لیست اختراعات با مالکیت
دانشگاه فردوسی مشهد
213 عدد
حضور تركيبات سولفوردار در سوختهاي فسيلي به عنوان يكي از منابع اصلي توليد SOx در جهان كه يكي از عوامل اصلي آلودگي هوا، بارانهاي اسيدي و تخريب تجهيزات ميباشد، شناخته شده است. به دليل اثرات تخريبي اكسيدهاي سولفور، مشخصات و غلظت تركيبات سولفوردار در سوختهاي فسيلي مانند بنزين و گازوئيل، روزبهروز در سراسر دنيا سختگيرانهتر ميشود. فرآيند سولفورزدايي اكسايشي در مقايسه با فرآيند سولفورزدايي هيدروژني، نيازمند شرايط ملايمتري همچون دماي محيطي و فشار اتمسفري ميباشد و به عنوان يك فرآيند اميدواركننده در حذف عميق تركيبات سولفوردار در سوختهاي فسيلي در نظر گرفته ميشود. همچنين، در سالهاي اخير پلياكسومتالاتها به عنوان كاتاليستهاي سبز، توجه ويژهاي را به دليل بازده بالا در فرآيند سولفورزدايي اكسايشي به سمت خود جذب كردهاند. كامپوزيت Mo132/AC در سولفورزدايي اكسايشي داراي عملكرد ويژهاي است و سبب حذف تركيبات سولفوردار (همچون ديبنزوتيوفن از يك سوخت مدل) با بازدهي در حدود 100 درصد ميگردد. بكارگيري كربن فعال به عنوان پايهاي كاملا ارزان و در دسترس براي {Mo132} سبب افزايش ظرفيت جذب تركيبات سولفوردار بر روي كاتاليست، سادگي بازيابي كاتاليست از محيط واكنش و نيز افزايش بازده سولفورزدايي در سوخت مدل ميشود. بر اساس نتايج، كامپوزيت Mo132/AC قادر است در شرايط بهينه و در دماي محيط (C ᵒ 25) بازدهي برابر با 99.5% و يا حتي بيشتر در سولفورزدايي اكسايشي داشته باشد.
امروزه به جهت بروز بيماري هاي قلبي و عروقي، چاقي، ديابت نوع دوم و انواع سرطان ها، ضرورت توليد محصولي كم كالري ، مغذي و سلامتي بخش احساس مي گردد. ماده اوليه اصلي مورد استفاده در توليد سس لبو، چغندر قرمز مي باشد. چغندر قرمز منبع خوبي از رنگدانه هاي بتالائين با خواص آنتي اكسيداني بالا و مهاركنندگي راديكال هاي آزاد مي باشد. چغندر همچنين از نظر ويتامين ها و مواد معدني نيز غني مي باشد. در چغندر پخته شده، فولات و ريبوفلاوين به ميزان 60 و 68 ميكروگرم و همچنين مواد معدني فسفر، منيزيم، ويتامين ث، به ميزان 32، 20، 35 ميلي گرم در 85 گرم چغندر وجود دارند. وجود مقادير بالايي از فيبرهاي محلول در اين ماده، باعث بهبود ويژگي هاي فيزيكي و حسي محصول و پيشگيري و درمان بيماري هاي گوارشي، كاهش كلسترول و كنترل قند خون مي گردد. در فرمولاسيون اين سس از صمغ زانتان و پكتين استفاده شده است كه به عنوان جايگزين هاي چربي بر پايه كربوهيدرات ها مي باشند و علاوه بر تامين مواد مغذي در رژيم غذايي فرد، موجب كاهش كالري دريافتي مي گردند. در فرمولاسيون سس لبو تنها به ميزان 4 درصد از شكر استفاده شده است كه در مقايسه با سس هاي قرمز مشابه همچون كچاپ كه به طور ميانگين بين 8 تا 16 درصد شكر در فرمولاسيون آن ها مورد استفاده قرار گرفته است، ضمن آنكه در توليد اين سس از آب ليمو و آبغوره طبيعي به عنوان مواد اسيدي كننده و طعم دهنده اصلي بهره گرفته شده است، در صورتي كه در سس كچاپ عموماً از سركه صنعتي استفاده مي گردد. امروزه سس ها بخش قابل توجهي از بازار مصرف را به خود اختصاس مي دهند، از اينرو اين سس مي تواند جايگزين سس هاي پر كالري و فاقد ارزش غذايي در سبد مصرف خانوار گردد.
برداشت و حذف سريع و موثر تگ داراي ميل تركيبي (affinity tag) از پروتئين¬هاي نوتركيب به عنوان يك مشكل قابل توجه در تخليص اين پروتئين¬ها باقي مانده است كه معايبي از جمله كارآيي پايين و قيمت بالا دارد. در اين¬اختراع، يك رهيافت ساده، موثر و كم هزينه در جهت تخليص پروتئين بدون تگ ازlysate باكتري توصيف شده است. با بهره گيري از متد بسيار سريع SIRP و با استفاده از تگ رسوبي BRT به طور متصل به اينتئين مجزا،
اختراع " دستيابي به دانش فني توليد فيتواستروژن فروتينين از گياه كما(Ferula ovina) با تاكيد بر حفظ ذخاير ژرم پلاسم " درزمينه حفظ ذخاير ژرم پلاسم يكي از گياهان با ارزش ايران، توليد انبوه داروهاي طبيعي جايگزين داروهاي شيميايي و تجاري سازي ماده دارويي گياهي كاربرد دارد؛ براي حل اين مشكل كه ريشه كني گياهان داراي فروتينين تنها راه دستيابي به اين ماده به عنوان يكي از فايتواستروژن هاي طبيعي داراي پتانسيل درمان بعضي از انواع سرطان و پوكي استخوان مي باشد و امكان توليد آن به روش هاي شيميايي وجود ندارد. همين دسترسي محدود به اين ماده دارويي باارزش موجب قيمت بالاي آن در بازارهاي جهاني شده است. از طرفي ريشه گياه Ferula hermonis رويش يافته در ايتاليا يكي از منابع خالص سازي فروتينين شركت دارويي سيگما مي باشد، در حالي كه اين ماده در Ferula ovina ايران نيز وجود دارد. وجود اين ماده در گونه ايراني كما مي تواند نويد بخش صادرات گسترده اين ماده و فرصت اقتصادي فوق العاده براي كشور باشد، اما با توجه به وجود فروتينين در ريشه گياه، تجاري شدن توليد فروتينين همراه با آسيب رساندن به ذخاير ژرم پلاسم گياهي كشور و در خطر انقراض قرار گرفتن اين گياه باارزش مي شود. همچنين با توجه به چند ساله بودن گياه كما و رشد سالانه آن از طريق ريزوم موجود درخاك، جداسازي اندام هوايي آسيبي به گياه وارد نكرده و امكان توليد آن در فصل رويش بعدي وجود دارد. تاييد وجود فروتينين در نمونه هاي كالوس حاصل از كشت بافت اندام هوايي گياه كما مي تواند آغاز توليد انبوه اين ماده در نهايت تجاري سازي اين ماده شود. علاوه بر اين با فراهم شدن نگهداري اين گياه در شرايط درون شيشه اي امكان دستيابي به گياه در زمان و مكان دلخواه بدون محدوديت هاي فصل رشد و دسترسي به زيستگاه طبيعي بدون آسيب رساندن به ژرم پلاسم گياهي با ريشه كني آن امكان پذير مي شود.
اختراع ساخت داروي بيحس كننده با استفاده از كمپلكس كردن دو يا چندداروي بيحسي را كه در زمينه پزشكي،دارو،شيمي،آرايشي و بهداشتي و... كاربرددارد ، براي حل اين مشكل كه نياز به تهيه بي حس كنندهايي با اثر طولاني(روزها ويا ماهها) براي تسكين دردهاي غيرقابل تحمل استفاده ميشود هرروز بيشترنمود پيدا مي كندمشكل كنوني اين است كه داروهاي فعلي بي اثر بودندو.با توجه به كاربرد وسيع اين سري از تركيبات و عدم وجود تركيب پرقدرت ،با اثر طولاني،تكرار و برگشت پذير،ضريب ايمني بالا،بهبودي كامل و سريع،سميت پائين و كاهش تحريك و خارش و پيروتحقيقات ديگر پژوهشگران،برآن شديم تا به فرمولاسيون جديدي ازاين نوع داروها برسيم. با اين راه حل كه اين كمپلكس علاوه بر حلاليت مناسب تر نسبت به ساير داروها ي بي حسي و فرمولاسيون هاي موجود، نفوذ بهتري را به بافتهاي مخاطي از خود نشان داد. در اين تحقيق ما ادعا ميكنيم به روشي دست يافته ايم كه به ازاي هر مولكول سيكلودكسترين دو مولكول از دو يا چند مولكول بي حس كننده متفاوت را داراست كه در نوع خود قدرت فعاليت فارماكولوژيكي كمپلكس را بالاتر مي برد.اين كمپلكس از نظر محلوليت در حد مولكول هاي كمپلكس يك به يك است. ثوابت تشكيل كمپلكس هر دارو مورد ارزيابي قرار گرفت. تشكيل كمپلكس با روش هاي DSC ،IR ، UV ، NMR و SEM به اثبات رسيد.
كشتهاي آغازگر لاكتيكي در محصولات گوشتي تخميري نقش مهمي را در كنترل بيولوژيكي عوامل بيماريزا و فسادزا و ايجاد طعم و بافت مناسب ايفا ميكنند و جايگزين مناسبي براي نگهدارندههاي شيميايي محسوب ميشوند. در اين اختراع لاكتوباسيلوسپلانتاروم و پديوكوكوساسيديلاكتيسي به عنوان كشتهاي لاكتيكي آغازگر به همراه 1 درصد اسيدسيتريك و 7 درصد لاكتوز به منظور توليد جوجه كباب تخميري به گوشت سينهمرغ تلقيح شد. پس از طي شدن فرآيند تخمير به مدت 24 ساعت در دماي 25 درجه سلسيوس، تمامي نمونهها تا زمان 72 ساعت در دماي 1±4 درجه سلسيوس نگهداري گرديد. بررسي سينتيك رشد كشتهاي آغازگر لاكتيكي حاكي از رشد مناسب و غالب شدن آن ها در گوشت مرغ بود. فرآيند تخمير در طي مدت 72 ساعت باعث كاهش موثر pH و كاهش معنيداري تعداد باكتريهاي بيماريزاي مهم و جمعيت كلي ميكروارگانيسمهاي هوازي مزوفيليك در گوشت سينه مرغ گرديد. بنابراين جوجه كباب تخميري عمل آوري شده توسط كشت هاي آغازگر لاكتوباسيلوسپلانتاروم و پديوكوكوساسيديلاكتيسي و لاكتوز و اسيد سيتريك، به عنوان فرآورده گوشتي جديد علاوه بر بهبود كيفيت خوراكي و ويژگي هاي ارگانولپتيكي، با روش حفاظت بيولوژيكي باعث افزايش زمان ماندگاري و ايمني بيشتر محصول مورد نظر ميگردد.
هدف كلي در اختراع پيش رو بهكارگيري روشي ساده، ارزان و در دسترس براي ايجاد ديفازيك كلسيم فسفات متخلخل با بكارگيري بستر پليمري و روغن خوراكي در سنتر ذرات به صورت درجا است. همچنين اصلاح سطحي ذرات و بررسي سميت سلولي و استخوان سازي آنها است. در مطالعه براي اولين بار ابتدا كلسيم فسفات با تلفيقي از روشهاي ميكروامولوسيون و رسوبشيميايي در حضور روغن آفتابگردان خوراكي و بستر پليمري پيوياي سنتز شدهاست. از ويژگيهاي روش سنتز ميتوان به سادگي، در دسترسبودن مواد، و ارزان بودن روش استفادهشده اشاره كرد.
اين رآكتور از سه استوانه هممحور تشكيلشده است كه جنس دوجداره بيروني آن از پيركس بوده و جنس لوله مركزي آن كه عامل تأمين امواج الكترومغناطيس در آن قرار ميگيرد از كوارتز مي باشد تا در صورت استفاده از امواج الكترومغناطيس، اثر ناخالصي درون شيشه حذف گردد و حداكثر بازدهي را داشته باشيم. دو سر لوله مذكور توسط تفلون مسدود شده است. در صورت استفاده از امواج الكترومغناطيس، منبع امواج در هسته مركزي قرار گرفته و آلاينده مدنظر (به عنوانمثال آلاينده ميكروبي يا آلي) مابين جداره 1 و 2 تزريق ميگردد كه پس از تماس با گونههاي اكسنده درون راكتور تخريب ميشود. در صورت نياز به كنترل دما، عامل خنككننده و يا گرمكننده از بين جداره 2 و 3 عبور مينمايد. در اين راكتور علاوه بر قابليت بررسي حذف و تخريب انواع آلايندهها، ميتوان به دليل همگني و حجم بالا از آن جهت بررسي سينتيك و شبيهسازي فرايندهاي واقعي و پيوسته سازي فرايندهاي اكسيداسيون پيشرفته در مقياس آزمايشگاهي و نيمهپيوسته استفاده نمود.
خلاصهي اختراع: اختراع حاضر در مورد رزين مناسب جهت فرآيند تزريق تحت خلأ ، براي ساخت قطعات يكپارچه و بزرگ كامپوزيتي مانند بدنهي هواپيماها، پرههاي توربينهاي بادي، بدنهي قايقها و غيره ميباشد، در اين روش به رزيني با ويسكوريتهي پايين، زمان ژل شدن و عمر مفيد بالا ، همچنين قدرت خيس كنندگي بالاي الياف تقويت كننده نياز است. رزينهاي اپوكسي به خودي خود ويسكوزيتهي بالايي دارند، بنابراين از رقيق كنندهها جهت كاهش ويسكوزيته استفاده گرديد، همچنين با انتخاب صحيح عوامل پخت و رعايت نسبت استوكيومتري مناسب بين رزين و عامل پخت، زمان ژل شدن، عمر مفيد و قدرت خيس كنندگي فاز تقويت كننده افزايش يافت تا رزين جهت فرآيند تزريق تحت خلأ مناسب گردد. در اختراع حاضر از رزين اپوكسي بر پايهي بيس فنول A به عنوان رزين اصلي و از مشتقات اپوكسي به عنوان رقيق كنندههاي واكنش دهنده استفاده گرديد. همچنين در فرمولاسيون مذكور از هاردنرهاي آميني سيكلوآليفاتيك و از بنزوييك اسيد و يك آمين نوع 3 به عنوان شتاب دهندهي در فرآيند پخت استفاده گرديده است. سيكل دمايي پخت براي اين سيستم 24 ساعت در دماي محيط و 8 ساعت در دماي 80 درجه سانتيگراد تعيين گرديد.
امروزه، توسعه مهندسي ژنتيك امكان توليد پروتئين هاي نوتركيب جهت توليد داروها، واكسن هاي مختلف و همچنين استفاده از ناقل هاي غذايي براي مصارف درماني را فراهم كرده است. اگر چه ميزبان هاي مختلفي براي بيان پروتئين هاي نوتركيب مورد استفاده قرار مي گيرند اما هيچكدام امكان استفاده به صورت خوراكي و در قالب مدل غذايي را دارا نمي باشند. در اين پژوهش براي اولين بار ژن كد كننده پروتئين Amar.2 وارد وكتور گريد غذايي pNZ7025 شد و سپس طي فرايند الكتروپوريشتن، pNZ7025-Amar.2 وارد باكتري پروبيوتيك و داراي گريد غذايي Lactococcus lactis NZ1330 گرديد. برخلاف ساير سازه هايي كه ثبت اختراع شده و مبناي انتخاب باكتري كلون شده بر روي محيط كشت استفاده از آنتي بيوتيك مي باشد، براي اين باكتري و وكتور، مبناي انتخاب كلني ترانسفرم شده استفاده از آمينواسيد آلانين است. جهت اصلاح ساختار وكتور براي بيان پروتئين، 8 نوكلئوتيد كه فاصله ميان جايگاه اتصال ريبوزوم و كدون شروع بود با تكنيك Site-Directed Mutagenesis حذف و وكتور اصلاح شده مجدد وارد باكتري Lactococcus lactis NZ1330 شد. محيط كشت M17 به همراه گلوكز 1.5 درصد براي رشد باكتري نوتركيب استفاده شد. همچنين ديگر مزيت سازه بياني و ميزبان مورد استفاده قرار گرفته در اين اختراع اين است كه بر خلاف ساير سازه هاي موجود براي شروع بيان پروتئين نيازي به القاگر ندارد كه اين ويژگي در راستاي گريد غذايي بودن اين اختراع مي باشد. بيان پروتئين با استفاده از روش وسترن بلاتينگ و آنتي بادي Antipoly-histidine peroxidase مورد آناليز قرار گرفت كه بيشترين ميزان بيان در روز پنجم مشاهده شد. اميد است اختراع حاضر بتواند الگويي را فراهم اورد كه در ساير موارد مشابهي كه نياز به توليد پروتئين نوتركيب در شرايط in situ وجود دارد، مورد استفاده قرار گيرد.
موارد یافت شده: 213