لیست اختراعات با مالکیت موسسه پژوهشکده علوم و صنایع غذایی
6 عدد


ثبت :
از
تا
اظهارنامه :
از
تا

بازنشانی
تعداد موارد یافت شده: 6
تاریخ ثبت: 1399/10/06
خلاصه اختراع:

اختراع حاضر، نانو حسگر ترموكروميك غير برگشت پذير جهت پايش فساد محصولات غذايي است كه با استفاده از روش الكتروريسي توليد شده است. اين اختراع مربوط به حوزه نيازهاي انساني زيربخش علوم و صنايع غذايي مي باشد. پتانسيل و انعطاف پذيري حسگرهاي توليد شده كه حاوي رنگهاي سولفوره مي باشد امكان استفاده و كاربرد آنها را در مورد طيف وسيعي از محصولات فراهم مي سازد. برچسبهاي نشان دهنده تازگي محصول از جمله حوزه هاي مورد توجه محققين و دست اندركاران حوزه غذا مي باشند. اما در اين اختراع، توليد اين برچسبها با استفاده از فرايند الكتروريسي و در مقياس نانو انجام شده است. مزاياي استفاده از نانو الياف در مقايسه با انواع معمول سنسورهاي موجود در بازار، دارا بودن نسبت سطح به حجم بالاتر و در نتيجه حساسيت بيشتر و كاهش زمان پاسخگويي به تغييرات دماي محيط، تخلخل بالا، اندازه منافذ كوچك و ظرفيت جذب بالا مي¬باشد. دانش توليد اين دسته از حسگرها به صورت انحصاري در اختيار شركتهاي پيشرفته دنيا مي باشد و دستيابي به فرمول ايجاد تغييرات رنگي برگشت ناپذير با گستره دمايي وسيع به عنوان يكي از اولين دستاوردهاي اين حوزه در ايران مطرح مي شود. مهمتر آنكه در توليد اين حسگر از بستر نانوالياف استفاده شده كه مي تواند باعث افزايش دقت و سرعت تغيير رنگ حسگر تحت تأثير دماي مشخص گردد.

تاریخ ثبت: 1399/10/06
خلاصه اختراع:

در طي سال هاي اخير شيوع بي رويه چاقي و همراهي آن با بسياري از بيماري هاي مزمن اهميت چاقي را به عنوان يك بيماري متابوليك بيش از پيش مشخص نموده است. سبك و شيوه زندگي امروزي كه متأسفانه همراه با تحرك كم و رژيم غذايي نامناسب است منجر به اضافه وزن و چاقي مي‌شود. اين دلايل منجر به تمايل مصرف كنندگان به محصولات غذايي كم و بدون چربي شده است و اين تقاضا واحد هاي صنعتي را وادار به توسعه فرمولاسيون محصولات غذايي كم چرب كرده است. از آن جا كه چربي عامل ايجاد و حفظ عطر و طعم و همچنين ظاهر مناسب و قابليت خوراكي مطلوب است كاهش يا حذف چربي با حفظ ويژگي هاي مطلوب محصول اوليه چالش پيش روي صنايع مي باشد. در اين اختراع كمپلكس هاي محلول كازئين- پكتين به عنوان جايگزين چربي در محصولات لبني معرفي شده و به عنوان نمونه كاربرد اين محصول در دسر لبني مورد بررسي و آزمون قرار گرفته است . تركيب جايگزين چربي پيشنهادي با موفقيت امكان كاهش موثر ميزان چربي با حفظ ويژگي هاي مطلوب حسي در محصول دسر لبني را فراهم نموده است.

تاریخ ثبت: 1400/10/21
خلاصه اختراع:

اختراع حاضر برنج اكستروژن شده بر پايه مخلوط آردهاي حاصل از ضايعات دانه برنج شكسته و آرد كينوا است كه با استفاده از ژل پرشده امولسيوني حاوي بتاكاروتن غني سازي شده است. اين اختراع مربوط به حوزه نيازهاي انساني، بخش صنايع غذايي مي باشد. ارائه محصولاتي كه پاسخگوي نياز مواد مغذي روزانه اكثر اقشار جامعه و افزايش سطح سلامت شود، بسيار حائز اهميت است. از سوي ديگر با توجه به افزايش ضايعات حاصل از برنج شكسته و بالابودن ارقام حاصل از گزارشات مربوط به ضايعات در بخش كشاورزي، برگرداندن محصول به چرخه توليد مي¬تواند كمك زيادي به اقتصاد كشور كند. همچنين آرد كينوا با توجه به غني بودن از پروتئين، ليپيد، فيبر، ويتامين ها و مواد معدني داراي ارزش غذايي بالايي است و تعادل فوق العاده اي از اسيدهاي آمينه ضروري دارد. از سوي ديگر به دليل اينكه توليد محصول به روش اكستروژن شده انجام مي¬باشد قابليت غني سازي بهتر آن را مي¬دهد كه اين محصول با تركيب مغذي و ارزشمند بتاكاروتن كه داراي نقش آنتي اكسيداني و پيش ساز ويتامين A است غني سازي شده است. روش غني سازي محصول با اين تركيب مغذي با استفاده از روش انكپسولاسيون امولسيون پيكرينگ كه يك روش امولسيون سازي با امولسيفايرهاي طبيعي است و نياز به حضور امولسيفايرهاي سنتزي جهت پايداري را ندارد، انجام شده كه سبب حفظ اين تركيب غذايي از عوامل محيطي و پايداري آن در محصول برنج اكستروژن شده خواهد شد. Production of extruded rice enriched with beta-carotene using Pickering emulsion-filled gel

تاریخ ثبت: 1401/01/23
خلاصه اختراع:

كپسول‌هاي هسته-پوسته آلژيناتي حاوي روغن اسانس دارچين توليد شده به روش ميلي فلوئيديك در اين اختراع كپسول‌هاي هسته-پوسته آلژيناتي حاوي روغن دارچين با استفاده از روش ميلي‌فلوئيديك توليد مي شوند. كپسولهاي توليد شده داراي يك ديواره آلژيناتي و هسته روغني هستند و از طريق تزريق روغن دارچين و محلول آلژينات با دو تيوب تفلوني، ورود دو فاز به يك لوله شيشه اي و در نهايت ژل دهي در حمام كلريد كلسيم توليد مي شوند. با توجه به عدم استفاده از حلالهاي آلي، مواد شيميايي يا حرارت طي توليد كپسول‌ها، اين اختراع مي‌تواند بطور مستقيم براي مصارف انساني استفاده شود، لذا مي‌توان از آن به عنوان مكمل دارويي (با توجه به نقش روغن دارچين در كاهش گلوكز خون و پيش‌گيري كننده از ديابت نوع 2)، مكمل غذايي (ايجاد عطر و طعم در محصولات غذايي و انواع نوشيدني) و يا نگهدارنده در مواد غذايي (دارا بودن تركيبات آنتي‌باكتريال در روغن دارچين) استفاده كرد. همچنين به دليل توليد ميلي‌كپسول‌ها در مقياس ميلي‌متري، براي تزيين محصولات غذايي و نوشيدني‌ها (مخصوصا بصورت معلق) كاربرد دارد. لازم به ذكر است كه سامانه طراحي شده براي انواع مختلفي از روغنهاي ضروري قابليت استفاده دارد.

تاریخ ثبت: 1402/07/15
خلاصه اختراع:

اختراع حاضر طراحي يك جوهر هوشمند جهت توليد يك نشانگر بصري حساس به pH است كه بر پايه بارگذاري موفق نسبت بهينه آنتوسيانين:كوركومين بر روي بستر نانوفيبر‎كيتين جهت پايش فساد ميگو قابل استفاده است و امكان ارزيابي ساده و حساس تازگي و فساد ميگو را طي زمان نگهداري براي توليدكننده، توزيع‎كننده تا مصرف‎كننده فراهم مي‎سازد. اين نانوحسگر با قرار‎گيري در محيط بسته‎بندي،‎ به صورت خودكار فعال مي‎گردد، با توجه به حساسيت بالاي اين جوهر نسبت به وجود گازهاي آمينه ناشي از فساد و افزايش pH محيط‎، تغييرات رنگ واضحي در بازه طيف رنگي ارغواني تا سبز‎لجني (قهوه‎اي) گزارش مي‎دهد. اين اختراع مي‎تواند سبب ارتقاء صنعت بسته‎بندي مواد‎غذايي و بهبود صادرات اين محصولات گردد كه اين امر در پيشبرد رشد اقتصادي موثر خواهد بود. از مزاياي استفاده از اين اختراع در مقايسه با انواع معمول حسگرها، مي‎توان به تغييرات رنگ قابل تفكيك در اثر تغيير pH فضاي بسته‎بندي اشاره نمود. اين جوهر به دليل قابليت چاپ‎پذيري بر روي بستر آب‎گريز، نسبت به رطوبت محيط بسته‎بندي طي زمان نگهداري مقاوم بوده و داراي حساسيت بالاتري نسبت به موارد مشابه مي‎باشد. تغييرات رنگ اين نشانگر با نتايج حاصل از افزايش بار ميكروبي، TVBN، PVو pH مطابقت و رابطه مستقيم دارد.

تاریخ ثبت: 1402/08/23
مخترع/مخترعان: سمیرا یگانه زاد
خلاصه اختراع:

در اختراع پيش رو، الاستومر كاملا زيست تخريب پذير و سازگار با محيط زيست بر پايه پلي لاكتيك اسيد/ سقز ايجاد شده است كه براي ايجاد سازگاري مناسب بين دو پليمر ذكر شده از پلاستيسايزر استيل تري بوتيل سيترات و جانكريل به روش فيزيكال بلندينگ بهره برده شد و آميزه PLA-ATBC/Saqqez حاصل بر مبناي آزمون¬هاي آناليز حرارتي (DSC) و با تمركز بر ميزان Tg، داراي مناسبترين دماي انتقال شيشه¬اي نسبت به هر دو پليمر به تنهايي بود كه متعاقبا انعطاف پذيري و كشساني مطلوبي را نيز از خود نشان داد كه نتايج آزمون¬هاي طيف مادون قرمز و تصاوير ميكروسكوپ الكتروني بر آنها صحه گذاشت. از اين¬رو، اختراع حاصل مي¬تواند تركيبي اميدواركننده و البته نوين و كاملا زيست تخريب پذير و دوستدار طبيعت بر پايه پتانسيل¬هاي بومي، به عنوان جايگزيني مناسب براي تركيبات الاستومريك در صنعت غذا باشد.

موارد یافت شده: 6