لیست اختراعات با مالکیت
دانشگاه دانشگاه خلیج فارس
7 عدد
«فرايند توليد ماده زيست سازگار هيدروكسي آپاتيت از دور ريز ماهي هوور بومي خليج فارس» روش نوين توليد انبوه هيدروكسي آپاتيت در حوزههاي فني مهندسي شيمي، بيو سراميك و نانو زيستفناوري ميباشد. هيدروكسي آپاتيت كاربرد زيادي در صنايع پزشكي، غذايي، بهداشتي و ...دارد. براي توليد نانو ذرات كريستالي هيدروكسي آپاتيت دو روش وجود دارد: روش اول رسوب گذاري مربوط به انحلال مواد شيميايي خريداري شده كلسيم نيترات با دي آمونيوم هيپوفسفات در آب و روش دوم استخراج هاي حرارتي ذرات هيدروكسي آپاتيت از دندان كشيده شده، استخوان هاي چهار پايان، پوسته تخم مرغ و ماهي ها است. مشكلات اين روش ها ايجاد ناخالصي، آلودگيهاي زيست محيطي در طي فرايند توليد و استفاده از مواد شيميايي سمي است. در اين اختراع فرايند توليد ماده زيست سازگار هيدروكسي آپاتيت به روش كلسينه كردن به عنوان جزء معدني و اصلي تشكيل دهندهي استخوان، استخراج ذرات كريستالي هيدروكسي آپاتيت نانومقياس با قابليت كنترل اندازه و مورفولوژي آن و همچنين توليد ذرات كريستالي از هيدروكسي آپاتيت در سايزهاي متنوع نانو، ميكرو نانو با استفاده از آسياب گلولهاي سياره اي و در نظر گرفتن نسبت جرم گلوله به پودر، اتمسفر گازي پيرامون هاون، قطر و جنس گلوله ها، سرعت چرخش و مدت زمان فرآيند آسياب با ابعاد مورد نظر ميباشد.
در اين اختراع با استفاده از كاغذ باطله موجود در ادارات و دانشگاهها و با استفاده از شرايط آزمايشگاهي و مواد در دسترس شيميايي با شرايط كنترل شده و ذكر شده، سلولز و نانوسلولز مورد نياز در صنايع مختلف بدست آمده است. با تغيير در پارامترهاي واكنش ها و پارامترهاي مختلف فرايند استخراج نانوذرات سلولز، شرايط بهينه براي بدست آوردن نانوسلولز شفاف با توزيع اندازه باريك در اندازه نانو بدست آمده است. هدف اصلي اين اختراع استفاده از مواد قابل بازيافت، كاهش هزينه استخراج و توليد سلولز و همچنين استفاده از مواد در دسترس تر و ارزان تر مي باشد. با استفاده از سديم هيپوكلريت بجاي سديم كلريت توانستيم علاوه بر كاهش هزينههاي استخراج، براي اولين بار نانوذراتي در اندازه 20-10 نانومتر از كاغذ باطله استخراج كنيم. همچنين با تغييرات روند واكنش مرحله تهيه پودر نانوسلولز، توانستيم با آون معمولي و در دماي 25 درجه سانتي گراد نانوسلولز بصورت پودر را تهيه كنيم.
نانو ذرات كربنات كلسيم كاربرد زيادي در صنايع پزشكي، صنايع غذايي، صنعت لاستيك سازي و غيره دارد كه استفاده از اين ماده موجب هزينه¬هاي زياد در فرايند توليد، ايجاد ناخالصي، ايجاد آلودگي¬هاي زيست محيطي در طي فرايند توليد و استفاده از مواد شيميايي سمي گرديده است. براي توليد نانوذرات كربنات كلسيم دو روش وجود دارد: روش اول بر اساس انحلال در محيط آبي حاوي كلريدكلسيم و كربناتسديم با نسبتهاي مولي برابر از طريق واكنش تجزيه دوتايي است. روش دوم نيز روش كربناسيون است كه در آن گاز دياكسيدكربن. علاوه بر شرايط سخت و كنترلي واكنشهاي مورد نظر در اين دو روش، در هيچ كدام از اين روشها نانوذرات كربنات كلسيم آراگونيت ( زيست سازگار) به صورت خالص و با اندازه و شكل مناسب توليد نميشود و همواره حاوي ناخالصيهايي است كه در اثر انجام واكنشهاي جانبي توليد ميگردد. روش نوين استفاده از غضروف(استخوان) ماهي مركب ببري به عنوان يك منبع زيست سازگار(ارزان و بومي) به منظور سنتز تجاري نانوذرات كربنات كلسيم همچنين سنتز نانوذرات كربنات كلسيم با استفاده از روشهاي منحصر بفرد فيزيكي و شيميايي بدون ناخالصي و مواد مضر براي محيط زيست مشكلات فوق را حل مي نمايد. كه استفاده زيادي به عنوان پركننده در صنايع لاستيك¬سازي و همچنين ارتقاي اين نانوذرات به علت حضور كيتين در حوزه پزشكي، سلامت و درمان كاربردهاي زيادي در بر خواهد داشت.
يكي از مشكلات جدي در توليد و انتقال نفت خام رسوب آن در جداره لوله¬هاي درون چاهي و خطوط لوله انتقال مي¬باشد. مؤثرترين راه براي برخورد با مسأله رسوب واكس در خطوط لوله نفت خام، پيش¬گيري از تشكيل آن در اولين نقطه است. رسوب واكس باعث كاهش سطح مقطع مؤثر لوله، افزايش زبري جداره¬ي داخلي لوله، افزايش افت فشار خط لوله، عملكرد نادرست اين تجهيزات، نياز به توپك¬راني¬هاي مكرر، توقف¬هاي مكرر عمليات توليد، افزايش ويسكوزيته نفت و افزايش هزينه پمپاژ مي¬باشد. زماني كه رسوب در تجهيزات ايجاد مي¬شود، رفع آن علاوه بر مشكلات زيست محيطي نياز به تجهيزات، زمان و هزينه زيادي دارد. اين هزينه¬ها شامل هزينه¬هاي مربوط به مواد بازدارنده، هزينه كاهش توليد، تخريب و از بين رفتن تجهيزات، توان مصرفي بيشتر، افزايش ويسكوزيته سيال و كاهش سرعت جريان و در نتيجه، افزايش زمان ماند در خطوط لوله مي¬شود. كشور ايران نيز از اين مسأله در امان نبوده و رسوب واكس در بسياري از مخازن و خطوط لوله آن گزارش شده است. از آن جمله مي¬توان سازندهاي گروه بنگستان ميادين اهواز، مارون، رامشير، رگ سفيد، كوپال، آغاجاري و دارخوين را برشمرد. مخازن نگهداري نفت در جزيره خارك به علت تشكيل واكس و لجن¬هاي نفتي هزينه زيادي را جهت حل اين مشكل بر پايانه¬هاي نفتي ايران تحميل كرده است. ميدان گاز ميعاني سراجه قم، يكي ديگر از ميدان¬هايي است كه چاه¬هاي آن با مشكلات رسوب واكس مواجه مي¬باشد. هدف اصلي از ابداع اين فرمولاسيون توليد ماده ممانعت كننده جديدي جهت پيشگيري و كاهش ميزان رسوب واكس و بهبود رئولوژي نفت¬هاي واكسي در خطوط لوله انتقال نفت و تجهيزات پايين دستي تاسيسات نفتي مي باشد. تا كنون از دي سولفيد اويل جهت پيشگيري از تشكيل و رسوب واكس استفاده نشده است كه در اين اختراع براي نخستين بار از پسماند دي سولفيد اويل جهت بهبود رئولوژي جريان نفت واكسي استفاده گرديد. براي تعيين اثرات مواد شيميايي بازدارنده بر دماي تشكيل واكس، آزمايشاتي با تزريق و بدون تزريق ممانعت كنندههاي شيميايي واكس انجام گرفت. كاهش گرانروي نفت واكسي با استفاده از خصوصيات ويژه دي سولفيد اويل كه به كار رفته است،كاهش دماي تشكيل واكس نمونه هاي نفت واكسي با استفاده از دي سولفيد اويل تركيب آن با اتيلن وينيل استات-تولوئن، كاهش تنش تسليم نمونه هاي نفت واكسي با استفاده از خصوصيات ويژه دي سولف
اندازه گيري كميت هاي برقي در شبكه انتقال انرژي جهت بهره برداري، عيب يابي، طراحي و كاهش تلفات و ... بسيار ضروري است. اندازه گيري همزمان ولتاژ و جريان در ولتاژ 20 كيلوولت، چالش هاي جدي مرتبط با سطح عايقي، نويز و ايمني ايجاد مي-كند و بايد دستگاهي باشد كه هر سه كميت را بصورت همزمان اندازه گيري نمايد. «دستگاه ضريب توان متر، آمپرمتر و ولت متر 20 كيلوولت قابل حمل» مدار نمونه گير ولتاژ به وسيله ي تقسيم ولتاژ خروجي سنسور ولتاژ، ولتاژ را براي كار كردن ميكروكنترلر كاهش مي دهد. همچنين در اين اختراع مدارنمونه گير جريان كه خروجي آمپرمتر حلقه باز طراحي شده يك سيگنال ولتاژ است كه همانند نمونه گير ولتاژ، ولتاژ آن كاهش يافته و پس از حذف نويز به طبقه بعد داده مي شود. تشخيص تأخر يا تقدم شكل موج جريان نسبت به شكل موج ولتاز مدار ضرب كننده با ضرب دو سيگنال به وسيله يك آي سي AND از ديگر نوآوري اين اختراع است. مزاياي اين دستگاه اندازه گيري همزمان و بصورت قابل حمل ولتاژ و جريان خطوط انتقال برق20 كيلوولت، ارسال اطلاعات اندازه گيري به كامپيوتر، گوشي همراه و اندازه گيري ضريب توان الكتريكي مي باشد. اين اختراع در خطوط انتقال برق توسط شركت توزيع نيروي برق براي اندازه گيري ضريب توان، ولتاژ و جريان خطوط هوايي 20 كيلوولت كاربرد دارد.
اختراع مورد نظر تحت عنوان " سيستم توليد آب¬شيرين از آب دريا "با زمينه فني مهندسي مكانيك و مهندسي آب، به جهت ارائه راهكار فني در خصوص مساله بحران آب و با نيت سوق دادن كشاورزي نواحي ساحلي به استفاده از آب دريا ارائه شده است. اختراع سيستم مذكور، از روش HDH براي نمكزدايي از آب دريا استفاده ميكند كه گرماي مورد نياز براي گرم كردن هواي مرطوب توسط سيستم تبريد تراكمي تامين ميشود. به اين صورت كه هواي بيرون سامانه پيش از ورود به واحد رطوبتدهي، از روي كندانسور چرخه تبريد تراكمي عبور كرده و ضمن خنك كردن كندانسور، دماي آن نيز افزايش مييابد. سپس اين هواي گرم شده، با آب دريا كه بر روي پركنهاي پليمري پاشش ميشود، تماس پيدا كرده و مقداري از رطوبت را دريافت كرده و مرطوب ميشود (ميزان افزايش رطوبت به دبي جريان هواي عبوري بستگي دارد كه از طريق فن گريز از مركز قابل كنترل است). حسن اين كار در آن است كه در فصل گرم سال، به دليل دماي مناسب آب دريا، نيازي به گرم كردن آب نيست. هرچند در زمستان، در صورت نياز، ميتوان با بازچرخاني آب دريا، دماي هوا را به ميزان مناسب رساند. در اين سيستم، پس از پاشش آب دريا بر روي پركنهاي پليمري، آب اضافي از قسمت زيرين جمعآوري و به دريا هدايت ميشود. در اين مسير قسمت اندكي از آن توسط هواي عبوري از درون پركنهاي پليمري تبخير ميشود. از اينرو، شوري آن با شوري آب دريا تفاوت چنداني ندارد. همچنين، نيازي به تزريق مواد شيميايي به آب دريا نيست و به محيط زيست دريا خسارتي وارد نميكند. هواي مرطوب گرم، پس از عبور از قطرهگير، از كويل اواپراتور سامانه تبريد تراكمي عبور نموده و بخشي از رطوبت آن تقطير ميشود. آب شيرين توليد شده در مخزني جمعآوري و به مصرف گلخانه ميرسد.
ربات جوشكار قابل حمل برای انجام جوشكاری برروی لوله های فلزی برای انجام اتصالات سر به سر و انشعاب گرم
اختراع «ربات جوشكار قابل حمل براي جوشكاري بر روي لوله¬هاي فلزي براي انجام اتصالات سر به سر و انشعاب گرم» شامل يك ماشين حمل كننده تورچ جوشكاري براي جوشكاري لوله هاي فلزي است. از اين دستگاه مي توان براي اجراي جوشكاري هاي TIG يا MIG روي لوله هاي فلزي استفاده نمود. طراحي دستگاه به نوعي است كه مي تواند بصورت يكپارچه و خود اتكا به لوله با اندازه هاي مختلف متصل شود. پس از نصب دستگاه و تنظيم اوليه وضعيت تورچ، پارامترهاي تعيين كننده سرعت و نوع حركت دلخواه تورچ بر امتداد خط جوش تنظيم مي شود. از اين پس كليه فرآيند جوشكاري بصورت اتوماتيك انجام مي شود. اين دستگاه مي تواند بمنظور جوشكاري لوله انشعاب نيز مورد استفاده قرار گيرد. بمنظور مشخص شدن خط جوش در جوشكاري سر به سر و همچنين انشعاب، رابطه رياضي منحني جوش از قبل استخراج مي گردد و براي اجراي هر جوش دلخواه، كافي است كاربر، سايز لوله هايي كه اتصال را تشكيل مي دهند را روي كنترل كننده انتخاب نمايد. همچنين براي ارتقاي كيفيت جوش حاصل مي توان پارامترهاي حركات موجي شكل متنوعي را كه از پيش تعيين شده اند را انتخاب نمود.
موارد یافت شده: 7