لیست اختراعات با مالکیت
موسسه پژوهشگاه علوم
5 عدد
كيت تشخيصي MAX99mTc-به منظور تصويربرداري از كبد با روش SPECT طراحي و تهيه شده است. تركيب نشاندار مذكور به واسطه¬ي بهره¬مندي از ويژگي¬هاي شاخص دو بخش تشكيل¬دهنده آن: 1) بخش شيميايي راديودارو مبتني بر ليگاند طراحي شده نوين متوكسي آميدوزانتات MAX با ويژگي¬هاي منحصر به فردي از قبيل: سنتز ساده، ارزان قيمت و در دسترس بودن مواد اوليه، روش شناسايي، خالص¬سازي و استخراج آسان مي¬باشد. 2) بخش راديونوكلئيدي كيت برپايه¬ي استفاده از 99mTc است كه داراي نيمه عمر مناسب 6 ساعت بوده و همچنين به علت دسترسي آسان و كاربرد در مراكز درماني از طريق ژنراتور99Mo/99mTc)) و انرژي گاما 140keV امكان تصويربرداري مطابق با استاندارهاي آشكارسازي دستگاه SPECT را فراهم كرده است. برخلاف راديوداروي رايج SPECT كبدي،99mTc-Sulfur colloid در هنگام آماده¬سازي راديوداروي طراحي شده، نيازي به حرارت و اعمال فشار منفي قبل از شروع واكنش نبوده و همچنين به علت عدم وجود حرارت، رسوبي ايجاد نمي¬¬شود كه موجب كاهش درصد نشاندارسازي گردد. راديوداروي مذكور پايداري بالاتر از 95%در محيط آزمايشگاه و سرم خون انساني را پس از گذشت1 ساعت از خود نشان مي¬دهد. همچنين نتايج تصويربرداري SPECT كبدي نشان دهنده¬ي تجمع قابل توجه راديودارو در بافت كبد و عدم تجمع در بافت¬هاي ديگر مي¬باشد.
رفع آلودگي تجهيزات آلوده به مواد پرتوزا اغلب چالش بزرگي براي صنعت هستهاي بوده است. تلاشهاي فراواني جهت به حداقل رساندن آلودگيها در بسياري از تجهيزات داراي سطوح پيچيده داخلي صورت گرفته است. دليل اول اهميت حذف آلودگي از اجزا يا سيستمها، كاهش ميزان دوز در تأسيسات است. پسازآن دسترسي به تأسيسات ميتواند سادهتر شود بهطوريكه امكان استفاده از تكنيكهاي دستي به جاي استفاده از سيستمهاي روباتيك با هزينه بيشتر را امكانپذير ميكند. دليل دوم به حداقل رساندن پتانسيل انتشار آلودگي در حين فعاليتهاي مختلف، بهويژه هنگاميكه سيستمها حاوي ذرات بسيار آلوده پرتوزا ميباشند، است. دليل سوم اين است كه اين امكان فراهم شود تا آلودگي اجزا يا سازهها به سطوح پايينتري كاهش يابند تا در مقياس پايينتر و به تبع آن مقرونبهصرفه تر، دستهبندي گردند و دفع پسماند و يا رهاسازي بدون قيد و شرط براي بازيافت يا استفاده مجدد در صنايع متعارف بدون نگرانيهاي قانوني انجام پذيرد. بهطور كلي هدف اصلي رفع آلودگي، كاهش پرتوزايي بهمنظور استفاده از اجزاي سيستم بدون محدوديتهاي پرتويي، ميباشد. رفع آلودگي و شستشو باكيفيت بالا مخصوصاً براي قطعات با پيچيدگيهاي زياد، زوايا و خلل و فرج فراوان و نقاط غيرقابلدسترس كه با روشهاي رفع آلودگي معمول قابل انجام نيست و يا بسيار دشوار است، با استفاده از حمام اولتراسونيك امكانپذير است. تمام تجهيزات رفع آلودگي به روش اولتراسونيك در اصل از ژنراتور اولتراسونيك و مبدلهاي اولتراسوند تشكيلشده است. مولد اولتراسونيك انرژي الكتريكي را در فركانس موردنياز تأمين ميكند، درحاليكه مبدل اولتراسونيك انرژي الكتريكي را به ارتعاشات مكانيكي تبديل ميكند. بهعبارتديگر در رفع آلودگي اولتراسونيك از حبابهاي كاويتاسيون كه توسط امواج فركانس بالا ايجادشدهاند، استفاده ميكند تا موجب تكان خوردن شديد مايع شود. اين تكانهاي شديد نيروي زيادي را بر روي آلاينده ها متصل به بسترهايي نظير فلزات، پلاستيك، شيشه، لاستيك و سراميك ايجاد كرده و حتي به منافذ و شكافهاي غيرقابلدسترس نفوذ ميكند. هدف اين است كه تمام آلودگي كه بهطور محكم به سطوح جامد چسبيده، حذف شوند. مخزن دستگاه در اين اختراع با توجه بهاندازه و شرايط تجهيزات مختلف و بر اساس مطالعه موردي تجهيزات موجود در پژوهشگاه علوم و فنون هستهاي طراحي و ساخته شده است. تجهيزات اصلي به كار گرفتهشده در اين دستگاه عبارتند از: مخزن، ژنراتور اولتراسونيك، مبدل (ترانسديوسر)، سيستم آمايش و اجزاي سيستم آمايش شامل دو ستون ولوله و اتصالات به همراه شيرهاي رابط. سيستم آمايش با گرانولهاي كربن فعال پر گرديد. سيستم آمايش اين قابليت را دارد كه محلول موجود در مخزن اولتراسونيك را پاكسازي كرده و مواد پرتوزاي موجود در آن را حذف نمايد و محلول را دوباره به مخزن اولتراسونيك براي استفاده مجدد بازگرداند كه اين امر ميزان پسماند پرتوزا را به حداقل ميرساند؛ بنابراين هزينه خريداري محلول شستشو و هزينه دفع پسماند بااتصال سيستم آمايش بسيار كاهش مييابد.
در اين اختراع، طراحي و ساخت يك سيستم دزيمتري پرتابل و برخط با استفاده از حجم حساس ماده نانوكامپوزيت پليمر-نانولوله كربن به منظور اندازه¬گيري آهنگ دز ميدان هاي پرتويي در سطح درماني در دستور كار قرار گرفت. پاسخ اين دزيمتر به صورت تغيير هدايت الكتريكي ماده نانوكامپوزيت پليمر-نانو لوله كربن در اثر جذب پرتو است. افزودن نانولولههاي كربني به بستر پليمري در كسر وزني خاصي موسوم به آستانه گذر الكتريكي، منجر به افزايش چند مرتبهاي هدايت الكتريكي نانوكامپوزيت ميشود. نمونههاي پليمر/نانو لوله كربني در كسرهاي وزني مختلف نزديك به ناحيه گذر الكتريكي ساخته ميشوند. بدين منظور در مرحله ساخت نانوكامپوزيت پليمر-نانو لوله كربني در كسر وزني و ضخامت بهينه، از روش محلولي بهرهگيري شد. در ادامه، لايه نشاني نقره روي سطوح نانوكامپوزيت به منظور ساخت الكترودها انجام شد. سپس ماژول الكترونيكي مناسب با توجه به امپدانس الكتريكي اين ماده نانوكامپوزيت طراحي و ساخته شد. سيستم دزيمتري در اين اختراع به گونهاي طراحي و ساخته شده است كه از طريق كابلهايي با نويز پايين، سيگنال خروجي دزيمتر را از طريق اعمال منبع تغذيه ولتاژ بالا به دو سر دزيمتر نانوكامپوزيت دريافت مينمايد. سيگنال اوليه در مرحله اول به كمك تقويت كننده LF355N تقويت شده و سپس سيگنال خروجي از تقويت كننده وارد ماژول الكترونيكي CR-110 ميگردد؛ از آنجايي كه ماژول الكترونيكي CR-110 يك تقويت كننده حساس بار الكتريكي با نويز پايين بوده و قادر است تا جريانهاي الكتريكي در سطح نانوآمپر را اندازهگيري نمايد، سپس سيگنال خروجي از CR-110 مجدداً يك مرحله تقويت گرديده و خروجي سيگنال تقويت شده وارد پايه آنالوگ به ديجيتال مدار ميكروكنترلر ميگردد. در ادامه با توجه به برنامه نويسي AVR كه در ميكروكنترلر بارگذاري شده، پايههاي خروجي ميكروكنترلر به نمايشگر گرافيكي ديجيتال متصل ميگردند. در مرحله پرتودهي، از پرتوهاي گاماي چشمههاي استاندارد موجود در آزمايشگاه دزيمتري استاندارد ثانويه (SSDL) در آهنگهاي دز مختلف استفاده شد و ولتاژ دو سر نانوكامپوزيت به صورت برخط از طريق ساخت يك سيستم الكترونيكي بسيار دقيق كه در اين اختراع بدان پرداخته شده و توانايي اندازه¬گيري جريانهاي الكتريكي در ناحيه نانوآمپر را دارد، در بازههاي زماني ثابت خوانش گرديد.
دستاورد حاصل شامل افزايش عيار توريم و اورانيوم در كيك آن¬ها با روش شستشوي حلال باردار مي¬باشد. براي استخراج توريم از محلول فروشويي حاصل از كانسنگ¬هاي با عيار بالاي آهن، معمولا از حلال دي 2 اتيل هگزيل فسفريك اسيد استفاده مي¬شود كه آهن را نيز جذب و هنگام تهي¬سازي با سولفوريك اسيد، آن را آزاد مي¬كند. اقدام انجام شده جهت افزايش عيار توريم، حذف آهن به روش شستشوي حلال باردار با كلريدريك اسيد پيش از تهي¬سازي است. در پروژه تحقيقاتي بر روي كانسنگ معدن سه¬چاهون، بدون استفاده از اين روش، كيكي با عيار آهن اكسيد به ميزان 15/53% و عيار توريم اكسيد به ميزان 72/1% بدست آمد. در همين پروژه با استفاده از روش شستشوي حلال باردار، كيكي با عيار آهن اكسيد به ميزان 0/74% و عيار توريم اكسيد به ميزان 87/37% توليد شد. در استحصال كيك زرد اورانيوم از فسفريك اسيد نيز كه مشكل مشابه وجود دارد، بدون اين روش، كيكي با عيار آهن اكسيد 13/6% و اورانيوم اكسيد 75/02% بدست آمد و با شستشوي حلال باردار، كيكي با عيار آهن اكسيد 0/13% و اورانيوم اكسيد 95/06% بدست ¬آمد.
موارد یافت شده: 5