لیست اختراعات با مالکیت
دانشگاه دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران
11 عدد
علي رغم پيشرفت در زمينه كنترل و درمان زخم هاي سوختگي و وجود مراقبت هاي ويژه براي اين بيماران، عامل اصلي مرگ و مير در بيماران دچار سوختگي عفونت است. كنترل عفونت زخم يكي از مشكلات اساسي هر بخش سوختگي است و هر سال تعداد زيادي از بيماران دچار سوختگي در اثر اين ضايعه جان خود را از دست داده و يا ناتواني پيدا مي كنند. از دهه 80 ميكروارگانيزم هايي به خصوص استافيلوكوك اورئوس، به عنوان عامل اصلي عفونت هاي بيمارستاني پديدار شدند. افزايش مقاومت اين باكتري ها بطور همزمان به آنتي بيوتيك هاي بتالاكتام، آمينوگليكوزيدها و ماكروليدها استراتژي درمان و كنترل عفونت را در ميان بيماران دچار سوختگي مورد تهديد قرار داده است. باتوجه به افزايش سوش هاي (MDR(Multidrug Resistance ، بازگشت عفونت ها در بخش هاي سوختگي ، مرگ و مير در بخش هاي سوختگي بعلت عفونت به محصولي احتياج هست كه اولا اثر ضد ميكروبي بر باكتري هاي پاتوژن مخصوصا بر استاف اورئوس مقاوم به متيسيلين (MRSA) را دارا باشد ، اين فعاليت ضدميكروبي در كوتاهترين زمان و با حداقل دوز موثره باشد و در كنار اين خصوصيات، آن محصول از يك منبع طبيعي كه بدون عوارض براي بيماران دچار سوختگي باشد ، تهيه گردد. استفاده از فاژهاي ليتيك و محصولات آنها اندوليزين ها كه مي توانند باكتري هاي MDR (Multidrug Resistance) را از بين ببرند پيشنهاد مي گردد . از ويژگي هاي منحصر به فرد اينها مي توان به اختصاصيتشان كه باعث از بين بردن فلور طبيعي بدن نمي شوند، سلول هاي انساني را تحت تاثير قرار نمي دهند و برخلاف آنتي بيوتيك ها نياز به تنظيم دوز ندارند و مقاومت به آنها گزارش نشده است ، اشاره كرد. بدين منظور اهدف از انجام اين طرح ساخت ژل حاوي اندوليزين CHAPk نمايش داده شده در سطح باكتريوفاژ عليه عفونت زخم دچارسوختگي ن با استفاده از تكنيك نمايش فاژي (Phage Display) جهت استفاده بهينه از حضور فاژها در زمينه نانوپزشكي و درمان عفونت هاي باكتريايي مي باشد . از نانو زيست ذرات فاژي بعنوان كانديدي هوشمند با عملكرد كاملا اختصاصي و بدون عوارض جانبي در مقياس بسيار زياد و مقرون به صرفه از لحاظ اقتصادي و كاهش دوز موثره بهره برده مي شود. تاكنون مطالعه اي در زمينه كاربرد ژل هاي فاژ ليتيك و ژل حاوي اندوليزينCHAPk نمايش داده شده در سطح فاژ جهت درمان عفونت هاي باكتريايي انجام نشده است.
سرطان يكي از بزرگترين مشكلات امروزه بشريت است كه سلامتي انسان ها را تهديد مي كند. امروزه سرطان ها از مهم ترين دلايل مرگ و مير كودكان و بزرگسالان در دنيا به شمار مي روند. شروع سرطان از تكثير بيش از حد و كنترل نشده سلول هاي بدن و گسترش كلون هاي بدخيم و تغيير شكل يافته منشا مي گيرد. در سال هاي اخير تلاش هاي فراواني براي مبارزه با اين بيماري در نتيجه پيشرفت در زيست شناسي سلولي و مولكولي شده كه منجر به توسعه عوامل ضد سرطان قوي گرديده است. هيبريد كردن داروها يكي از استراتژيهاي موثر در جهت درمان سرطان بوده است. استفاده از داروهاي پلي فارماكولوژي كه در آن يك مولكول واحد ميتواند در دو يا تعداد بيشتري مسير سيگنالينگ مرتبط با بيماري شركت داشته باشد نيز اثر درماني مطلوبي ميتواند نشان دهد. با توجه به شواهد موجود در بهبود اثرات ناشي از هيبريد كردن حلقههاي هتروسيكل، در اين پروژه 4 مشتق هيبريد كومارين- تريازول را طراحي و سنتز نموديم و اثرات سيتوتوكسيك آن در شرايط برون تني بر سلول هايA549, MCF7 با ارزيابي ميزان زنده بودن سلول ها بررسي شدند. نتايج به دست آمده نشان دادند كه تركيبات سنتز شده داراي اثرات مهاري قابل ملاحظه اي بر روي سلول هاي سرطاني تست شده ميباشند. بنابراين اين تركيبات ميتوانند به عنوان يك كانديد بالقوه براي مطالعات بيشتر بر روي اين سلول هاي سرطاني در نظر گرفته شوند.
اين اختراع مرتبط با حوزه ي مسواك مي باشد كه به وسيله ي آن علاوه بر تميزكردن سطوح دندان توانايي پيدا كردن پلاك هاي دنداني و هشدار دادن به شخص را دارا مي باشد در تمامي انسان ها حتي با وجود مسواك زدن مرتب و مناسب پلاك هاي دنداني به طور كامل پاك نمي شوند و به مرور باعث ايجاد جرم و پوسيدگي و بوي بد دهان مي شوند. اين مشكل در افراد نابينا كه توانايي ديدن سطوح دنداني خود توسط قوه بينايي را ندارند به مراتب بيشتر مي باشد و علاوه بر آن در كودكان به دليل عدم وجود مهارت و علاقه به مسواك زدن اين پلاك ها مشكلات زيادي براي فرد ايجاد ميكنند. اين اختراع با استفاده از سنسوري كه در ناحيه ي سر دستگاه تعبيه شده است رنگ آبي,بنفش و صورتي پلاك هاي دندان كه بوسيله ي قرص آشكار ساز پلاك رنگ گرفته اند را شناسايي كرده و پس از شناسايي فركانس مورد نظر آلارمي به صورت ويبره و لرزش در دستگاه ايجاد مي شود و شخص از وجود پلاك در آن ناحيه مطلع ميشود و آن ناحيه را پاك و تميز مي نمايد. گردن دستگاه به صورت فنر قابل انعطاف ميباشد كه دسترسي سنسور به تمامي نواحي دهان را ممكن ميكند و بدنه دستگاه كاملا عايق بندي شده است تا از ورود آب جلوگيري شود.
با وجود پيشرفت هاي عمده بهداشتي هنوز هم عفونت هاي گوارشي از نگراني هاي بزرگ مجامع بهداشتي محسوب مي شوند. راه درمان عفونت هاي گوارشي استفاده از آنتي بيوتيك ها مي باشد. اما با مصرف غير منطقي آنتي بيوتيك ها سبب مقاومت باكتري هاي به آنتي بيوتيك ها شده است . با ظهور و گسترش مقاومت آنتي بيوتيكي ، افزايش هزينه هـاي درمان نياز به گزينه درماني جايگزين مي باشد. باكتريوفاژها بعنوان گزينه درماني جايگزين پيشنهاد مي شوند. فاژها بطور كاملا اختصاصي باكتري ها را از بين مي برند . برخلاف آنتي بيوتيك ها بر فلور نرمال انسان اثر ندارند . در محل عفونت تكثير مي يابند و توليد آنها سريع و مقرون به صرفه از لحاظ اقتصادي مي باشد. جهت استفاده بهينه از حضور فاژها در درمان عفونت هاي باكتريايي ساخت كوكتل فاژي پيشنهاد مي شود. كوكتل فاژي نه تنها برطيف وسيعي از باكتري ها موثر هستند بلكه احتمال ايجاد مقاومت به فاژ را كاهش مي دهد . با توجه به اينكه فناوري ساخت كوكتل فاژي در اكثر نقاط جهان و ايران انجام نشده است. لذا هدف از انجام اين مطالعه ساخت كوكتل فاژي عليه باكتري هاي مسبب اسهال مي باشد.
گلبول¬هاي قرمز حساس به آنتي¬بادي (sRBC) جهت كنترل كيفي معرف AHG در تمامي تست هايي كه برپايه آنتي¬گلبولين مستقيم و آنتي¬گلبوين غيرمستقيم در بانك خون موجود است انجام مي شود. از معرف كنترل كومبس (چك¬سل) جهت بررسي صحيح بودن نتايج منفي اين تست¬ها و فعال بودن معرف AHG استفاده مي¬شود. علي¬رغم كاربرد گسترده اين محصول، به دليل استفاده از محلول¬هاي نگهدارنده Alsever، قيمت تمام شده آن براي توليد داخل افزايش يافته، لذا تاكنون رغبتي جهت توليد صنعتي آن در كشور نبوده است و در مراكز بانك خون از نوع وارداتي اين كيت استفاده مي شود. همچنين بررسي هاي تجربي نشان داده است ميزان واكنش پذيري (درجه آگلوتيناسيون) اين نوع چك¬سل ها در طي نگهداري RBC با گذشت زمان كاهش مي¬يابد كه به خاطر وجود تحريم ها عملاً اين معرف هاي وارداتي كمتر از 3-4 هفته قابل استفاده هستند. اين مطالعه براي اولين بار در دنيا با هدف فراهم نمودن محيط مناسب و مقرون به صرفه جهت نگهداري sRBC ها، از تركيبات فيكساتيو جهت تثبيت و افزايش پايداري اين سلول¬ها استفاده كرده است.
وجود دستگاهي كه به صورت غيرتهاجمي و بدون استفاده از مواد مصرفي سطح قند خون را اندازه گيري نمايد بسيار حائز اهميت است. طراحي و ساخت يك دستگاه اندازه گيري قند خون كه بدون نياز به نمونه برداري از بيماران بتواند با دقت كافي قند سطح قند خون را اندازه گيري نمايد به چندين دليل حائز اهميت است كه مهم ترين دليل آن غيرتهاجمي بودن اين روش خواهد بود كه بيمار مي تواند بدون هيچ گونه آسيبي قند خون خود را اندازه گيري نمايد. از ديگر مزاياي اين دستگاه مي توان به مزاياي اقتصادي آن اشاره نمود به نحوي كه اين دستگاه نياز به هيچگونه مواد و تجهيزات مصرفي از قبيل سوزن و نوار اندازه گيري قند خون ندارد و لذا از خروج ارز از كشور جلوگيري خواهد نمود. سيستم مذكور به طور كلي شامل چند قسمت عمده ميباشد كه عبارتند از : پروب مادون قرمز، پردازشگر مركزي، نمايشگر و صفحه كليد . اين سيستم بهطوركلي قابليت استفاده براي كليه مراكز بهداشتي، مراكز درماني و درمانگاه ها، بيمارستان ها و براي استفاده عموم مردم، مشخصا بيماران مبتلا به ديابت و افراد در معرض خطر اين بيماري مناسب مي باشد.
بيماري لوفومونيازيس يك بيماري عفوني نوظهور با عامل Lophomonas مي باشد كه دستگاه تنفسي فوقاني و تحتاني بويژه ريه ها را در گير مي كند . اين تك ياخته انگلي داراي دو گونه مي باشد كه از سوسك و موريانه از طريق استنشاق به انسان منتقل ميشود. در حال حاضر تنها راه تشخيص اين بيماري از طريق تهيه اسمير از نمونه شستشوي برونش ها و همچنين نمونه خلط و مشاهده توسط ميكروسكوپ نوري انجام ميشود كه اين روش نه تنها حساسيت پاييني دارد بلكه با سلولهاي سالم پوششي بيمار نيز ممكن است اشتباه شود و بيماري بطور دقيق تشخيص داده نشده و بيمار سالها از اين بيماري رنج ميبرد. بنابراين با توجه به اينكه روشهاي مولكولي از جمله PCR از حساسيت بالايي برخوردار هستند و امكان تشخيص دقيق فراهم خواهد شد و از طرفي تا به حال روش ملكولي در زمينه تشخيص اين بيماري در دنيا معرفي و انجام نشده است. لذا كيت تشخيصي اين بيماري براي اولين بار در دنيا معرفي خواهد شد.
يكي از روشهاي ارزيابي ايجاد مدل حيواني پس از مدل سازي از نظر انطباق با بيماري انسان انجام تست هاي رفتاري است. پس از درمان حيواناتي كه در آنها مدل ايجاد شده نيز ارزيابي رفتاري مجدد مي تواند اثربخشي درمان را نشان دهد. يكي از اين آزمونهاي رفتاري، تست اضطراب است. با توجه به اين كه آزمونهاي اضطرابي موجود فقط رفتار را ميسنجند، تركيب نتيجه آزمونهاي رفتاري با ارزيابيهاي فيزيولوژيك همزمان، ميتواند نتيجه قابل اعتمادتر و يا كارآمدتري داشته باشد. در اين اختراع ثبت تعداد ضربان قلب به هنگام ورود حيوان آزمايشگاهي به بازوي باز مازهاي مرتفع معتبر بودن ديتاي اضطراب را تاييد مي نمايد. در اين اختراع دو ماز بعلاوه اي شكل و صفر شكل تركيب شده و دوجداره نمودن ديوارههاي بازوهاي بسته باعث ميشود تا پژوهشگر در پژوهشهاي مختلف بتواند رنگ ديوارهها را بر اساس نوع گونه جونده، پروتكل آزمايش طراحي شده تغيير دهد. براي ثبت دفعات ورود و زمان توقف در هر بازو با نصب سنسور در كف دستگاه، نيازي به ثبت دستي توسط پژوهشگر و يا استفاده از دوربين وكامپيوتر وجود ندارد و در هزينه صرفه جويي مي گردد.
با توجه به شيوع بيماريهاي عصب روانشناختي، انجام پژوهشهاي متعدد در حوزه بيولوژي در اين بيماري با ايجاد مدلهاي حيواني اهميت بسزايي دارد. با استفاده از دستگاه ارزيابي ترجيح ذاتي و شرطي جوندگان به انواع تحريكات حسي، مي توان تمايل ذاتي جوندگان را به محرك هاي حسي مانند نور، صدا و بو ارزيابي نمود؛ كاربرد ديگر دستگاه ايجاد مدل شرطي شده حيوان ازمايشگاهي به محرك هاي حسي مانند نور، صدا و بو است. اين دستگاه داراي سه اتاقك با ديواره هاي دو جداره است و پژوهشگر مي تواند كاغذ رنگي مناسب در بين دو جدار قرار دهد. وقتي حيوان آزمايشگاهي در يكي از اتاقك ها قرار داده مي شود، هم زمان با دريافت داروي مورد نظر پژوهشگر، با نور و/يا صداي خاص شرطي ميگردد. در هر اتاقك، يك لامپ و يك بلندگوي كوچك براي توليد صدا تعبيه شده است و شرطي سازي هم زمان دارو با نور غيرترجيحي يا ترجيحي و/يا صداي استرسزا يا غير استرسزا صورت مي گيرد. در پايان هر نوبت ميزان داروي مصرف شده و مدت زمان حضور در هر اتاقك از دستگاه جهت آناليزهاي بعد استخراج مي شود. اين دستگاه براي بررسي علل عود به اعتياد در مدلهاي حيواني مطلوب و مناسب است.
بيماريهاي عصبي مانند بيماري آلزايمر ، بيماري پاركينسون ، مولتيپل اسكلروزيس و اسكلروز جانبي آميولوتروفيك كه عمدتاً افراد سالخورده را تحت تأثير قرار مي دهد ، با از دست دادن تدريجي اختلال عملكردي يا حسي جمعيت خاص سلولهاي عصبي توصيف مي شود. سلول درماني به عنوان يك راه درماني جايگزين به جاي شيمي درماني كه داراي عوارض بسياري مي باشد مطرح شده است.اما نكته مهم در سلول درماني روند و راندمان تمايز است. در اين اختراع براي اولين بار اثر ماستيك اسيد به همراه HEPARIN + N2 + FGF8+ FGF2 + SR+ Retinoic Acid بر روي تمايز سلول هاي بنيادي بعد از بدست آوردن غلظت بهينه رتينوئيك اسيد و ماستيك اسيد به منظور افزايش راندمان تمايز بررسي مي شود وميزان بقاي سلول¬ها توسط MTT Assay وميزان بيان ژنهاي مرتبط با سلولهاي نوروني از جملهNestin,Tuj1,Map2. با Real –Time PCR و ماركرهاي پروتئيني سلول¬هاي عصبي با ايمونوسيتوشيمي اندازه گيري مي شود. .نتايج اين طرح مي تواند باعث ايجاد پروتكلي براي تمايز سلولهاي بنيادي جنيني با راندمان بالا باشد كه بعدا مي تواند براي پيوند در بيماران دچار اختلالات عصبي مورد استفاده قرار گيرد.
موارد یافت شده: 11