خواهد كرد. در ثبت اختراع كنوني از راهكار واگرا به منظور ايجاد ساختار درخت سان پيوندي سيتريك اسيد بر روي كوپليمر مناسبي از اكريلونتريل اكرليك اسيد با درصد هاي مختلف استفاده شده است. براي اين مظنور گروه هاي كربوكسيل اسيد الياف اكريليكي با دي سيلكوهگزيل كربودي ايميد فعال سازي شده و سپس با سيتريك اسيد واكنش داده مي شود و اين عمل تا ايجاد نسل چهارم ادامه مي يابد. از طرفي چون الياف سطح جانبي بالاييي دارند. ايجاد اصلاح سطحي بر آنها با راندمان بالايي انجام خواهد شد. پس از اصلاح سطحي ويژگي هاي الياف نهايي نظير آبدوستي و رنگ پذيري بهبود خواهد يافت. براي نمونه نقش تركيبات درخت سان را بر ري رنگ پذيري الياف اكريليك نشان از افزايش جذب رنگ از 29 درصد به 89 درصد داشته است.
معطر سازي نسبتا پايدار با استافده از پيمرهاي پر شاخه و اختصاصا با استفاه از ساخت درخت ساني بر روي البسه پينه اي و مخلوط آن موضوع اصلي ثبت اختراعع حاضر است. در اين راهكار از ساختار درخت سان به منظور حبس عطر، استفاده خواهد شد. در مرحله اول مولكول عطر با گروه هاي انتهايي ساختار درخت سان، اتصال برقرار مي كند و سپس در بين شاخه هاي اتصال دهنده دروني، مولكول عطر حبس و تدريج عطر آن رها مي شود. از طرف ديگر ساختار درخت ساني مورد استفاده با الياف اتصال شيميايي برقرار ي كند و از اين رو ماندگاري عطر آن رها مي شود. از طرف ديگر ساختار درخت ساني مورد استفاده با الياف اتصال شيمايي برقرار مي كند و از اين رو ماندگاري عطر براي مدت طولاني پس از شستشو برقرار خواهد بود. نكته قابل ذكر در اين است كه در معطر سازي پارچه هاي پنبه اي و مخلوط آن با اين مواد نيازي به دستگاه هاي جديد نخواهد بود و معطر كردن پارچه ها با همان دستگاه هاي تكميلي رايج و متداول به روش مداوم پد استنتر و يا روش رمق كشي ميسر مي گردد.
توليد فرش و چرم مصنوعي نسبتا پايدار با استفاده از پليمرهاي پر شاخه و اختصاصا با استفاده از ساختار درخت سازي موضعي اصلي ثبت اختراع حاضر است. در اين راهكار از ساختار درخت سان به منظور حبس عطر، استفاده خواهد شد. در مرحله اول مولكول عطر با گروه هاي انتهايي ساختار درختس ان، اتصال برقرار مي كند و سپس بين شاخه هاي اتصال برقرار مي كند و سپس در بين شاخه هاي اتصال دهده دروني، مولوكل عطر حبس و به ترديج عطر آن رها مي شود. از اين رو چرم و فرش طبيعي نه تنها بوي طبيعي اوليه را نداد. بلكه رايحه معطر خود را براي مدتي حفظ خواهند كرد.
اختراع حاضر مربوط به ساختار و روشهاي توليد غشاهاي نانوكامپوزيتي پليمري است كه نانوذراتِ معدني اصلاحشده با تركيباتِ درختسان با گروه انتهاي آمين عموماً بر روي سطح جاي گرفتهاند. به دليل بار سطحي نانوذراتِ معدني اصلاحشده، در پليمرهاي با بار مخالف به سبب ايجاد پيوندهاي فيزيكي و شيميايي بين نانوذره و غشاي پليمري، منجر به عدمِ رهايش نانوذرات نسبت به نمونهي اصلاحنشده ميشود. قرارگيري نانوذراتِ معدني اصلاحشده با تركيبات آمين انتهايي بر روي سطح وب علاوه بر ايجاد ساختار متخلخل تراوشپذير و انتخابگر نسبت به جداسازي (Separation) آلايندههاي آلي و معدني، امكان جذب (Adsorption) را از طريق حبس آلاينده در بين شاخههاي جانبي (جذب فيزيكي) و همچنين از طريق اتصال با گروههاي عاملي فعال خود (جذب شيميايي) را فراهم ميآورد. از اختراع حاضر ميتوان در غشاهاي تصفيه پساب، فيلترهاي هوا، ماسكهاي نانو ليفي، لباسهاي بيمارستاني بهره برد.
موارد یافت شده: 14