لیست اختراعات با مالکیت
رضا غفارزادگان
9 عدد
عسل كه آن را به فارسي انگبين گويند مايعي شيرين است كه زنبور عسل از شهد گل ها توليد مي كند. محصولات زنبور عسل شامل موارد زير مي باشد عسل ژله رويال يا ژله سلطنتي ، موم، زهر ، گرده گل و بر موم بر موم آنتي بيوتيك فوق العاده قوي در طبيعت مي باشد كه زنبور عسل آنرا از تركيب صمغ بعضي از گياهان شهد گل ها موم و گرده گل ها درست مي كند. از مشكلات بر سر استفاده از بر موم به عنوان يك ماده دارويي ارزشمند در جهت درمان سوختگي ها ، كوفتگي ، مشكلات تنفسي و غيره مي توان به روش استفاده و عدم پخش پذيري اين ماده به دليل شكل و ماهيت فيزيكي آن مي باشد. با توجه به اين مشكل شكل محلول بر موم به صورت اسپري فرموله شد تا از اين طريق به يك روش آسان جهت استفاده از بر موم دست يابيم. در اين فرايند پس از تهيه بر موم از كندو براساس تكنيك هخاي موجود در فاز اول از بر موم عصاره گيري انجام مي شود. در فاز دوم عصاره تهيه شده فرموله مي گردد. به اين منظور آب مقطر حرارت داده شده و عصاره بر موم كه بوسيله نرم كننده كاملا نرم شده است به تدريج به فاز آبي اضافه مي شود.
اختراع حاضر سامانه اي براي عصاره گيري از گياهان دارويي به منظور استخراج مواد موثره ي آنها مي باشد. در اين روش نوآورانه با استفاده از امواج اولتراسونيك مواد موثره ي گياهان از سلول هاي گياهي استخراج شده و وارد محيط حامل كه اغلب حلال عصاره مورد نظر است وارد مي شود. با قرار دادن مولدهاي امواج پيزوالكتريك در دو طرف يك مخزن كه بافت هاي گياهي به آن وارد مي شود و با برقراري امواج در طي مخزن سلول هاي گياهي تنشي را متحمل شده و ديواره آنها شكسته و مواد درون سلولي به بيرون تراوش مي كند و يا حلال به نحوي وارد سلول ها شده و عصاره را در خود حل كرده و از سلول خارج مي گردد. پس از خارج شدن عصاره مورد نظر از گياه محلول حاوي عصاره توسط يك سامانه جانبي لامپ امواج ماوراء بنفش UV استريل شده و ميكروارگانيسم هاي مخرب و بيماري زاي درون آن از بين مي رود و حلال حاوي ماده موثره از سامانه استخراج خارج مي شود. - مشكل اصلي در استخراج عصاره هاي گياهي به روش هاي موجود كارايي پايين و زمان بالاي استخراج مي باشد. با استفاده از امواج ماوراء صوت در استخحراج عصاره هاي گياهي زمان استخراج بسيار پايين آمده چرا كه امواج ماوراء صوت با سرعت بالايي ديواره ي سلول ها را مي شكنند و مواد موثره به بيرون تراوش مي كند. اين اختراع كاربرد عمده اي در استخراج مواد موثره ي گياهي و توليد اسانس خواهد داشت و در نهايت اثر آن توليد مواد اوليه دارويي گياهي با كارايي بالا و قيمت تمام شده كم است.
اختراع مذكور مخزني است كه در يك زمان بوسيله آن چندين عمل از دسته فرايندهاي فراوري ژل آلوئه ورا انجام مي شود. مخزن مورد نظر داراي جاكت گرم كننده بوده و قابليت سرد كردن و گرم كردن محتويات درون مخزن را به وسيله سنسور دمايي كه در آن تعبيه شده است و مجراي آبي كه به درون ديواره دو جداره مخزن هدايت مي كند را دارا مي باشد. علاه بر اين، مخزن فوق داراي يك سامانه همزن مي باشد كه حاوي دو نوع پره بخصوص براي وارد كردن تنش برشي شديد و همچنين ايجاد اختلاط بالا است. مخزن فوق داراي ورودي هاي نمونه، آنزيم و ذغال فعال بوده و فرايندهاي آنزيمي شكستن پلي ساكاريدهاي درون ساختار ژل و همچنين حذف ماده رنگي آلوئين از ساختار ژل را نيز دارا مي باشد. اين مخزن در مقياس نيمه صنعتي طراحي و ساخته شده و داراي جنسي از استيل مقاوم به زنگ زدگي و خوردگي بوده و همه استنداردهاي مورد لزوم براي استفاده دز صنايع دارويي را دارد. علاوه بر مشخصات ذكر شده مخزن فوق به گونه اي طراحي شده است كه ژل آلوئه ورا به آن نچسبيده و به راحتي از آن تخليه مي گردد.
اختراع مذكور فرمولاسيون يك كرم حاوي عصاره گياه اكيناسه (سرخارگل) است. اكيناسه گياهي است كه به تازگي وارد ايران شده است و اثرات باليني از قبيل خواص ايمونولوژيكي و ترميم كنندگي زخم بالايي دارد. استفاده از اين گياه در محصولات دارويي و نوشيدني¬ها به شدت رو به افزايش است. به علت خواص اثر بخشي و ترميم¬كنندگي آن، استفاده از عصاره¬ي هيدروالكلي اين گياه در كرم¬هاي پوستي مي¬تواند خواص درماني آن بر روي پوست را شدت ببخشد. در اين اختراع عصاره هيدروالكلي گياه اكيناسه با استفاده از يك فرمولاسيون مناسب، در ساخت كرم مرطوب كننده و ترميم كننده استفاده شده است.
زردچوبه در قرن سيزدهم ميلادي توسط ماركوپولو به اروپا شناسانده شد. زردچوبه (Curuma longa) نوعي گياه و ادويهاي است كه از آن گياه تهيه ميشود. زردچوبه از رده زنجبيلوارها (Zingiberidae)، است. زردچوبه داراي ماده موثرهاي بنام كوركومين است. اين ماده داراي حلاليت بسيار كم در آب، ناپايداري در محيطهاي آبي و فراهمي زيستي نسبتاً كم است و همين عوامل استفاده از آن در فرمولاسيونهاي دارويي را مشكل كرده است. در اين اختراع از پلي كاپرولاكتون (PCL) و كيتوزان به عنوان پليمرهاي پايه براي توليد نانوذرات حاوي كوركومين با استفاده از روش الكترواسپري استفاده شده است. پس از ساخت نانوذرات، با استفاده از روشهاي ميكروسكوپ الكتروني (ميكروسكوپ الكتروني روبشي) مورفولوژي نانوذرات بررسي قرار گرفت و سايز نانوذرات تعيين شد. سپس در شرايط بهينه مقداري از نانوذرات سنتز شد و حلاليت و ميزان رهايش كوركومين در اين ذرات مورد ارزيابي قرار گرفت.
اختراع مورد نظر به فرآيند استخراج و خالصسازي گليسيزين از ريشه گياه شيرينبيان با استفاده از آب داغ به عنوان حلال براي ماكزيمم كردن فرآيند استخراج گليسيريزيك اسيد از گياه شيرين بيان و ثابت كردن فرآيندهاي بهينه براي ماكزيمم كردن استخراج آن، ساده سازي فرآيند و كاهش هزينه ها است. گياه شيرينبيانGlycyrrhiza glabra يك گياه چند ساله از خانواده بقولات Fabaceae است كه بواسطه دارا بودن تركيبات ثانويه دارويي و غذايي مهم در ريشه و ريزوم خود در دنيا حائز اهميت بوده و مورد توجه صنايع دارويي، غذايي و حتي دخانيات قرار گرفتهاست. عمدهترين ساپونين (تري ترپن 5 حلقه¬اي) آن اسيد گليسريزيك يا گليسريزين به فرمول C42 H62 O16 مي¬باشد. عصاره شيرينبيان و اسيد گليسزيك در ساخت داروهاي زيادي استفاده ميشوند، مشتقات اين تركيب نيز خواصي در درمان زخم معده و بـه علت خـواص ضد التهابـي خـود در ساخت مـواد آرايشي استفاده ميشوند. شيرين بيان از كاربرد دارويي طولاني درطب سنتي اروپا و آسيا برخوردار است. بنظر ميرسد كه در درمان بيماري زخم گوارشي، يبوست، سرفه و بسياري از بيماريها مؤثر واقع شده است. از نظر تجاري، شيرين بيان به آدامس، شكلات، آبنبات، سيگار، دخانيات، تنباكوي جويدني، و در كل به عنوان شيرين كننده و يك ماده بي رنگ كننده در لوازم آرايشي افزوده مي شود. مصرف عصارۀ غليظ گليسريزنيك اسيد (GL) كه از شيرينبيان استخراج ميشود، در عين حال كه براي درمان زخم هاي دستگاه گوارش مؤثر است، ولي در اغلب موارد ايجاد ورم مفاصل مچ پا كرده و بعلاوه منجر به افزايش فشار خون ميشود كه براي زنان باردار، كودكان، اشخاص مبتلا به بيماري قند و گلوكوماي چشم و بيماران قلبي خطرناك است. مطالعات نشان داده است كه اگر97 % مادۀ GL از شيرينبيان گرفته شود، اين عوارض حذف خواهد گرديد در حاليكه اثرات درماني آن براي اولسرها باقي خواهد ماند. لذا عصارۀ فاقد شيرينبيان به نام GL≤ 2%)) DGL كه در مقايسه با داروي تاگامات موجب درمان سريع اولسرها ميشود به بازار عرضه شده است. عليرغم توليد اين ماده در اروپا و آمريكا به عنوان دارو و مكمل، متاسفانه دركشور ما تحقيقات بسيار محدودي در زمينه تهيه DGL صورت گرفته است. از مهمترين ويژگيهاي اين تركيب حذف يا به حداقل رسانيدن مقدار گليسيريزين و وجود حداكثر مقدار فلاونوئيدها است. نياز واحدهاي عصارهگيري موجود در كشور به دستيابي به دانش فني تهيه بهينه تركيبات شيرين بيان بويژه DGL كه مورد پسند بازارهاي جهاني است و همچنين تهيه تركيباتي از آن كه با استانداردهاي جهاني مطابقت داشته باشند، حائز اهميت است.
اختراع مذكور فرمولاسيوني از يك آفت كش امولسيون غليظ شده است كه مواد موثره ي آن را عصاره ي چندين گياه دارويي و بومي ايران و يك روغن گياهي است. گياهان مورد نظر بومي ايران بوده و به علت خواص حشره كشي و آفت كشي بالايي كه دارند هيچ گاه مورد هجوم آفات قرار نمي گيرند و اغلب نيز سبز هستند. عصاره هاي استخراج شده توسط چند امولسفاير مناسب در يك حلال آلي حل شده و سپس به صورت امولسيون غليظ شده مورد استفاده قرار مي گيرد. امولسيون مذكور با نسبت هاي مختلف با آب مخلوط شده و بر روي گياهان اسپري مي گردد.
بيماري كنه زنبور عسل، يكي از آفت¬هايي است كه باعث مرگ شفيره¬هاي زنبور عسل شده و از طرفي زنبورهاي بالغ را ضعيف كرده و مقدار توليد عسل را به شدت پايين مي¬آورد. براي درمان اين عارضه اغلب از داروهاي شيميايي استفاده مي شود كه بر سلامتي زنبورها اثر مخرب داشته و از طرف ديگر باعث آلوده شدن عسل به مواد شيميايي مي گردد. اخيرا از داروهاي با منشاء گياهي براي درمان اين پارازيت ها استفاده شده است كه تا حدودي مفيد بوده اند. داروهاي گياهي توليدي بر اساس استفاده از مواد موثره¬ي گياهان نعناء و آويشن مي باشند. ايراد اين محصولات توليد شده شكل دارويي انها است. اين محصولات در شكلهاي مايع اسپري شونده و خمير هستند كه هر دو مي توانند بر روي طعم عسل و سلامتي زنبورها موثر باشند. براي حل اين مشكل، ما با استفاده از فناوري نانو، مواد موثره ي گياهي را در ساختارهاي نانوالياف محبوس كرده اينم. به نحوي كه ساختار نانوليفي ساخته ايم كه با سرعت كنترل شده مواد موثره ي گياهي را به محيط رها مي نمايد. از طرفي چون ساختار توليد شده در مقياس نانو است، مساحت سطح بسيار زيادي داشته و رهاسازي ماده موثره گياهي كارايي بسيار بالايي دارد. نانوالياف مذكور به شكل يك بستر بوده و به راحتي مي توان آن را در نقاط خاصي از كندو قرار داده تا با تماس زنبورها به آن باعث از بين رفت كنه ها گردد.
اين اختراع در دسته فرآوري مواد اوليه دارويي قرار مي گيرد. مواد اوليه گياهي يكي از منابع سالم و قابل توليد براي داروها مي باشند. آلوئه ورا گياهي است كه خواص باليني بسياري را به آن نسبت مي¬دهند، به همين دليل مواد موثره¬ي اين گياه كاربردهاي فراواني در محصولات دارويي و آرايشي-بهداشتي يافته است. ماده¬ي فعال موجود در اين گياه در ساختار ژل آن قرار داشته و با انجام يك دسته فرايندهاي فيزيكي و شيميايي مي¬توان اين تركيبات را استخراج كرد. اختراع حاضر در واقع مشتمل بر فرايندهاي شستشو، فيله كردن، خرد كردن ژل آلوئه ورا، همگن سازي آن، جداسازي پالپ از ژل، تغليظ ژل و در نهايت خشك كردن آن توسط دستگاه خشك كن پاششي است. تمامي محصولات توليد شده در اين فرايندها قابل استفاده در صنايع دارويي، غذايي و آرايشي-بهداشتي مي¬باشند. مشكل اصلي در فرآوري صنعتي آلوئه ورا تخريب سريع و سخت بودن فرايند به علت ويسكوزيته بالاي ژل است. در طرح ارائه شده با استفاده از تيمارهاي شيميايي توسط انتي اكسيدان¬ها (ويتامين ث) از تخريب ژل جلوگيري شده و با استفاده از دستگاه-هاي طراحي شده در اين خط بر مشكلات فيزيكي ناشي از طبيعت ژل آلوئه ورا غلبه شده است.
موارد یافت شده: 9