لیست اختراعات با مالکیت
خدمات بهداشتي درماني مازندران
18 عدد
خلاصه اختراع سرطان معده يكي از رايج ترين انواع بدخيمي ها در سراسر جهان است. براي يافتن راهكاري موثر در درمان سرطان، شناخت ژن هايي كه تغييرات بيان و يا بدتنظيمي آنها نقش اساسي را در ايجاد و پيشرفت سرطان دارد، كمك كننده مي باشد. MicroRNAs كه RNAs غير كد كننده كوچك و تك رشته ايي هستند، نقش مهمي را در تنظيم بيان ژن پس از نسخه برداري دارند. مطالعات نشان مي دهند كه برخي از miRNAs در انواعي از سرطان ها، شامل سرطان معده، تنظيم افزايشي يا كاهشي دارند، و به عنوان انكوژن يا ژن سركوبگر تومور عمل مي كنند. توليد رده هاي سلولي سرطاني كه بصورت پايدار افزايش يا كاهش سطح بيان يك ژن مشخص را نشان دهند، براي بررسي اثرات و عملكرد دقيق ژن هاي مختلف در ايجاد سرطان ارزشمند مي باشد. در اختراع حاضر، پس از سنتز و كلونينگ ژن pre-miRNA-34a در پلازميد pGFP-C1 توسط شركت GeneralBiosystems (USA)، ترانسفورميشن پلازميدها در باكتري E.Coli سويه ي DH5alpha انجام شد. به منظور تعيين غلظت مناسب از آنتي بيوتيك G418 براي انتخاب سلول هاي دريافت كننده پلازميد در ترانسفكشن پايدار، Kill curve assay انجام شد. سپس، رده سلولي Kato III با پلازميد pGFPC1-miR-34a، و pGFPC1- با استفاده ازLipofectamine ترانسفكت شد. به منظور انتخاب سلول پايدار، 48 h پس از ترانسفكشن، محيط تازه حاوي غلظت 1000 µg/ml آنتي بيوتيك G418 اضافه گرديد. پس از يك دوره انكوباسيون طولاني در غلظت بالاي آنتي بيوتيك، سلول ها جمع آوري شدند و تعيين كمي بيان miR-34a و β-catenin از طريق تكنيك qRT-PCR و با روش سايبر گرين انجام شد. تعيين تغيير سطح پروتئين β-catenin با استفاده از تكنيك وسترن بلات انجام شد. مشاهده رنگ سبز فلورسنت ناشي از بيان GFP به روش ميكروسكوپي، ترانسفكشن موفقيت آميز سلول ها با پلازميدها را نشان داد. افزايش بيان قابل توجه miR-34a در سلول Kato III-pGFPC1-34a در مقايسه با سلول Kato III-pGFPC1-empty با روش qRT-PCR تاييد شد. بيان پروتئين β-catenin در سلول ترانسفكت شده با پلازميد حامل miR-34a در مقايسه با سلول Kato III-pGFPC1-empty و سلول Kato III كاهش يافت. استفاده از رده ي سلولي سرطان معده با بيان افزايش يافته ي miRNA-34a براي بررسي تغييرات بيان و همچنين تاييد ژن هاي هدف miRNA-34a كه تاكنون تاييد نشدند، مفيد مي باشد.
علي رغم پيشرفت در زمينه كنترل و درمان زخم هاي سوختگي و وجود مراقبت هاي ويژه براي اين بيماران، عامل اصلي مرگ و مير در بيماران دچار سوختگي عفونت است. كنترل عفونت زخم يكي از مشكلات اساسي هر بخش سوختگي است و هر سال تعداد زيادي از بيماران دچار سوختگي در اثر اين ضايعه جان خود را از دست داده و يا ناتواني پيدا مي كنند. از دهه 80 ميكروارگانيزم هايي به خصوص استافيلوكوك اورئوس، به عنوان عامل اصلي عفونت هاي بيمارستاني پديدار شدند. افزايش مقاومت اين باكتري ها بطور همزمان به آنتي بيوتيك هاي بتالاكتام، آمينوگليكوزيدها و ماكروليدها استراتژي درمان و كنترل عفونت را در ميان بيماران دچار سوختگي مورد تهديد قرار داده است. باتوجه به افزايش سوش هاي (MDR(Multidrug Resistance ، بازگشت عفونت ها در بخش هاي سوختگي ، مرگ و مير در بخش هاي سوختگي بعلت عفونت به محصولي احتياج هست كه اولا اثر ضد ميكروبي بر باكتري هاي پاتوژن مخصوصا بر استاف اورئوس مقاوم به متيسيلين (MRSA) را دارا باشد ، اين فعاليت ضدميكروبي در كوتاهترين زمان و با حداقل دوز موثره باشد و در كنار اين خصوصيات، آن محصول از يك منبع طبيعي كه بدون عوارض براي بيماران دچار سوختگي باشد ، تهيه گردد. استفاده از فاژهاي ليتيك و محصولات آنها اندوليزين ها كه مي توانند باكتري هاي MDR (Multidrug Resistance) را از بين ببرند پيشنهاد مي گردد . از ويژگي هاي منحصر به فرد اينها مي توان به اختصاصيتشان كه باعث از بين بردن فلور طبيعي بدن نمي شوند، سلول هاي انساني را تحت تاثير قرار نمي دهند و برخلاف آنتي بيوتيك ها نياز به تنظيم دوز ندارند و مقاومت به آنها گزارش نشده است ، اشاره كرد. بدين منظور اهدف از انجام اين طرح ساخت ژل حاوي اندوليزين CHAPk نمايش داده شده در سطح باكتريوفاژ عليه عفونت زخم دچارسوختگي ن با استفاده از تكنيك نمايش فاژي (Phage Display) جهت استفاده بهينه از حضور فاژها در زمينه نانوپزشكي و درمان عفونت هاي باكتريايي مي باشد . از نانو زيست ذرات فاژي بعنوان كانديدي هوشمند با عملكرد كاملا اختصاصي و بدون عوارض جانبي در مقياس بسيار زياد و مقرون به صرفه از لحاظ اقتصادي و كاهش دوز موثره بهره برده مي شود. تاكنون مطالعه اي در زمينه كاربرد ژل هاي فاژ ليتيك و ژل حاوي اندوليزينCHAPk نمايش داده شده در سطح فاژ جهت درمان عفونت هاي باكتريايي انجام نشده است.
ديابت شايعترين اختلال متابوليكي در جهان محسوب ميشود كه در اين بيماري توانائي توليد انسولين دچار اختلال ميگردد كه به علت كاهش ترشح انسولين از سلولهاي بتاي جزاير لانگرهانس پانكراس، يا مقاومت به انسولين ايجاد مي شود. درمان با سلولهاي بنيادي مزانشيمي در انسان كيفيت بالايي داشته و به عنوان منبع درماني مناسبي جهت توليد و جايگزيني سلول هاي انسولين ساز پانكراس به شمار مي روند. هدف از اين اختراع جداسازي و تعيين هويت سلولهاي بنيادي مزانشيمال (MSCs) از بافت بند ناف و سپس به كارگيري مجموعه اي از تركيباب القا كننده تمايز در سلول هاي بنيادي مزانشيمال جهت توليد سلول هاي توليد كننده انسولين است. تركيبات شش گانه 1-Forskolin+AA+FGF10+RA ،2-AA+FGF10+Nestin، 3-RA+Forskolin، 4-RA+AA+FGF10، 5-Nestin+RA+FGF10+AA و 6-RA+AA+FGF10 جهت القا سلول هاي مزانشيمي ژل وارتون به سلول توليد كننده انسولين توليد و بهينه شدند. در اين اختراع تركيب مولكولي Forskolin+AA+FGF10+RA، القاءكننده اي است كه سبب بيشترين مقدارتوليدانسولين(U/mL) ازژله وارتون شده است و به ترتيب 5 تركيب مولكولي ديگرقراردارند. بنابراين مي توان ازتركيب هاي شش گانه پيش گفت به خصوص تركيب Forskolin+AA+FGF10+RA جهت توليد انسولين بيشتر از بندناف (ژله وارتون) استفاده نمود
با توجه به اينكه كشور ايران به خاطر وجود بنادر، فرودگاه¬هاي بين المللي، هم¬مرزي با كشورهاي آلوده و شرايط بوشناختي مناسب همواره در معرض خطر ورود Aedes¬هاي ناقل ( Ae. aegyptiو Ae. albopictus) مي¬باشد، انجام چك حشره¬شناسي درنقاط ورود در استان¬هاي كشور از اولويت خاصي برخوردار بوده و توصيه مي-گردد. از آنجايي كه الگوريتم سيستماتيك مناسبي جهت سنجش منسجم Aedes¬هاي ناقل در ايران وجود ندارد در پژوهش حاصل الگوريتم سنجش Ae. aegypti و Ae. albopictus جهت اجراي مراقبت حشره¬شناسي Aedes طراحي و ابداع شد كه اين اگوريتم به طوركلي شامل سه بخش اصلي مي¬باشد كه به طور خلاصه شامل هماهنگي درون و برون¬بخشي با مقامات بهداشتي و مسئولين فرودگاه¬ها و بنادر، برآورد و فراخوان نيرو از شبكه بهداشت¬هاي استان، آموزش نيروها در قالب كارگاهاي آموزشي تئوري و عملي، پيمايش استاني جهت تعيين محل¬هاي دقيق نمونه¬برداري، خريد و توزيع كالاها، تدوين و ابلاغ جدول زمان¬بندي، اجراي روش¬هاي نمونه برداري، پايش و ارزيابي، انتقال و دريافت نمونه¬ها در دانشكده، مونته، شناسايي و ارسال گزارش به مركز مديريت بيماري¬هاي كشور مي¬باشد. اين الگوريتم ابداع شده مي¬تواند براي مقامات بهداشتي در جهت انديشيدن استراتژي مناسب براي كنترل موثر و پيشگيري از بيماري¬ هاي منتقله توسط Aedes¬هاي ناقل در مناطق تحت مطالعه كمك كننده باشد.
تولید آنتی ژن نوتركیب E7-TAT ویروس پاپیلومای انسانی (HPV16) در سیستم پروكاریوتی به منظور تولید واكسن
در اين پروژه ابتدا طراحي پرايمرقطعه مورد نظر انجام شد و سپس تكثير توالي مورد نظر به روش PCR انجام شد. سپس كلونينگ و تكثير قطعات ژني مورد نظر در TA وكتور انجام شد. تاييد كلونينگ انجام شده به روش PCR تاييد گرديد. سپس استخراج پلازميد از باكتري انجام شد. پس از آن TA وكتور و هم چنين وكتور بياني PGEX توسط آنزيم هاي اختصاصي برش خورد و قطعه مورد نظر جداسازي گرديد. طي عمل لايگيشن قطعه استخراج شده وارد وكتور بياني وارد و كلونينگ انجام شد. پس از تاييد به روش PCR بيان صورت گرفت و سپس تاييد بيان به روش SDS و وسترن انجام شد. در نهايت تخليص پروتئين با استفاده از كروماتوگرافي انجام شد.
سرطان يكي از بزرگترين مشكلات امروزه بشريت است كه سلامتي انسان ها را تهديد مي كند. امروزه سرطان ها از مهم ترين دلايل مرگ و مير كودكان و بزرگسالان در دنيا به شمار مي روند. شروع سرطان از تكثير بيش از حد و كنترل نشده سلول هاي بدن و گسترش كلون هاي بدخيم و تغيير شكل يافته منشا مي گيرد. در سال هاي اخير تلاش هاي فراواني براي مبارزه با اين بيماري در نتيجه پيشرفت در زيست شناسي سلولي و مولكولي شده كه منجر به توسعه عوامل ضد سرطان قوي گرديده است. هيبريد كردن داروها يكي از استراتژيهاي موثر در جهت درمان سرطان بوده است. استفاده از داروهاي پلي فارماكولوژي كه در آن يك مولكول واحد ميتواند در دو يا تعداد بيشتري مسير سيگنالينگ مرتبط با بيماري شركت داشته باشد نيز اثر درماني مطلوبي ميتواند نشان دهد. با توجه به شواهد موجود در بهبود اثرات ناشي از هيبريد كردن حلقههاي هتروسيكل، در اين پروژه 4 مشتق هيبريد كومارين- تريازول را طراحي و سنتز نموديم و اثرات سيتوتوكسيك آن در شرايط برون تني بر سلول هايA549, MCF7 با ارزيابي ميزان زنده بودن سلول ها بررسي شدند. نتايج به دست آمده نشان دادند كه تركيبات سنتز شده داراي اثرات مهاري قابل ملاحظه اي بر روي سلول هاي سرطاني تست شده ميباشند. بنابراين اين تركيبات ميتوانند به عنوان يك كانديد بالقوه براي مطالعات بيشتر بر روي اين سلول هاي سرطاني در نظر گرفته شوند.
اين اختراع مرتبط با حوزه ي مسواك مي باشد كه به وسيله ي آن علاوه بر تميزكردن سطوح دندان توانايي پيدا كردن پلاك هاي دنداني و هشدار دادن به شخص را دارا مي باشد در تمامي انسان ها حتي با وجود مسواك زدن مرتب و مناسب پلاك هاي دنداني به طور كامل پاك نمي شوند و به مرور باعث ايجاد جرم و پوسيدگي و بوي بد دهان مي شوند. اين مشكل در افراد نابينا كه توانايي ديدن سطوح دنداني خود توسط قوه بينايي را ندارند به مراتب بيشتر مي باشد و علاوه بر آن در كودكان به دليل عدم وجود مهارت و علاقه به مسواك زدن اين پلاك ها مشكلات زيادي براي فرد ايجاد ميكنند. اين اختراع با استفاده از سنسوري كه در ناحيه ي سر دستگاه تعبيه شده است رنگ آبي,بنفش و صورتي پلاك هاي دندان كه بوسيله ي قرص آشكار ساز پلاك رنگ گرفته اند را شناسايي كرده و پس از شناسايي فركانس مورد نظر آلارمي به صورت ويبره و لرزش در دستگاه ايجاد مي شود و شخص از وجود پلاك در آن ناحيه مطلع ميشود و آن ناحيه را پاك و تميز مي نمايد. گردن دستگاه به صورت فنر قابل انعطاف ميباشد كه دسترسي سنسور به تمامي نواحي دهان را ممكن ميكند و بدنه دستگاه كاملا عايق بندي شده است تا از ورود آب جلوگيري شود.
با وجود پيشرفت هاي عمده بهداشتي هنوز هم عفونت هاي گوارشي از نگراني هاي بزرگ مجامع بهداشتي محسوب مي شوند. راه درمان عفونت هاي گوارشي استفاده از آنتي بيوتيك ها مي باشد. اما با مصرف غير منطقي آنتي بيوتيك ها سبب مقاومت باكتري هاي به آنتي بيوتيك ها شده است . با ظهور و گسترش مقاومت آنتي بيوتيكي ، افزايش هزينه هـاي درمان نياز به گزينه درماني جايگزين مي باشد. باكتريوفاژها بعنوان گزينه درماني جايگزين پيشنهاد مي شوند. فاژها بطور كاملا اختصاصي باكتري ها را از بين مي برند . برخلاف آنتي بيوتيك ها بر فلور نرمال انسان اثر ندارند . در محل عفونت تكثير مي يابند و توليد آنها سريع و مقرون به صرفه از لحاظ اقتصادي مي باشد. جهت استفاده بهينه از حضور فاژها در درمان عفونت هاي باكتريايي ساخت كوكتل فاژي پيشنهاد مي شود. كوكتل فاژي نه تنها برطيف وسيعي از باكتري ها موثر هستند بلكه احتمال ايجاد مقاومت به فاژ را كاهش مي دهد . با توجه به اينكه فناوري ساخت كوكتل فاژي در اكثر نقاط جهان و ايران انجام نشده است. لذا هدف از انجام اين مطالعه ساخت كوكتل فاژي عليه باكتري هاي مسبب اسهال مي باشد.
گلبول¬هاي قرمز حساس به آنتي¬بادي (sRBC) جهت كنترل كيفي معرف AHG در تمامي تست هايي كه برپايه آنتي¬گلبولين مستقيم و آنتي¬گلبوين غيرمستقيم در بانك خون موجود است انجام مي شود. از معرف كنترل كومبس (چك¬سل) جهت بررسي صحيح بودن نتايج منفي اين تست¬ها و فعال بودن معرف AHG استفاده مي¬شود. علي¬رغم كاربرد گسترده اين محصول، به دليل استفاده از محلول¬هاي نگهدارنده Alsever، قيمت تمام شده آن براي توليد داخل افزايش يافته، لذا تاكنون رغبتي جهت توليد صنعتي آن در كشور نبوده است و در مراكز بانك خون از نوع وارداتي اين كيت استفاده مي شود. همچنين بررسي هاي تجربي نشان داده است ميزان واكنش پذيري (درجه آگلوتيناسيون) اين نوع چك¬سل ها در طي نگهداري RBC با گذشت زمان كاهش مي¬يابد كه به خاطر وجود تحريم ها عملاً اين معرف هاي وارداتي كمتر از 3-4 هفته قابل استفاده هستند. اين مطالعه براي اولين بار در دنيا با هدف فراهم نمودن محيط مناسب و مقرون به صرفه جهت نگهداري sRBC ها، از تركيبات فيكساتيو جهت تثبيت و افزايش پايداري اين سلول¬ها استفاده كرده است.
وجود دستگاهي كه به صورت غيرتهاجمي و بدون استفاده از مواد مصرفي سطح قند خون را اندازه گيري نمايد بسيار حائز اهميت است. طراحي و ساخت يك دستگاه اندازه گيري قند خون كه بدون نياز به نمونه برداري از بيماران بتواند با دقت كافي قند سطح قند خون را اندازه گيري نمايد به چندين دليل حائز اهميت است كه مهم ترين دليل آن غيرتهاجمي بودن اين روش خواهد بود كه بيمار مي تواند بدون هيچ گونه آسيبي قند خون خود را اندازه گيري نمايد. از ديگر مزاياي اين دستگاه مي توان به مزاياي اقتصادي آن اشاره نمود به نحوي كه اين دستگاه نياز به هيچگونه مواد و تجهيزات مصرفي از قبيل سوزن و نوار اندازه گيري قند خون ندارد و لذا از خروج ارز از كشور جلوگيري خواهد نمود. سيستم مذكور به طور كلي شامل چند قسمت عمده ميباشد كه عبارتند از : پروب مادون قرمز، پردازشگر مركزي، نمايشگر و صفحه كليد . اين سيستم بهطوركلي قابليت استفاده براي كليه مراكز بهداشتي، مراكز درماني و درمانگاه ها، بيمارستان ها و براي استفاده عموم مردم، مشخصا بيماران مبتلا به ديابت و افراد در معرض خطر اين بيماري مناسب مي باشد.
موارد یافت شده: 18