لیست اختراعات محمد حسين عزيزي
فرايند رنگبري قسمتي از فرايند تصفيه روغن است. فرايند رنگبري اساسا يك عمل جذب فيزيكي است كه رنگ و بسياري از ناخالصي¬هاي چون صمغ¬ها، صابون¬ها، فلزات كمياب و محصولات اكسيداسيون از روغن در اين مرحله از طريق جذب در يك جاذب كه معمولا خاك رنگبر است جدا مي شود. هم چنين ممكن است بعضي از رنگدانه¬ها در طي حرارت از بين بروند كه اين اثر حرارتي در مورد رنگ¬هاي با روغن¬هايي با رنگ زياد بسيار مهم است. در بيشتر موارد بي¬رنگ كردن آخرين فرصت براي خارج كردن ناخالصي¬هاي باقيمانده در روغن است. اگر منظور توليد روغن هيدروژنه باشد، باقيمانده صابون¬ها و فسفاتيدها در روغن سبب مسموم و غير فعال كردن كاتاليست هيدروژناسيون شده و بر انتخابي عمل كردن (سلكتيويته كاتاليست) تاثير مي گذارد. هزينه خارج كردن اين ناخالصي¬ها در عمل هيدروژناسيون توسط جذب در كاتاليست نيكل به مراتب بيشتر از هزينه¬اي است كه صرف بي¬رنگ كردن روغن مي شود. همچنين باقيماندن صابون در روغن سبب پليمريزاسيون در دستگاه بي¬بوكننده شده و در كار دستگاه و در كيفيت روغن بي¬بوشده تاثير مي گذارد. روش¬هاي رنگبري مانند رنگبري توسط آب و يا رنگبري شيميايي در تصفيه روغن خوراكي استفاده نمي شوند. در ابتدا از خاك رس طبيعي به منظور رنگبري استفاده گرديد، خاك¬هاي رس طبيعي عبارتند از سيليكات آلومينيوم (بنتونيت ، آتاپولگيت ، مونتموريلونيت ) كه شامل مقادير زيادي منيزيم، كلسيم و يا آهن مي¬باشد. اين تركيبات توسط تيمار گرمايي فعال مي¬شوند. مهمترين خاصيت خاك¬هاي رنگبر فعال شده با اسيد، تجزيه پراكسيدها توسط دهيدراسيون است، بنابراين آلدهيدها، كتون¬ها و تركيبات مزدوج تشكيل مي¬شوند و در نتيجه دي¬ان¬ها و تري¬ان¬ها افزايش مي¬يابند، علاوه بر اين، خاك¬هاي رنگبر مي¬توانند باعث تشكيل ميزان كمي اسيدهاي چرب ترانس (1/0-05/0%) و تري اسيل گليسرول ديمريك شوند. خواص تبادل يوني خاك¬هاي رنگبر توسط فعال¬سازي كاهش مي¬يابند. در عمل خاك¬هاي فعال به عنوان تبادل كننده¬هاي كاتيوني عمل كرده و فلزات (Fe, Cu,….) را از روغن جدا مي كنند. خواص كاتاليتيكي خاكهاي رنگبر فعال شده با اسيد، توسط حالت اسيدي آنها بيان مي¬شود كه مربوط به حضور اسيد باقي مانده (1-1/0%) و يا حضور يونهاي H+ مي¬باشد كه اين امر مي¬تواند باعث افزايش ميزان اسيد چرب آزاد در طي رنگبري به واسطه واكنش هاي زير شود توليد اسيد چرب آزاد را مي¬توان با محدود كردن ميزان آب در روغن و يا خاك رنگبر، كاهش داد. ميزان آب در خاك رنگبر فعال شده با اسيد بين 20-10% متفاوت است كه البته در انبارداري نامناسب اين ميزان افزايش مي¬يابد، از سوي ديگر حد معيني از آب براي حفظ فعاليت خاك رنگبر لازم است. رنگبري با در نظر گرفتن هزينه¬هاي عمليات (هزينه¬هاي بالاي تامين خاك رنگبر، ضايعات روغن در خاك رنگبر، افزايش تركيبات ضد مغذي چون اسيد چرب آزاد، دي ان و تري ان، تجزيه هيدروپراكسيد و توليد آلدهيد و كتونها، دور ريختن خاك پس از مصرف و از طرفي خاك رنگبر حاوي روغن عامل ايجاد آلودگي هاي زيست محيطي نيز مي¬باشند) گرانترين مرحله در فرايند تصفيه روغن است. هدف از اين تحقيق تيمار خاك رنگبر توسط فراصوت حمام و پروب جهت كاهش در اسيد ،، دما و زمان مصرفي جهت فعال¬سازي و كاربرد آن جهت تصفيه روغن هاي خوراكي است. اين تكنيك قادر است كه ضمن كاهش ميزان خاك رنگبر مصرفي، كاهش دما و زمان توانسته توليد روغني با كيفيت مطلوب شود. از طرفي به كمك تكنيك فراصوت با كاويتاسيون هايي كه در سطح ايجاد مي¬كند مي تواند، جايگزين اسيد جهت فعال¬سازي خاك رنگبر شوند.
كيفيت كيكهاي حاصل از آرد گندم به كميت و كيفيت پروتئينهاي گلوتن وابسته است ولي حضور اين پروتئين ممكن است سبب پيامدهايي براي برخي افراد از جمله بيماران سلياكي شود و تنها راه درمان اين بيماري استفاده از يك رژيم غذايي فاقد گلوتن در تمام طول عمر فرد بيمار است. بيماري سلياك عدم تحمل دائمي به بعضي پرولامينهاي غلات ميباشد. گليادين گندم، سكالين چاودار، هوردنين جو و آونين يولاف در مكانيزم بيمـاري سليـاك درگيـر ميباشند. با توجه به عدم توليد محصولات بدون گلوتن در ايران، فرمولاسيون و توليد كيك بدون گلوتن با كيفيت مطلوب و ارزش تغذيه¬اي بالا نياز بيماران سلياكي به مصرف اين نوع محصولات را مرتفع مي سازد لذا در بررسي حاضر براي توليد اين نوع كيك به جاي آرد گندم از آرد آرد برنج كه فاقد گلوتن مي باشد استفاده و از صمغ هاي كتيرا و زانتان به منظور تقليد خصوصيات گلوتن استفاده شد. حضور اين دو صمغ در كنار هم باعث بهبود خصوصيات بافتي، عطر و طعم مطلوب، ويژگي هاي حسي مناسب و افزايش ماندگاري در كيك هاي توليدي در اين پژوهش شد كه مي تواند نيازهاي بيماران سلياكي را برطرف سازد.
در شكلات كه محصولي پرطرفدار و پرمصرف در گروه هاي سني مختلف است ، مي توان با جايگزين نمودن ساكارز با كربوهيدراتهاي با قابليت هضم پايين باعث كاهش كالري و نمايه گلايسمي و جلوگيري از فساد دندان ها شد . بدين منظور در اين مطالعه اينولين كه يك فيبر رژيمي محسوب مي شود و تاگاتوز كه يك ستوهگزوز طبيعي و با شيرين كنندگي مشابه شكر است به عنوان جايگزين ساكارز انتخاب و با درصدهاي اختلاط ١٠٠ و 0 ،75 و ٢۵ ، 50 و ۵٠ ، ٢۵ و ٧۵ ، ٠ و ١٠٠ در شكلات ساده و شيري مورد استفاده قرار گرفت و خواص رئولوژيكي و حسي نمونه هاي حاصله بررسي گرديد.در هر دو نوع شكلات با كاهش ميزان اينولين و افزايش ميزان تاگاتوز درصد رطوبت نمونه ها كاهش ولي ميزان فعاليت آبي(A ) افزايش يافت. سختي نمونه ها با افزايش ميزان تاگاتوز افزايش يافت و بيشترين سختي در نمونه حاوي 100% تاگاتوز مشاهده شد كه با نمونه شاهد (ساكارز) مشابه بود . در مورد شاخص هاي رنگ كمترين مقادير ' I ' c' ، b' ، a و hueº در نمونه داراي 100% اينولين مشاهده گرديد كه با افزايش_ تاگاتوز اين مقادير افزايش يافتند . با كاهش ميزان اينولين در نمونه ها تنش تسليم واقعي و خطي افزايش يافته و كمترين تنش تسليم واقعي و خطي در نمونه ي 100% اينولين مشاهده گرديد . با كاهش اينولين گرانروي ظاهري و پلاستيك كاهش يافتند . كمترين گرانروي ظاهري در نمونه حاوي 25% اينولين – 75% تاگاتوز ديده شد و كمترين گرانروي پلاستيك در شكلات شيري و ساده به ترتيب در نمونه حاوي 25% اينولين – 75% تاگاتوز و نمونه 100% تاگاتوز مشاهده شد كه با نمونه شاهد اختلاف مبناداري نداشتند. انديس رفتار جريان نيز با كاهش ميزان اينولين كاهش يافت . پذيرش كلي با افزايش تاگاتوز افزايش يافت.در آزمون هدونيك ۵ سطحي ،گروه ارزياب ، در شكلات شيري نمونه حاوي 100% تاگاتوز و در شكلات ساده نمونه داراي 25% اينولين – 75% تاكاتوز را ترجيح دادند. با توجه به نتايج بدست آمده ، نمونه هاي 50% اينولين- 50% تاگاتوز ،50% اينولين-75% تاگاتوز و 100% تاگاتوز از قابليت بهتري جهت جايگزيني ساكارز بزخوردارند كه دو نمونه اول بعلت دارا بودن اينولين بعنوان فيبر رژيمي خصوصيات تغذيه اي ويژه اي داشته و ماده غذايي عملگر شناخته مي شوند.
بيماران سلياكي به علت حضور گلوتن در گندم قادر به مصرف نان تهيه شده از آرد گندم نيستند. بنابراين توليد و مصرف نوعي نان حجيم بدون گلوتن مي تواند نياز بيماران سلياكي به مصرف نان را مرتفع مي سازد لذا در بررسي حاضر براي توليد اين نوع نان به جاي آرد گندم از مخلوط آردي شامل: آردهاي برنج، سويا و نشاسته ذرت استفاده و از صمغ زانتان و آنزيم ترانس گلوتاميناز به منظور تقليد خصوصيات گلوتن استفاده شد. معمولا به علت حذف آرد گندم در توليد اين نوع نان، ارزش تغذيه اي كاهش پيدا مي كند ولي در نان بدون گلوتن توليدي با در نظر گرفتن اين مورد از كازئينات سديم به عنوان مكمل پروتئيني و اينولين به عنوان يك ماده پري بيوتيك استفاده شد و حضور آن ها سبب شد تا اين نوع نان از ارزش تغذيه اي بالايي برخوردار بوده و حائز ويژگي هاي غذاهاي عملگر باشد. در نهايت نان حجيم بدون گلوتن با كيفيت ف عطر و طعم مطلوب و ماندگاري بالا از فرمولاسيون بدست آمده تهيه شد كه مي تواند سبب ارتقاء كيفيت تغذيه اي بيماران سلياكي شود.
خلاصه طرح در كشور ما درصد زيادي از قوت مردم را نان و فراورده هاي آردي تشكيل مي دهد به گونه اي كه مصرف سرانه نان در ايران164-134 كيلوگرم است اين در حالي است كه مصرف سرانه نان در اروپا 68كيلوگرم است. نان در كشور ما اولين رتبه را در سبد مصرفي خانواده ها از نظر ارزش تغذيه اي دارا مي باشد. متاسفانه علي رغم اين اوصاف نان توليدي در كشور ما از كيفيت پائيني برخوردار است و اين نعمت هر ساله به مقدار فراواني به دليل پائين بودن كيفيت به صورت ضايعات درآمده و ضرر وزيان بسياري را از ابعاد مختلف سياسي، اقتصادي و بهداشتي به كشور وارد مي كند با استفاده از غني سازي و افزودن مواد بهبود دهنده به آرد مي توان كيفيت نان توليدي را در حد قابل ملاحظه اي افزايش داد و تبديل اين نعمت گرانبها به شكل ضايعات را به طور چشمگيري كاهش داد.غني سازي نان با ريزمغذي هايي همچون آهن و روي در كشور صورت گرفته است ولي غني سازي نان با پودر سنجد كار جديدي است كه علاوه بر كاهش ميزان شكر مصرفي در نان مك دونالد از 9 درصد به مقدار4 درصد و تامين شكر كاهش يافته از طريق قندهاي طبيعي گلوكز و فروكتوز موجود در پودر سنجد، نان توليدي بافت بهتر و نرم تري دارد و با توجه به اهميت فيبر در رژيم غذايي محصول حاصله از لحاظ فيبر، پروتئين و ويتامين نسبت به محصول اوليه غني تر مي باشد زيرا سنجد داراي بيش از 17نوع اسيدآمينه و ويتامين هاي A،C،EوK، و فيبر محلول پكتين است و از جانب ديگر داراي اثر بازدارندگي بر روي رشد سلول هاي سرطاني است لذا محصول توليدي را مي توان به عنوان يك محصول فراسودمند در نظر گرفت.
در روش رنگبري كه يكي از مهمترين مراحل در تصفيه روغن هاي خوراكي مي باشد، از تركيب خاك رنگبر در غلظت هاي پايين به همراه ميدان الكتريكي استفاده شد و در ولتاژ 1 كيلوولت ، تعداد متفاوت كاتد-آند، مدت زمان 20 الي 30 دقيقه و دماي 65 درجه سانتي گراد رنگبري انجام پذيرفت.
در سال هاي اخير علاقه و تقاضاي مصرف كنندگان براي فرآورده هاي غذايي كم چرب افزايش يافته است. رشد بيماري هاي قلب و عروق و سرطان به جذب بالاي چربي در رژيم غذايي نسبت داده شده است. شكلات نيز فرآورده اي با محتاي چربي و انرژي بالا مي باشد، بنابراين كاهش كالري و جايگزيني بخشي از كره كاكائو با يكي از جايگزين هاي بر پايه پروتئين نظير كلاژن هيدروليز شده (Instant Gel Schoko) كه علاوه بر كاهش محتواي چربي و كالري، اندوخته پروتئيني شكلات توليدي را نيز افزايش مي دهد، يكي از راهكارهاي موثر در اين زمينه است. در اين پژوهش اثر افزودن كلاژن هيدروليز شده به عنوان جايگزين بخشي از كره كاكائو بر خواص شيميايي، رئولوژيكي و حسي شكلات ساده و شيري مورد بررسي قرار گرفت. نمونه هاي شكلات تهيه شده با كلاژن هيدروليز شده با سطوح جايگزيني 15، 20، 25، 30% بررسي و باتيمار شاهد (حاوي كره كاكائو) مقايسه شدند. ميزان رطوبت با افزايش مقادير جايگزيني در هر دو شكلات ساده و شيري افزايش يافت، اما فعاليت آبي اختلاف معناداري با نمونه ي شاهد نشان داد. مقدار سختي، تيكسوتروپي، گرانروي پلاستيك و ظاهري در هر دو شكلات ساده و شيري با افزايش درصد جايگزيني افزايش يافتند. در نتيجه نمونه هاي با كمترين درصد جايزگيني (20% و 15) اختلاف كمتري با نمونه ي شاهد داشند. رنگ شكلات هاي ساده و شيري نيز با كاهش مقدار چربي و افزايش مقدار جايگزين روشنتر گرديد هر چند اين اختلاف رنگ از ديد ارزياب هاي حسي معنادار نبود. تنش تسليم در شكلات شييري با افزايش درصد جايگزيني روند افزايشي داشت به طوري كه كمترين تنش تسليم مربوط به نمونه ي M15 بود در حالي كه در شكلات ساده نمونه ي D20 كمترين تنش تسليم را داشت. در ارزيابي حسي نيز با وجود كاهش پذيرش كلي با افزايش مقادير جايگزيني در هر دو شكلات ساده و شيري، اختلاف معناداري با نمونه ي شاهد مشاهده نشد. در آزمون هدونيك 5 سطحي نيز بيشترين پذيرش در شكلات هاي ساده و شيري به ترتيب به نمونه هاي D15 و M20 مربوط مي باشد. به طور كلي با توجه به نتايج به دست آمده از بررسي هاي رئولوژيك و حسي در بيشتر موارد نمونه هاي با مقادير 20% و 15 جايگزين كمترين اختلاف با نمونه ي شاهد را داشتند و مي توانند مقادير بهينه جهت جايگزيني كره كاكائو محسوب گردند.
اين ماكنيزم داراي دو شاسي ثابت و متحرك است. نشيمنگاه آن با شاسي متحرك لولا شده و نسبت آن امكان خم شدن را دارد. شاسي متحرك نسبت به شاسي ثابت قابليت بالاروندگي داشته و كاربر با وزن بدن خود كل مجموعه را فشرده كرده و نشيمنگاه بعد از نشستن فرد افقي مي¬شود. در زمان برخاستن نيز جك¬هاي عمودي و مايل به طور همزمان اقدام به بالا آوردن و خم كردن نشيمنگاه كرده و بدين ترتيب فرد با كنترل خود از طريق دست¬ها توسط جك¬ها پشتيباني شده و با نيروي اندك عضلاني ناحيه ران و لگن قادر به برخاستن و برعكس براي نشستن خواهد بود. قابل كاربرد بر روي همه صندلي¬هاي اداري و غير اداري، بر روي سطوح صاف پله¬ايي مشابه سالن تئاترها، بر روي صندلي¬هاي پارك¬ها براي سالمندان، در محيط¬هاي غيره مانند مساجد و ... قابل كاربرد است. مزيت¬هاي اصلي اين محصول عبارت اند از: كاهش آسيب اسكلتي و عضلاني به ناحيه كمر، سهولت در برخاستن و نشستن بر روي صندلي به خصوص براي كاربران داراي كمر درد، تسريع برخاستن و نشستن ايمن و كاهش نيروي وارد به عضلات دست و ساعد و ران و لگن حين برخاستن و نشستن مي¬باشد
موارد یافت شده: 8