لیست اختراعات با مالکیت پژوهشكده علوم و صنايع غذايي
19 عدد


ثبت :
از
تا
اظهارنامه :
از
تا

بازنشانی
تعداد موارد یافت شده: 19
تاریخ اظهارنامه: 1391/11/29
تاریخ ثبت: 1391/11/29
مخترع/مخترعان: علي فائزيان
خلاصه اختراع:

اين اختراع بخشي از يك سامانه تيمار گرمايي محصول غذايي مايع است. اين بخش قسمت اختلاط تيمار گرمايي محصول غذايي مايع با تزريق مستقيم بخار است و شامل يك لوله واگرا (پخش كننده) سوراخ دار مي¬باشد كه بخار از مسير سوراخها وارد لوله واگرا شده و با مايع مخلوط مي¬شود. در قسمت اختلاط حبابهاي بخار سريع چگاليده شده و دماي محصول غذايي مايع را افزايش مي¬دهد.

تاریخ ثبت: 1396/01/23
مخترع/مخترعان: قدير رجب زاده اوغاز
خلاصه اختراع:

اختراع حاضر ميكرو و نانو كپسول زعفران است كه مربوط به بخش نيازهاي انساني زيربخش مواد غذايي و تغذيه مي باشد. در اين طرح كپسولي كردن عصاره زعفران صورت گرفته است. كپسولي كردن اولئورزين زعفران به منظور تبديل حالت نيمه جامد و ويسكوز به يك محصول پودري مي باشد. هدف از اين طرح تهيه اولئورزين زعفران در حالت ميكروكپسول به منظور سهولت مصرف، افزايش زمان ماندگاري، ايجاد تنوع و ارتقاي كيفيت در محصول زعفران مي باشد. مرحله ابتدايي در اين طرح استخراج حلالي عصاره سر گل زعفران است. يكي از پارامتر هاي مورد بررسي در اين طرح بررسي سيستم حلالي مناسب براي اين فرايند است. در مرحله بعد عصاره در يك سيستم دو جزيي شامل آب- اتانول با نسبت هاي مختلف حل مي شود. در اين پروژه سه تركيب سديم كازئينات، صمغ عربي و مالتودكسترين به عنوان ماده ديواره انتخاب شده است. در مرحله پاياني خشك كردن امولسيون حاصل به روش خشك كن پاششي صورت گرفته است.در اين اختراع تركيبي از مواد جهت ساخت ديواره ميكروكپسول استفاده شده است. اين تكنيك باعث پايداري رنگ، عطر و طعم زعفران شده و ضمن افزايش عمر انبار ماني، باعث سهولت در نگهداري و مصرف مي گردد.

تاریخ ثبت: 1395/06/02
خلاصه اختراع:

اختراع حاضر استفاده از سامانه امولسيوني آب در آب به عنوان جايگزين چربي در خامه ميباشد كه مربوط به حوزه هاي نيازهاي انساني زير بخش علوم و صنايع غذايي است و طي آن موضوع كاهش ميزان چربي در خامه مورد نظر مي باشد. سامانه امولسيوني نوع آب در آب بر پايه وجود ناسازگاري ميان دو بيوپليمر استوار است و وجود اين ناسازگاري ميان آنها به پديده ي جدايي فازي منجر مي گردد.اين پديده (جدايي فازي) شرايط لازم براي به وجود آوردن مورفولوژي خاص محلول را فراهم مي كند كه در آن تركيب نا محلول، ويژگي هاي رئولوژيكي درخور توجهي را از خود نشان مي دهد. مزيت مهم استفاده از اين دسته سامانه ها، ايجاد احساس دهاني مناسب در محصول كم چرب است. همچنين بكارگيري سامانه امولسيوني انتخابي در اين پژوهش، به صورت مناسبي با فرايند توليد خامه هماهنگ شده و از ايجاد لخته در سامانه حين فرايند پاستوريزاسيون مي كاهد.اختراع حاضر در تمامي مواد خوراكي كه خامه در آن مورد استفاده ميباشد،كاربرد بسزايي دارد.

تاریخ اظهارنامه: 1395/06/02
تاریخ ثبت: 1395/06/02
خلاصه اختراع:

اختراع حاضر توليد سس مايونز فاقد تخم مرغ ميباشد كه مربوط به حوزه نياز هاي انساني زير بخش علوم و صنايع غذايي ميباشد و زمينه ساز توليد محصولي رژيمي از سس مايونز است. بروز بيماري هاي مرتبط با مصرف تخم مرغ، آلرژي به تخم مرغ و همچنين عدم امكان انجام فرايند پاستوريزاسيون بر روي سس مايونز زمينه ساز انجام بررسي و دستيابي به دانش حاضر بوده است. در بررسي حاضر با تكيه بر دانش و شناخت حوزه امولسيون ها از تكنيكي جديد در فرموله كردن سس مايونز فاقد تخم مرغ استفاده شده كه از لحاظ بافتي، احساس مناسبي را در مصرف كننده، مشابه محصول حاوي تخم مرغ، ايجاد مي كند. نكته مهم ديگر، آن كه در فرمول ارائه شده امكان پاستوريزه شدن سس مايونز نهايي نيز منظور گرديده است.استفاده همزمان از نشاسته اصلاح شده نوع پيوريتي در كنار بكارگيري صمغ پكتين، مي تواند از مسير ايجاد به هم پيوستگي تخليه اي موجب تشديد پايداري در سس مايونز فاقد تخم مرغ گردد. در نهايت آزمون هاي حسي انجام شده نيز مؤيد پذيرش مناسب محصول توليد شده از سوي مصرف كننده مي باشد.

تاریخ اظهارنامه: 1395/11/23
تاریخ ثبت: 1395/11/23
خلاصه اختراع:

اين اختراع روشي سريع و ارزان قيمت براي بهبود ساختار هيدروكلوئيدهاي گياهي كه حاوي بخش هاي نامحلول در آب هستند ارائه مي دهد. در اين روش از انرژي امواج فراصوت براي دپليمريزه كردن و افزايش ميزان محلوليت اين صمغ ها استفاده شده است. قطعات پلي ساكاريدي به دست آمده در اين روش در مقياس نانو بوده (كمتر از 90 نانومتر)، محلوليتي بالاتر از 90% داشته و وزن مولكولي آن ها كمتر از 1 ميليون گرم بر مول است. همچنين بار الكتريكي سطحي و واكنش پذيري بسيار بالايي نسبت به ساير تركيبات زيست فعال محيطي دارند. از اين تركيبات مي توان در كاربردهاي مختلف صنايع، غذايي، دارويي و آرايشي به عنوان ژل دهنده، قوام دهنده، ايجاد كف، امولسيفاير، ديواره ريزكپسول ها، پايدار كننده، تثبيت كننده، حامل در رساندن داروها به بافت هدف و امثال آن ها استفاده نمود.

تاریخ اظهارنامه: 1396/03/01
تاریخ ثبت: 1396/10/16
مخترع/مخترعان: مريم محمدي زاده
خلاصه اختراع:

اختراع حاضر نانوحامل ليپيدي پوشش دار جهت انتقال تركيبات زيست فعال است كه مربوط به حوزه علوم و صنايع غذايي˛ بخصوص درون پوشاني تركيبات زيست فعال مي باشد. كم بودن پتانسيل زتا، رهايش سريع و پايداري كم در مقابل فرآيندهاي حرارتي از جمله معايب سيستم هاي انتقال ليپيدي جامد مي باشد كه كاربرد آن ها را در فرآورده هاي غذايي محدود مي سازد. هدف از اين اختراع رفع مشكلات ذكر شده در ارتباط با حامل هاي ليپيدي با استفاده از پوشش كربوهيدراتي است كه ضمن افزايش پتانسيل زتا و كنترل رهايش، به پايداري بيشتر حامل ها در فرآيند حرارت دهي كمك شاياني مي كند. با استفاده از اين روش ماده فعال زيستي موجود در حامل هاي ليپيدي از رهايش سريع اوليه آن جلوگيري ميشود. ضمن اينكه پوشش كربوهيدراتي طي فرآيند حرارتي كمتر دچار تغيير شده و به عنوان عامل ايجاد هسته كريستاليزاسيون طي فرآيند سرد شدن وارد عمل شده و فرآيند كريستاليزاسيون حامل ليپيدي را تسهيل مي كند. اين اختراع در حوزه هاي مختلف صنايع غذايي، داروسازي و آرايشي و بهداشتي مورد استفاده ميگيرد.

تاریخ اظهارنامه: 1395/12/24
تاریخ ثبت: 1396/10/17
خلاصه اختراع:

اختراع حاضر نانوحامل ليپيدي ويتامينE نانوذراتي ميباشد كه مربوط به حوزه علوم و صنايع غذايي، بخصوص درون پوشاني تركيبات زيست فعال است.اين اختراع جهت افزايش حلاليت، محافظت و انتقال ويتامين E در محصولات مختلف غذايي، دارويي و آرايشي- بهداشتي مي تواند مورد استفاده قرار بگيرد. فرمولاسيون اين نانوذرات شامل ليپيدهاي كمپريتول 888ATO و پريسيول 5ATO ( به نسبت 50:50 وزني :وزني) و 45 درصد روغن ذرت و مقدار مورد نظر (بين 1 -15 mg/g) آلفاتوكوفرول مي باشد. توليد اين نانوحامل‌ها با روش هموژنيزاسيون گرم با استفاده از فراصوت صورت ميگيرد كه شرايط بهينه‌ توليد پيش امولسيون با همزن با دور بالا، جهت رسيدن به كوچك¬ترين اندازه ذرات، زمان 180 ثانيه و سرعت 16000 دور بر ثانيه و براي تهيه امولسيون‌هاي اصلي با فراصوت، زمان 3 دقيقه و ميدان نوسان 40% بود. اين نانوحامل داراي اندازه ذرات nm 2/259 و راندمان درون پوشاني 27/99% و پتانسيل زتاي 4/11- است. نانوحامل ها در دماي 4 و 25 درجه سانتي گراد پايداري مناسبي دارند.

تاریخ ثبت: 1396/11/14
خلاصه اختراع:

اختراع حاضر فرايند و ابزار كاهش آفلاتوكسين از محصولات غذايي مايع (مانند شير) به روش تثبيت ميكروبي در بستر ثابت سراميكي مي باشد كه مربوط به حوزه بيوتكنولوژي صنايع غذايي بخصوص استفاده از ميكروارگانيسم هاي تثبيت شده بر بستر سراميكي در كاهش ميزان آفلاتوكسين در محصولات غذايي (مانند شير) مي گردد. توكسين زدايي ميكروبي يكي از روش هاي حذف آفلاتوكسين ها از جمله آفلاتوكسين M1 محسوب مي شود. گزارشات نشان دهنده آن است مخمر ساكارومايسس سرويزيه و برخي از باكتري هاي اسيد لاكتيك از طريق جذب سطحي آفلاتوكسين ها به ديواره سلولي خود، مي توانند در حذف آن مؤثر باشند لذا در اين اختراع، از توانايي مخمر ساكارومايسس سرويزيه PTCC5052 در جذب آفلاتوكسين M1 استفاده شد. به منظور افزايش عملكرد و متمركزتر شدن مخمر در محيط واكنش، مخمر تحت فرايند تثبيت سلولي بر روي حامل هاي سراميكي از جنس آلومين فعال، آلوماسيليكات و پرليت قرار گرفت و فرايند تثبيت مخمر بر روي سه نوع بستر بررسي شد. يافته ها نشان داد تثبيت مخمر زنده روي بستر سراميكي در مدت زمان 48 ساعت بهتر صورت پذيرفت. به منظور بررسي قابليت بسترهاي مختلف در كاهش يا حذف آفلاتوكسين M1، بسترهاي سراميكي حاوي مخمر تثبيت شده در مجاورت عبور محلول آفلاتوكسين M1 با غلظت 2/0 ميكروگرم در كيلوگرم در زمان هاي 5، 10و 20 دقيقه قرارگرفتند. نتايج نشان داد ميزان باقي مانده آفلاتوكسين در محلول پس از گذشت زمان 20 دقيقه سيركولاسيون حداقل بوده و حداكثر مقدار اين كاهش در ميزان آفلاتوكسين موجود به 85 درصد رسيد كه پس از عبور محلول از بستر سراميكي پرليت كه مخمر ساكارومايسس سرويزيه بر روي آن تثبيت شده بود، بدست آمد. در گام بعد، بستر سراميكي پرليت به منظور حذف آفلاتوكسين از نمونه هاي شيري كه با غلظت هاي مختلف آفلاتوكسين M1 آلوده شده بودند، به كار رفت. نتايج نشان داد كه غلظت آفلاتوكسين M1 در شير و نيز زمان عبور از بستر سراميكي به طوري معناداري در كاهش ميزان آفلاتوكسين مؤثر است؛ به طوري كه ميزان آفلاتوكسين در نمونه شير با غلظت اوليه 08/0 آفلاتوكسين M1 در زمان سيركولاسيون 40 و 80 دقيقه اي به صفر رسيد.

تاریخ ثبت: 1397/01/14
خلاصه اختراع:

دستگاه خنك كننده نان با هدف حفظ كيفيت نان توليدي و جلو¬گيري از ضايعات نان براي استفاده در صنايع پخت به طور عام و جهت به كارگيري در نانوايي¬ها به طور خاص طراحي گرديده است. از آنجا كه نحوه نگهداري نان در ميزان بيات شدن و كاهش دور ريز نان بسيار مؤثر است دستگاه خنك¬سازي نان نقش مهمي در جلوگيري از بيات شدن نان دارد. نان‌هاي سنتي در كشور به دليل مسطح بودن به سرعت بيات مي¬شوند و بافت آن سفت مي¬شود. براي جلوگيري از اين امر نان بعد از خروج از تنور بايد كاملا سرد شود. چيدن نان¬ها روي هم پس از خروج از تنور، باعث چسبيده شدن نان¬ها به يكديگر و در نتيجه خمير شدن آنها مي¬گردد از اينرو براي حفظ بافت نان، هرگز نبايد به تعداد زياد بر روي هم چيده شوند. در نتيجه خنك كردن نان بعد از پخت موجب ماندگاري بيشتر آن و به تاخير افتادن بياتي آن مي¬شود. هم اكنون به دليل وجود برخي از مشكلات در نانوايي¬ها (اقتصادي، مهارتي و نظارتي) خنك¬سازي نان قبل از بسته¬بندي و يا هنگام تحويل به مشتري انجام نمي¬گيرد و بعضا هم به دليل تعجيل از سوي مشتري فرآيند خنك¬سازي به صورت ناقص انجام مي¬شود. همه اين موارد سبب آسيب رساندن به نان پس از توليد خواهد شد. دستگاه خنك¬كننده نان كه براي اولين بار طراحي گرديده اين مشكل مهم را حل نموده و در زمان مناسب نان را تا درجه حرارت مطلوب خنك نموده و موجب حفظ كيفيت نان و جلوگيري از بياتي زود هنگام نان خواهد شد. طراحي دستگاه خنك¬سازي نان و مكانيزم در نظر گرفته شده براي انتقال حرارت به گونه¬اي است كه قابليت خنك¬سازي انواع نان¬هاي سنتي و صنعتي با سرعت¬هاي مختلف توليد را دارد.

تاریخ ثبت: 1396/06/13
خلاصه اختراع:

امروز شرايط نانوايي¬ها و طرز زندگي مردم به گونه¬اي است كه علي¬رغم آگاهي نسبت به اثرات سلامتي بخش سرد كردن نان¬ها، ناچارند در برخي از شرايط نان¬ را به صورت داغ بسته¬بندي نمايند و به همان صورت آنرا به منزل حمل كنند، قرار گرفتن نان¬هاي داغ بر روي هم در طول مسير منجر به افت كيفيت نان و آسيب-رسيدن جدي به سلامت مصرف¬كنندگان مي¬شود. سبد حمل نان با هدف حفظ كيفيت نان توليدي و جلو-گيري از ضايعات نان از زمان خريد نان تا هنگام قرار گرفتن در شرايط مناسب در منزل طراحي گرديده است. از آنجا كه نحوه نگهداري نان در ميزان بيات شدن و كاهش دور ريز نان بسيار مؤثر است سبد حمل نان نقش مهمي در جلوگيري از بيات شدن نان دارد. نان‌هاي سنتي در كشور به دليل مسطح بودن به سرعت بيات مي-شوند و بافت آن سفت مي¬شود. براي جلوگيري از اين امر، نان بعد از خروج از تنور بايد كاملا سرد شود. چيدن نان¬ها روي هم پس از خروج از تنور، باعث چسبيده شدن نان¬ها به يكديگر و در نتيجه خمير شدن آنها مي¬گردد از اينرو براي حفظ بافت نان، هرگز نبايد به تعداد زياد بر روي هم چيده شوند. در نتيجه جدا نگه داشتن نان ها بعد از خريد و هنگام حمل آن تا منزل موجب ماندگاري بيشتر آن و به تاخير افتادن بياتي آن مي¬شود. جدا نگه داشتن نان ها از يكديگر و حمل آن به هيچ روشي به¬جز استفاده از سبد حمل نان امكان پذير نمي باشد. اين مشكل حتي در سبد هاي معمولي نيز وجود دارد. سبد حمل نان كه براي اولين بار طراحي گرديده اين مشكل مهم را حل نموده و به وسليه آن مي توان نان¬ها را بعد از خارج شدن از تنور بدون روي هم قرار گرفتن و تماس با يكديگر از نانوايي تا منزل حمل، و در طول مسير با سرعت مناسب آنها را خنك نمود. به اين ترتيب پس از خريد نان نياز به معطل شدن براي خنك شدن نان نبوده و ضمن صرفه جويي در زمان از روي هم قرار دادن نان ها بر روي يكديگر كه صدمات زيادي براي نان به دنبال دارد نيز جلوگيري نمود.

موارد یافت شده: 19