لیست اختراعات با مالکیت
محمد شاهميري
3 عدد
وقوع استحاله تتراگونال - منوكلينيك در پوشش هاي زير كونيايي اعمال شده بر سطح فولاد زنگ نزن 316L مقاومت به خوردگي اين پوشش ها را در محيط هاي خورنده شيميايي به مقدار قابل توجهي كاهش مي دهد. لذا در اين نوآوري از يك ميكروسكوپ نيروي اتمي (AFM) مجهز به بازوي اعمال نيرو براي تعيين و حتي پيش بيني تنش و دماي اين استحاله مخرب در نانو لايه هاي فوق العاده نازك زير كونيايي بر سطح فولاد زنگ نزن 316L استفاده شده است. در منحني هاي نيرو - جابجايي حاصل از اين ميكروسكوپ يك پرش بيروني (pop-out) در بخش بارگذاري مشاهده مي شود كه اين پرش و تغيير شيب يكطرفه نمودار نشان دهنده وقوع همان استحاله تتراگونال- منوكلينيك در پوشش هاي زير كونيايي و افزايش حجم ناشي از اين استحاله نوك فرو رونده AFM به سمت بيرون پرتاب مي شود كه اثر آن به صورت يك پله كوچك بر روي نمودارها ظاهر مي شود. با تغيير دما ميزان نيروي لازم براي پديد آمدن اين پله هم تغيير مي كند. لذا براي سازه هاي تحت تنش متغير با اين فرايند امكان اندازه گيري نيروي لازم براي وقوع اين استحاله در يك دماي معين ميسر است و نيز امكان پيش بيني دماي وقوع در يك تنش ثابت هم وجود دارد.
عدم توانايي مشاهده سطح مقطع نانو لايه هاي اعمال شده به روش سل - ژل بر سطح زير سازه هاي فلزي و به تبع آن عدم آگاهي از فصل مشترك آنها تاكننون از مهم ترين خلل مطالعاتي اين پوشش ها بوده است. لذا در اين نوآوري با طراحي يك فرايند ساده موفق به ان امر مهم شده ايم. بدين صورت كه ابتدا دو زير سازه از فولاد زنگ نزن 316L را انتخاب كرده و با روشي كه در بخش شرح و توصيف اختراع ارائه خواهد شد. آماده سازي شده اند. يك چارچوب از جنس همان زير سازه يعني فولاد زنگ نزن 316L بصورتي طراحي شده است كه ابعاد آن با دقت بالايي قابل كنترل باشد. دو زير سازه آماده شده درون اين چارچوب طوري محكم شده اند كه سطح رويي آنها با سطح رويي چارچوب يكسان باشد. فاصله موجود ما بين نمونه هاي ثابت شده توسط بتونه اي پر شده است كه اين بتونه مخلوطي از پلي استر و كربنات كلسيم بعنوان پر كننده و پروكسيد بنزوئيل بعنوان سخت كننده بوده است. اين مجموعه قبل از پوشش دهي توسط خيمر الماسه نيم ميكروني آينه اي شده و سپس در دستگاه التراسونيك مملو از استون چربي زدايي شده است. فرايند پوشش دهي با محلول زير كونيا به روش سل - ژل غوطه وري بر روي آن اجرا شده و سپس خشك گرديده و عمليات حرارتي شده است. بعد از اماده شدن نهايي پوشش زير كونيايي چارچوب فلزي را باز كرده و از محل بتونه زير سازه هاي حاوي پوشش را از هم جدا شده اند. اكنون با استفاده از ميكروسكوپ الكتروني مي توان سطح مقطع نانو لايه هاي زير كونيايي و زير سازه هاي فلزي را مشاهده و بررسي كرد. ضخامت نانو لايه هاي تشكيل شده و اندازه دانه هاي موجود در آنها هم به راحتي قابل اندازه گيري است.
در اين نوآوري يك پوشش با نانو ساختار آمورف از زير كونياي تثبيت نشده در دماي پايين بر سطح فولاد زنگ نزن 316L توليد شده است. در فرايندهاي معمولي به سبب دماي بالاي كريستاليزاسيون زير كونيا پوشش ها داراي تخلل هاي ريز فراوان مي باشند كه اين نوع ساختار براي خواص مقاومت به خوردگي چندان مناسب نيست. ليكن در اينجا براي حذف نقايص احتمالي از جمله ريز ترك ها و حفره ها ابتدا روندي براي خشك كردن پوشش ها طراحي شده و بعد از سه مرتبه لايه نشاني عمليات حرارتي نهايي بر روي پوشش ها اجرا گرديده است. پوشش هاي حاصله به سبب نوع روند عمليات حرارتي و دماي پايين آن از لحاظ ريز ساختاري در وضعيت مطلوبي قرار مي گيرند و هيچ يك از انواع معايب سطحي در آنها مشاهده نشده و زبري سطحي هم به ميزان چشمگيري كاهش مي يابد. نمودارهاي حاصل از تست هاي پولاريزاسيون نشان مي دهند كه اين پوشش هاي جديد نسبت به پوشش هاي مرسوم مقاومت به خوردگي بهتري را در محيط هاي حاوي يون كلر CL منفي ارائه مي كنند. در نهايت پوششي به دست مي آيد كه هزينه توليد آن در مقايسه يا نوع كريستالي بسيار پايين تر بوده و با توجه به مقاومت به خوردگي خوب آن مي تواند در صنايع دريايي و شيميايي بويژه مخازن نگهدارنده مواد خورنده كاربردهاي فراواني داشته باشد.
موارد یافت شده: 3