لیست اختراعات با مالکیت
مريم عزيزي لعل آبادي
10 عدد
بستني شامل مخلوطي منجمدي از اجزاي شير، شيرين¬كننده، پايداركننده، امولسيفاير و مواد مولد عطر و طعم مي¬باشد. اجزاء ديگري مانند فرآورده¬ها ي تخم¬مرغ،رنگ و فرآورده¬هاي هيدروليز شده نشاسته نيز ممكن است به آن اضافه گردد. يكي از مواد مهم فرمولاسيون بستني شيرين¬كننده¬ها مي¬باشند كه با هدف ايجاد طعم مطلوب ، كنترل ميزان يخ موجود ، كاهش نقطه انجماد، افزايش ويسكوزيته و بهبود بافت بستني افزوده مي¬گردند. گستره وسيعي از شيرين¬كننده¬ها در فرمولاسيون بستني مورد استفاده قرار گرفته¬اند كه شامل شيرين¬كننده-هاي طبيعي و مصنوعي مي¬باشند. با تمام فوايدي كه ساكاروز به عنوان يك شيرين¬كننده طبيعي با ويژگي عملكردي ممتاز دارد مصرف آن به دليل ارتباط آن با برخي مشكلات سلامتي نظير پرفشاري خون، بيماريهاي ايسكميك قلبي، فساد دندان، چاقي، افزايش سطح گلوكز و مقاومت به انسولين براي بيماران مبتلا به ديابت مضر است. از اين رو نيز به دليل مسائل اقتصادي و تكنولوژيكي پژوهش¬هاي روز افزوني جهت جايگزيني مناسب شكر با ساير شيرين¬كننده ها در دست انجام است. فراورده¬هاي غذايي حاوي شيرين¬كننده-هاي مصنوعي اگرچه حاوي مقادير اندك كالري هستند اما با ايجاد اختلال در متابوليسم بدن، احتمالا ابتلا به اضافه وزن را افزايش مي¬دهند.همچنين استفاده از برخي شيرين¬كننده¬هاي مصنوعي منجر به اثرات سرطان-زايي، اختلالات ژنتيكي و بسياري از تاثيرات نامطلوب ديگر در بدن مي¬شود و براي كودكان، زنان باردار يا شيرده و ديابتي¬ها غير مجاز مي¬باشد. در سال¬هاي اخير به شيرين¬كننده¬هاي طبيعي توجه شاياني گرديده است. شيرين¬كننده¬هاي طبيعي برخلاف قندهاي رژيمي عوارض جانبي روي بدن ندارند و جايگزين مناسبي براي ساكاروز محسوب مي¬شوند مطالعه حاضر جهت بررسي اثر افزودن شيرين¬كننده¬هاي طبيعي مانند استويا و خرما به بستني انجام شده است. بنابر نتايج به¬دست آمده جايگزيني استويا و خرما به جاي شكر در فرمولاسيون بستني علاوه بر اينكه موجب ايجاد طعم شيرين و خوشايند در اين محصول مي¬گردد.موجب توليد محصولي با كالري كمتر و انديس گلايسميك پايين¬تر مي¬شود. خرما با نام علمي Phoenix dactylifera L ميوهاي است بسيار مقوي كه حاوي مواد معدني زيادي همچون پتاسيم، روي، منگنز، آهن و ويتامينها A ، B وE است. در 100 گرم خرما 125 كيلو¬كالري انرژي موجود است در حالي كه در هر 100گرم قند، 400 كيلو¬¬كالري انرژي موجود است و اين بدين معني است كه مقدار انرژي ناشي از خوردن خرما از قند ساده بسيار كمتر است و بسيار كمتر از قند، افراد را دچار چاقي و اضافه وزن مي¬كند. به عنوان مثال در 100 گرم قند و شكر معمولي 9/99 درصد از آن انرژيزا مي¬باشد. در حالي كه در 100 گرم خرما حدود 30 درصد قند موجود است و بقيه آن مواد ديگري است كه از جمله اين مواد مختلف، پروتئين است. در خرما، مقداري فيبر غذايي موجود است، فيبر موجود در خرما براي سلامت دستگاه گوارش و تغذيه بسيار مناسب است، علاوه بر اين،كارتنوئيد موجود درخرما كه پيشساز ويتامينA و آنتياكسيدان محسوب ميشود كه جلوي ضايعات و سرطاني¬شدن سلولها را ميگيرد همچنين خرما داراي مقدار قابل توجهي فولات و يا همان اسيدفوليك است كه جهت خونرساني براي بدن لازم است. ويتامينC يكي ديگر از مواد مغذي خرماست كه اين ويتامين براي جلوگيري از بيماريهاي خطرناك خونريزيدهنده يا همان اسكوربوت لازم است و بايد بدن هر فرد در طول روز، 60 ميليگرم ويتامينC دريافت كند كه تقريبا در هر 100 گرم خرما 14 ميلي گرم ويتامينC موجود است. اما اين ميوه ارزشمند به دليل شرايط خاص كشت در تمام نقاط جهان توليد نشده و در مناطقي با آب و هواي گرم از جمله ايران توليد مي¬شود. طبق آخرين آمار منتشر شده، ايـران با توليد 1023130 كيلوگرم خرما در سال 2010 به عنوان سومين توليدكننده بزرگ خرما در جهان شناخته شد. از آنجا كه ايران يكي از بزرگترين توليدكنندگان خرماست مي¬توان از آن به عنوان جايگزين مناسبي براي شكر در بستني نام برد. علاوه بر خرما مي¬توان از يك شيرين¬كننده مطلوب ديگر(استويا) در بستني استفاده كرد. گياه استويا (Stevia rebaudiana Bertoni) متعلق به خانواده (Compositea) درختچه¬اي كوتاه قد و بوته¬اي است كه بومي آمريكاي جنوبي به ويژه برزيل و پاراگوئه مي¬باشد و در بسياري از مناطق ديگر جهان رشد مي¬نمايد. حدود 14 % اجزاي تشكيل دهنده برگ خشك اين گياه را تركيبات شيرين¬كننده تشكيل مي¬دهند. برگهاي استويا داراي دي¬ترپن گليكوزيدهايي است كه 300-250 بار از ساكاروز شيرين¬ترند. اين مواد شيرين¬كننده مي¬توانند در محصولات غذايي متنوعي از جمله انواع سس¬ها، نوشابه¬ها، كمپوت، آدامس، بستني، خميردندان و دهان¬شويه استفاده شوند. گليكوزيد يك تركيب طبيعي ميباشد كه داراي يك بخش قندي گليكون (از قبيل رامنوز، فروكتوز، گلوكز، زايلوز و آرابينوز) و يك بخش غير قندي آگليكون (از قبيل استرول، تانن، كاروتنوئيد) است. بدن انسان نمي¬تواند گليكوزيد موجود در برگ استويا را مورد مصرف قرار دهد. بنابراين آنها را بدون توليد كالري دفع مي¬كند.آخرين يافته¬ها نشان مي¬دهد كه استفاده از برگ¬هاي گياه استويا توسط بوميان منطقه آمامبي به بيش از 1500 سال قبل باز مي¬گردد. گليكوزيد¬هاي دي¬ترپني در عصاره گياه استويا عامل اصلي طعم بسيار شيرين آن مي¬باشند به طوري¬كه ميزان شيريني آنها 300-250 برابر شكر تخمين زده شده. استويوزيد به عنوان يك تركيب گليكوزيدي غالب در عصاره برگ¬هاي استويا رباديانا شناسايي شده است. وجود 3 تركيب گليكوزيدي (استويوزيد، آ-رباديوزيد، بي-رباديوزيد) و غالب بودن ميزان استويوزيد بر دو تركيب ديگر نيز به اثبات رسيده است. تاكنون 9 تركيب گليكوزيدي دي¬ترپني در عصاره اجزاي مختلف پيكره گياه استويا رباديانا شناسايي شده كه همه آنها داراي يك اسكلت مشترك مي باشند. يكي از راه¬حل¬هاي موجود جهت حل مشكلات افراد ديابتي و نيز همچنين افرادي كه به دنبال تهيه غذاهاي رژيمي مي¬باشند استفاده از جايگزين¬هاي مناسب ساكاروز يعني شيرين¬كننده¬هايي با شاخص گلايسميك پايين است. بنابراين با توجه به ضرورت توليد صنعتي مواد غذايي رژيمي، در اين تحقيق به مطالعه در خصوص توليد يك محصول جديد رژيمي با استفاده از شيرين¬كننده¬هاي طبيعي استويا و خرماي زرد پرداخته شد. تا كنون تحقيقات كمي در خصوص استفاده از شيرين¬كننده استويا در محصولات لبني صورت گرفته است، به دليل بالا بودن درصد ساكاروز در بستني و متعاقب آن ايجاد مشكل براي افراد ديابتي و همچنين پوسيدگي دندان در كودكان، بستني به عنوان محصول مورد تحقيق انتخاب و شكر آن با شيرين¬كننده¬هاي استويا و خرما جايگزين گرديد.
امروزه، استفاده از پلاستيكهاي سنتزي در بسته بندي مواد غذايي رو به افزايش بوده است. هزينه هاي پايين توليد، نوآوري هاي روز افزون تكنولوژيكي و خواص خوب و قابليت هاي بالاي فيلم هاي پلاستيكي آنها را براي كاربرد در بسته بندي مواد غذايي مناسب مي سازد. ولي، اغلب پلاستيك هاي سنتزي از دو عيب مهم برخوردارند: زيست تخريب پذيري ضعيف آنها سبب انباشت گستردۀ زباله هاي پلاستيكي در محيط زيست مي شود؛ و همچنين مهاجرت اجزاي سمي و موتان زا از پلاستيك¬ها به داخل مواد غذايي، موجب به خطر افتادن ايمني مواد غذايي مي شود. استفاده از بيوپليمرها كه اولا قابليت زيست تخريب پذيري بالايي دارند و ثانياً مواد ايمن تري به شمار ميآيند، مي توانند جايگزيني مناسب براي پليمرهاي سنتزي باشند. بيوپليمرهاي پروتئيني مختلفي شامل ژلاتين، پروتئين ذرت، گلوتن گندم و پروتئين سويا، كازئين و پروتئين آب پنير داراي ويژگي هاي تشكيل فيلم هستند. ژلاتين داراي قابليت تشكيل ژل و افزايش ويسكوزيته بوده و فاقد بو و رنگ، داراي شفافيت بالا، قيمت كم و همچنين خصوصيات عملكردي منحصر به فرد مي باشد كه قابليت استفاده از اين منبع را به عنوان ماده اوليۀ توليد بسته بندي هاي زيست تخريب پذير، افزايش مي دهد. فيلم هاي ژلاتيني علي رغم برخورداري از ويژگي هاي بازدارندگي خوب در برابر اكسيژن، فاقد خواص مكانيكي و بازدارندگي مناسب در برابر آب هستند كه كاربردهاي آن را محدود مي سازد. تركيب با پليمر هاي زيست تخريب پذير با خواص مكانيكي بالا مانند پلي وينيل الكل و افزودن پركننده هايي با حداقل يك بعد در مقياس نانو (نانوذرات) ميتواند راه حل هاي مناسبي براي برطرف كردن اين مشكلات باشد. تكنولوژي بسته بندي فعال يكي از روش هاي نسبتاً نوين نگهداري مواد غذايي محسوب مي گردد و نوعي بسته بندي است كه مي تواند شرايط بسته را با هدف افزايش عمر انبارماني و بهبود ايمني يا ويژگيهاي حسي تغيير دهد.
با توجه به مطالب ارائه شده، هدف مطالعه حاضر توليد نسل جديدي از بسته بندي با نام بسته بندي فعال ميباشد. تكنولوژي بسته¬بندي فعال يكي از روش¬هاي نسبتاً نوين نگهداري مواد غذايي محسوب مي¬گردد و نوعي بسته بندي است كه مي¬تواند شرايط بسته را با هدف افزايش عمر انبارماني و بهبود ايمني يا ويژگيهاي حسي تغيير دهد. بسته بندي¬هاي فعال، علاوه بر داشتن خواص مواد بسته بندي متداول، به علت دارا بودن تركيباتي كه مي¬توانند فساد مواد غذايي را به تعويق اندازند امكان توليد فراورده¬هاي غذايي ايمن ¬تر با عمر انبارماني بيشتر را فراهم مي¬كنند. با توجه به اينكه مهمترين دليل فساد ميكروبي بسياري از فرآورده¬هاي غذايي رشد ميكروبي وكپكي بر سطح آنهاست، استفاده از اين نوع بسته بندي مي تواند بسيار موثر باشد. فيلم ها و پوشش هاي خوراكي ضد ميكروبي در مقايسه با بسته بندي هاي مرسوم داراي دو مشخصه منحصر به فرد مي باشند. اين ويژگي ها شامل: فعاليت ضد ميكروبي، خوراكي بودن و زيست تخريب پذيري ميباشد. تركيبات فعال مختلفي را ميتوان به فيلم ها و پوشش هاي خوراكي اضافه نمود. اين تركيبات ميتوانند شامل آنتي اكسيدان ها، افزودني هاي ضد ميكروبي، تركيبات ايجاد كننده رنگ، طعم دهنده ها، مكمل هاي غذايي و يا ادويه ها باشند. اسانس هاي روغني متابوليت هاي ثانويه حاصل از گياهان آروماتيك با تركيبي پيچيده، فرار، آروماي شديد و طبيعي هستند. به جهت ماهيت ليپيدي، بازدارندگي مناسب در برابر بخارآب داشته ولي به دليل عدم برخورداري از ماهيت پليمري، خواص مكانيكي ضعيفتري دارند. از اينرو استفاده از آنها به تنهايي نميتواند پوشش مناسبي براي مواد غذايي باشند. اسانس هاي روغني داراي ويژگي هاي دارويي، بهبود دهندگي سلامت، آنتي اكسيداني و ضدميكروبي (ضدباكترياي، ضدكپكي) ميباشند. وجود اين ويژگي ها باعث شده است كه آنها جايگزين مناسبي براي نگهدارنده هاي سنتزي با خواض ضدميكروبي و آنتي اكسيداني بدون تأثيرات سوء بر مصرف كنندگان باشند. محدوديت هايي كه در روش هاي تجاري از طريق افزودن مستقيم تركيب فعال باعث استفاده از مقادير، به ماده غذايي وجود دارد مانند: كاهش سريع فعاليت و كمبودن سطح مؤثر عوامل فعال بالاي اين تركيبات فعال در ماده غذايي ميشود، كه ميتواند باعث تأثيرات نامطلوب بر ويژگي هاي ارگانولپتيكي طبيعي ماده ي غذايي شود، لذا توسعه ي علم نانوتكنولوژي در زمين
استفاده از نانوكامپوزيت¬ها در صنعت نگهداري گوشت در سالهاي اخير توجه بسياري از محققين را به خود جلب كرده است از اين ميان استفاده از نانوذرات تيتانيوم دي اكسيد به شكل وسيعي در صنعت بسته بندي مواد غذايي استفاده شده است. معمولا براي به حداقل رساندن ميزان مهاجرت و يا آزاد سازي كنترل شده¬, اين نانو ذرات روي مجموعه¬اي از پليمرها همپوشاني مي¬شوند. از آنجايي كه پليمرهاي سنتزي نه تنها ميتوانند خود باعث مهاجرت به داخل مواد غذايي شوند بلكه يكي از عوامل آلودگيهاي محيطي بحساب مي¬آيند لذا استفاده از بيوپليمرها كه اولا قابليت زيست تخريب پذيري بالايي دارند و ثانيا جزو مواد خوراكي بحساب مي¬آيند ميتواند جايگزيني مناسب براي پليمرهاي سنتزي باشند. اين ساختارهاي زيست تخريب پذير نه تنها قابليت حمل نانوذرات مورد استفاده در افزايش نگهداري موادغذا يي را دارند بلكه ميتوانند حامل خوبي براي تركيبات آنتي¬اكسيدان و ضد ميكروبي طبيعي مانند اسانس رزماري باشند تا با القاي يك فعاليت سينرژيست توانايي اين نانوكامپوزيت¬ها را در نگهداري مواد غذايي به حداكثر برساند. لذا هدف از مطالعه¬ي حاضر افزايش ماندگاري گوشت گوسفند طي نگهداري در يخچال بوسيله¬ي نانوكامپوزيت ضدميكروبي دي اكسيد تيتانيوم- نانوسلولز - پروتئين آب پنير حاوي اسانس رزماري مي¬باشد تا در صورت رسيدن به نتيجه مطلوب راهكاري مناسب و سالم براي نگهداري گوشت ارائه داد. فيلم¬هايي با محتواي متفاوت شامل پروتئين آب پنير- نانو سلولز, پروتئين آب پنير- نانو سلولز - نانو ذرات تيتانيوم دي اكسيد, پروتئين آب پنير- نانو سلولز - نانو ذرات تيتانيوم دي اكسيد واسانس رزماري و پروتئين آب پنير- نانو سلولز - اسانس رزماري تهيه خواهند شد. خواص فيزيكومكانيكي فيلم تهيه شده شامل مقاومت در برابر پاره شدن ، آزمون كشش و فشار، خصوصيات شكل شناختي و توزيع نانو ذرات با استفاده از عكس برداري SEM و XRD FTIR, ، نفوذ پذيري نسبت به بخار آب و گازها ارزيابي خواهد شد. پس از تهيه فيلم و انتخاب بهترين فيلم ها از نظر فعاليت ضد ميكروبي و خواص فيزيكومكانيكي مناسب، با روكش دار كردن قطعات گوشت با فيلم¬هاي سنتز شده آنها در دماي يخچال به مدت 15 روز نگهداري خواهند شد. پس از مدت ذكر شده ارزيابي هاي ميكروبي با استفاده ازشمارش باكتري¬هاي سرما دوست سودوموناس، شمارش كلي باكتري¬هاي مزوفيل هوازي, تلقيح و شمارش ليستريا مونوسيتوژنز, شمارش انتروباكترياسه، تلقيح وشمارش اشرشيا كلي انجام خواهد شد.
با توجه به مصرف بالاي قند و شكر در ميان ايراني ها و استفاده از چايي به عنوان نوشيدني مرسوم كشور، بنابراين ريسك ابتلا به بيماريهاي مختلف از جمله چاقي، پوسيدگي دندان و ديابت نوع دو بالا ميباشد، كه ميتوان با استفاده از جايگزينهايي مانند خرما تا حد قابل توجهي عوارض ناشي از مصرف كربوهيدراتهاي ساده را كاهش داد. همچنين با تمام فوايدي كه ساكاروز به عنوان يك شيرينكننده طبيعي با ويژگي عملكردي ممتاز دارد مصرف آن به دليل ارتباط آن با برخي مشكلات سلامتي نظير پرفشاري خون، بيماريهاي ايسكميك قلبي، فساد دندان، چاقي، افزايش سطح گلوكز و مقاومت به انسولين براي بيماران مبتلا به ديابت مضر است. از اين رو نيز به دليل مسائل اقتصادي و تكنولوژيكي پژوهشهاي روز افزوني جهت جايگزيني مناسب شكر با ساير شيرينكننده ها در دست انجام است. همچنين استفاده از برخي شيرينكنندههاي مصنوعي منجر به اثرات سرطانزايي، اختلالات ژنتيكي و بسياري از تاثيرات نامطلوب ديگر در بدن ميشود و براي كودكان، زنان باردار يا شيرده و ديابتيها غير مجاز ميباشد. در سالهاي اخير به شيرينكنندههاي طبيعي توجه شاياني گرديده است. شيرينكنندههاي طبيعي برخلاف قندهاي رژيمي عوارض جانبي روي بدن ندارند و جايگزين مناسبي براي ساكاروز محسوب ميشوند. از جمله مشكلات مربوط به بهينهسازي هنگام جايگزيني شكر اثر طعم، ويژگيهاي فيزيكي محصول، استقبال مصرفكننده و محدوديتهاي قانوني است.قندهاي طعمدار موجود در بازار اكثرا حاوي رنگهاي غير مجاز و شيميايي هستند، بنابراين استفاده از تركيبات طبيعي ميتواند به عنوان جايگزين موثري در اين هدف به كار گرفته شود. همچنين لازم به ذكر است كه بسياري از قندهاي خرماي موجود در بازار از مخلوط شكر قهوهايي و شيره خرما تهيه ميشوند كه اثرات مضر شكر را با خود به همراه دارند. بنابراين طرح حاضر به دنبال استفاده از خود خرما به همراه عصارههاي نعنا و دارچين به منظور توليد قند خرما با طعم نعنا و دارچين و ايجاد خاصيت آنتي اكسيداني و ضد ميكروبي در اين محصول ميباشد.
كبد چرب غيرالكلي شايع ترين بيماري مزمن كبدي در سراسر دنيا است. اين بيماري شامل طيفِ وسيعي از آسيب به سلول هاي كبدي از استئاتوزيس ساده تا استئاتوهپاتيت است كه در 2/46 درصد موارد به فيبروز كبدي پيشرفت مي نمايد. تا به امروز دارويي ويژهِ درمان كبد چرب غيرالكلي مورد تائيد قرار نگرفته است و توصيه هاي درماني براي اين بيماران هنوز به اصلاح سبك زندگي شامل رژيم غذايي مناسب و فعاليت هاي بدني محدود است. پروپوليس منبع غني از تركيبات پلي فنولي است كه اثرات آنتي اكسيداني، ضدالتهابي و محافظت كنندگي كبدي از آن گزارش شده است. وضعيت استئاتوزِ كبد در 55 درصد از بيمارانِ دريافت كننده پروپوليس يافت و فيبروز كبدي به ميزان 82/0 كيلو پاسكال در دريافت كنندگان مكمل پروپوليس كاهش داشت. نتايج كار آزمايي باليني نشان داد كه دريافت 900 ميلي گرم مكمل پروپوليس در روز به مدت 4 ماه مي تواند سبب بهبود وضعيت استئاتوز و فيبروز كبدي در افراد مبتلا به كبد چرب غيرالكلي گردد.
Production of anti-mold packaging film based on polyvinyl alcohol and chitosan containing emulsion of cinnamon and rosemary essential oils to cover toast bread
به منظور كاهش اثرات نامطلوب زيست محيطي بسته بندي هاي غير قابل تجزيه در دو دهه اخير در كشورهاي پيشرفته توجه خاصي به بسته بندي هاي زيست تجزيه پذير شده است. فيلم¬ها و پوشش¬هاي خوراكي به صورت لايه¬هاي نازكي از مواد خوراكي بر روي سطح مواد غذايي يا ميان تركيبات آن¬ها قرار مي¬گيرند. مهمترين مشكلات بسته بندي هاي زيست تخريب پذير و خوراكي :حلاليت و نفوذپذيري بالا، مقاومت حرارتي كم ،ميزان عبور نور بالا و قدرت كششي كم مي باشد كه اين دلايل باعث شده است كاربرد اين نوع بسته بندي ها محدود شود. در اين اختراع ابتدا 3 گرم ژلاتين را در آب حل كرده بااستفاده از همزن مغناطيسي تهيه شد , و سپس 5/1گرم كربوكسي متيل سلولز را در آب حل كرده بااستفاده از همزن مغناطيسي تهيه شد سپس محلول ژلاتين _ كربوكسي متيل سلولز به نسبت 4:1 تهيه شد . سپس پلاستي سايزر (گليسرول)،امولسيون اسانس رزماري و دارچين در مقادير مختلف 5%-1%-2% برحسب ماده خشك به محلول ژلاتين _ كربوكسي متيل سلولز اضافه شد گرديد و به مدت 30 دقيقه تركيب شدند. نتايج نشان داد كه فيلم خوراكي توليد شده داراي خواص مكانيكي و ضد ميكروبي بالا مي باشد و همچنين نفوذپذيري برخي نمونه ها نسبت به نمونه هاي شاهد كاهش يافت.افزودن اسانس به فيلم ژلاتين _ كربوكسي متيل سلولز سب افزايش چشمگير خاصيت آنتي اكسيداني فيلم هاي توليد شده نسبت به نمونه شاهد شد . و نيز در بررسي ميزان عبور نور از فيلم خوراكي نتايج نشان داد كه در ناحيه UV ( nm250) هيچ گونه عبور نوري از بسته بندي مورد نظر مشاهده نشد. هر چه فيلم خاصيت سدكنندگي بيشتري در برابر UV داشته باشد مناسب تر است و مي تواند سبب جلوگيري از فساد اكسيداسيوني در مواد غذايي بسته بندي شده گردد
سامانه طراحي شده در آدرس http://foodcomposition.ir/ قرار دارد. (شكل 1) محيط سامانه طوري طراحي شده است كه سوپر ادمين ميتواند اجازه دسترسي به مجريان طرحهاي تحقيقاتي جهت استخراج داده هاي وارد شده را بدهد. براي اين منظور ابتدا كاربر با ثبت نام در سامانه اطلاعات خود و طرح تحقيقاتي مربوطه را وارد كرده و سوپرادمين پس از بررسي اجازه دسترسي استخراج داده هاي وارد شده طرح مربوطه را براي وي فعال خواهد كرد. (شكل 2) در سامانه حاضر جهت هر دو پرسشنامه يادآمد غذايي و FFQ آيكون مربوطه در نظر گرفته شده است. (شكل 4) با كليك بر روي تكميل هر كدام از پرسشنامه ها كاربر با وارد كردن كد ملي و كد طرح ميتواند مواد غذايي مصرفي خود را وارد كند. پرسشنامه FFQ جهت تكميل اين پرسشنامه پس از وارد كردن كد ملي و كد طرح گروههاي غذايي نمايش داده ميشود (شكل 5) و كاربر با انتخاب هر گروه غذايي ليست موادغذايي مربوط به آن گروه را مشاهده مينمايد. (شكل 6) در اين مرحله كاربر با انتخاب هر ماده غذايي نحوه مصرف (روزانه، هفتگي، ماهانه و سالانه) و سهم مصرفي آن ماده غذايي را مشخص ميكند. (شكل 7) در نهايت با انتخاب تمام موادغذايي مصرفي در طول سال گذشته و ثبت يك به يك آنها سوپرادمين و مجري طرح مربوطه با وارد كردن نام كاربري و رمز عبور خود، ميتوانند ليست افراد شركت كننده در هر طرح تحقيقاتي را مشاهده نمايند (شكل 8- الف) و خروجي پرسشنامه را بصورت فراواني مصرف يا ميزان كالري و مواد مغذي مصرفي در قالب فايل اكسل از سامانه استخراج كنند. (شكل 8- ب) با انتخاب گزينه خروجي براساس ريزمغذي و درشت مغذي، خروجي بصورت فايل اكسل به تفكيك مواد غذايي و مجموع كلي آنها براساس كالري و مواد مغذي حاصل مي آيد. همچنين با انتخاب گزينه دريافت پرسشنامه خروجي بصورت فايل اكسل براساس فراواني وگرم هر يك از مواد غذايي ارائه ميشود. همچنين سامانه اين قابليت را دارد كه خروجي فايل اكسل را به دو زبان فارسي و انگليسي ارائه دهد. (شكل 9) يادآمد مواد غذايي همانطور كه قبلا گفته شد با انتخاب گزينه يادآمد ميتوان هر تعداد كه لازم است يادآمد 24 ساعته براي هر كاربر به تفكيك تاريخ تكميل كرد. براي اين منظور ابتدا كد ملي و كد طرح مربوطه را وارد كرده، آنگاه تاريخ مورد نظر را انتخاب نموده و سپس نام ماده غذايي را در كادر جستجو بايستي وارد شود. (شكل 10)
نوشيدني قهوه كه يكي از محبوب ترين نوشيدني ها در سراسر دنيا محسوب ميگردد از برشت، پودركردن و دمآوري دانه قهوه به دست ميآيد. مهمترين تركيبات قهوه؛ كافئين و تركيبات فعال زيستي يعني فنلها وآلكالوئيدها هستند كه با ايفاي نقش محافظتي و آنتي اكسيداني منجر به پيشگيري و يا كمك به درمان بسياري از بيماريها ميشوند. اين نوشيدني طي سال ها به دومين تجارت جهاني تبديل شده است. مجموع صادرات قهوه در سراسر جهان از ژوئن 2020 تا مه 2021 به 7/7 ميليون تن رسيد كه توليد تخميني آن بيش از 10 ميليون تن بود و در سال 2020/2021، حدود 63/166 ميليون كيسه 60 كيلوگرمي قهوه در سراسر جهان مصرف شد. صنعت قهوه مرتبا روشهاي خلاقانهاي براي دم آوري آن ارائه ميكند كه از جملهي جديدترين آنها، توليد قهوهي سرد دم ميباشد كه در دماهاي پايين و زمان طولاني دمآوري تهيه شده و منجر به بروز ويژگيهاي حسي و فيزيكوشيميايي خاصي ميشود. بر اساس مطالعات علمي، قهوهاي كه به صورت گرم دم ميشود بسيار اسيديتر از قهوه سرد است و برخي ميگويند قهوه سرد حتي داراي طعم شيرين تر به دليل اسيديته كمتر آن است. از طرفي،كافئين از مهمترين تركيبات قهوه است كه محتواي آن به دماي آب دم، زمان، فشار استخراج و آسياب بستگي دارد. اندازه دانه، روش برشته شدن دانه قهوه و گونه قهوه نيز همگي بر محتواي كافئين اثرگذارند. يك عامل مهم در افزايش حلاليت تركيبات قهوه استفاده از آب داغ است كه در مورد قهوهي سرد دم اين مورد با افزايش زمان خيساندن دانه در آب ولرم تا سرد جايگزين ميشود پس به لحاظ محتواي كافئين در اين نوع خاص نوشيدني به مشكلي بر نميخوريم هرچند كه مقدار آن در قهوهي گرم دم بالاتر خواهد بود .قهوه سرد دم، صنعت قهوه را به ويژه در ماه هاي گرم تابستان نشاط بخشيده است. اين نوع قهوه معمولاً بلافاصله پس از آماده سازي يا پس از نگهداري كوتاه مدت در شرايط يخچال مصرف مي گردد كه اصلي ترين مشكل آن تغييرات ميكروبي در نگهداري طولاني مدت است. دانه قهوه مي تواند به وسيله مايكوتوكسيني به نام اكراتوكسينA كه متابوليت ثانويهي كپك هايي مانند آسپرژيلوس و پني سيليوم است، آلوده شود. از جديدترين روش هاي حذف اين مايكوتوكسين ميتوان روش هاي حذف زيستي توسط گونه هاي پروبيوتيك را نام برد كه علاوه بر به حداقل رساندن ميزان اكراتوكسين ميتوانند به اين قهوه خاصيت فراسود Producing of functional coffee in order to reduce ochratoxin A in coffee beans
موارد یافت شده: 10