لیست اختراعات اكرم شريفي
برنج منبع اصلي تامين انرژي تغذيهاي، حدود نيمي از جمعيت جهان ميباشد كه اغلب آنها در قاره آسيا زندگي ميكنند. در ايران نيز برنج غذاي اصلي مردم پس از گندم ميباشد، كه طي فرآيند آسياباني، بدست ميآيد. فرآيند آسياباني به طور وسيعي جهت توليد برنج بكار گرفته ميشود كه اين عمل به منظور فراهم نمودن ويژگيهاي موردپسند مصرف كنندگان صورت ميگيرد به طوريكه اين عمل سبب تغيير ويژگيهاي بافتي و سفيدي برنج و بهبود ويژگيهاي ماكول شدن برنج، افزايش قابليت پيوند با آب و ويسكوزيته پيك و نسبت تورم آن، بهبود قابليت هضمپذيري و كاهش زمان پخت ميشود. طي اين پروسه، شكستگي برخي از دانههاي برنج، غيرقابل اجتناب بوده (15-10 درصد) و باعث كاهش راندمان تبديل برنج و افزايش ضايعات ميشود. از طرف ديگر غنيسازي مواد غذايي (افزودن ريزمغذيها براي بهبود ارزش تغذيهاي مواد غذايي) داراي منافع تغذيهاي زيادي است و به عنوان يكي از روشهاي مناسب براي حل مشكلات تغذيهاي پيشنهاد ميشود، غنيسازي ميتواند احتمال شيوع و گسترش بيماريهاي ناشي از كمبود مواد مغذي در جوامع بشري را كاهش دهد. غنيسازي، همچنين ميتواند ريسك خطرات ناشي از كمبود برخي ريزمغذيها را كاهش و از گسترش اين ناهنجاريها در جوامع بكاهد. در اين تحقيق با استفاده از دانه هاي شكسته برنج و به كارگيري فرآيند اكستروژن، غني سازي برنج با روي و ويتامين D ، انجام يافت.
برنج منبع اصلي تأمين انرژي تغذيهاي، حدود نيمي از جمعيت جهان ميباشد كه اغلب آنها در قاره آسيا زندگي ميكنند. در ايران نيز برنج غذاي اصلي مردم بعد از گندم ميباشد، كه طي فرآيند آسياباني، بدست ميآيد فرآيند آسياباني به طور وسيعي جهت توليد برنج بكار رفته كه اين عمل به منظور فراهم نمودن ويژگيهاي مورد پسند مصرفكنندگان صورت ميگيرد به طوريكه اين عمل سبب تغيير ويژگيهاي بافتي و سفيدي برنج و بهبود ويژگيهاي مأكول شدن برنج، افزايش قابليت پيوند با آب و ويسكوزيته اوج و نسبت تورم آن، بهبود قابليت هضمپذيري و كاهش زمان پخت ميشود طي اين پروسه، توليد دانه شكسته غير قابل اجتناب بوده (15-10 درصد دانه شكسته) و باعث كاهش راندمان تبديل برنج ميشود. علاوه بر آن جداسازي سبوس دانه منجر به كاهش ارزش تغذيهاي برنج ميشود .غنيسازي مواد غذايي (افزودن ريزمغذيها براي بهبود ارزش تغذيهاي مواد غذايي) داراي منافع تغذيهاي زيادي است و به عنوان يكي از روشهاي مناسب براي حل مشكلات تغذيهاي پيشنهاد ميشود، غنيسازي ميتواند احتمال شيوع و گسترش بيماريهاي ناشي از كمبود مواد مغذي در جوامع بشري را كاهش دهد. غنيسازي، همچنين ميتواند ريسك خطرات ناشي از كمبود برخي ريز مغذيهارا كاهش و از گسترش اين ناهنجاريها در جوامع بكاهد .
اين اختراع كه مرتبط با يك محصول صنايع غذايي مي باشد، پودر نوشيدني فوري بر پايه عصاره چغندر قرمز است كه به روش كف پوشي تهيه شده است. عصاره چغندر قرمز كه در توليد اين پودر استفاده شد به عنوان منبع تغذيه اي ارزشمندي براي تنظيم فشار خون و كاهش كلسترول مي باشد و همچنين مي تواند باعث بهبود عملكرد ورزشي در ورزشكاران شود. در اين تحقيق به منظور بهبود ويژگي هاي حسي عصاره چغندر قرمز و افزايش قابليت پذيرش توسط مصرف كنندگان و همچنين افزايش ارزش تغذيه اي آن از عصاره به و دارچين نيز استفاده شد. براي تهيه اين پودر نوشيدني، عصاره چغندر قرمز، به و دارچين تركيب شدند. به منظور ايجاد كف از آلبومين استفاده شد و به منظور پايداري كف، استفاده از مالتودكسترين مناسب تشخيص داده شد. اين تركيب در بالاترين سرعت همزن، همزده شده و كف توليد شده متعاقبا به صورت لايه نازكي در دماي خشك كن ℃60 خشك شد. تخلخل بالاي كف منجر به كاهش زمان فرآيند خشك شدن و كاهش هزينه هاي مصرف انرژي شد و پودر توليد شده خصوصيات تغذيه اي، آنتي اكسيداني و پذيرش حسي مناسبي داشت.
فرايند خشك كردن براي محصولات فصلي مانند ريواس كه در سال فقط چند ماه در دسترس مصرف كننده قرار مي گيرند اهميت زيادي دارد چون با اعمال اين فرايند علاوه بر جلوگيري از فساد امكان استفاده از اين محصول در تمام سال فراهم مي شود. در اين تحقيق بعد از خشك كردن ساقه ريواس و تعيين پارامترهاي سنتيكي خشك كردن و در نهايت تهيه پودر ريواس شاخص هاي كيفي شامل اسيديته و رطوبت PH شدت رنگ دانستيه و ويتامين ث اندازه گيري شد. اين شاخص ها در سه نمونه اي كه با دماي 50 و 60 و 70 درجه سانتي گراد و توسط آون خشك شده بود وهمچنين در نمونه خشك شده در آفتاب سنجيده شد. و در نهايت تست پنل براي انتخاب بهترين فرمولاسيون جهت تهيه چاشني از پودر ريواس انجام گرفت. نتايج نشان داد شرايط بهينه خشك كردن ساقه ريواس دماي 70C با بالاترين سرعت و كمترين زمان خشك كردن مي باشد در تهيه چاشني از پودر ريواس فرمولاسيوني كه حاوي 20 گرم پودر ريواس 5 گرم فلفل سفيد 2/5 گرم پودر خردل و 2/5 گرم جوز هندي بود از نظر پاتليست ها به عنوان بهترين فرمولاسيون انتخاب شد. در مقايسه نمونه ها از نظر حفظ خصوصيات كيفي نمونه خشك شده در آفتاب به روش سنتي كمترين امتياز را داشت.
اين محصول پودر نوشيدني فوري بر پايه عصاره جوانه گندم حاصل از ضايعات كارخانه توليد آرد است و مشابه داخلي و خارجي ندارد و از عصاره جوانه گندم، مالتودكسترين و آلبومين به عنوان مواد اصلي توليد شده است. مواد فرمولاسيون مخلوط و با سرعت بالا همزده مي¬شود تا به صورت كف درآمده و كف تهيه شده در خشك كن انجمادي خشك و سپس پودر مي¬شود. انجام آزمايشات مختلف در طي نگهداري محصول (سه ماه)، ثابت كرد كه نمونه پودر داراي 10 درصد مالتودكسترين و خشك شده به روش كف پوشي- انجمادي بالاترين كيفيت را دارا مي باشد. پودر نوشيدني توليد شده، به خاطر روش توليد ارزش تغذيه¬اي قابل توجهي را براي مصرف كننده فراهم مي¬نمايد علاوه بر اين از خصوصيات حسي خوبي برخوردار است. به صورت پودر نوشيدني يا به صورت جزئي از فرمولاسيون مواد غذايي فراسودمند قابل استفاده است.
موارد یافت شده: 7